Cestou milosrdenství lze jít vždy a za všech okolností
23. listopadu 2016 Články

Cestou milosrdenství lze jít vždy a za všech okolností

Charita Zlín, dvacet pět roků (1991 - 2016) Svatý rok milosrdenství (8. prosinec 2015 - 20. listopad 2016)   Dvě události, které byly impulsem k uspořádání zajímavého a obohacujícího setkání. Setkání s MUDr. Jitkou Krausovou, pastorální terapeutkou při Arcibiskupství olomouckém, začalo otázkou: Milosrdenství, víme co to je?

Setkání se zúčastnila i Michaela Blahová, radní Zlínského kraje pro sociální záležitosti a rodinnou politiku, jež se spolupodílela na jeho přípravě ještě jako vedoucí zlínské Domovinky - centra denních služeb pro seniory Charity Zlín.

Cestou milosrdenství lze jít vždy a za všech okolností ... střípky ze společného odpoledne

• Boží milosrdenství nás uzdravuje
  • Naše milosrdenství uzdravuje ty, jimž je projevováno
  • Skrze milosrdenství, které projevujeme druhým, jsme uzdravováni my sami
  • Křesťan by měl žít z Božího milosrdenství a s Božím milosrdenstvím

Milosrdenství = Misericordia (latinsky)
MISERI = chudí, slabí, bídní (někdy jsou to i „mizerové a mizery“)
COR = srdce
DIA = božská
Boží milosrdenství je příklon (sklonění se) Božího Srdce k jeho tvorům, k lidem, maličkým.

• Láska a milosrdenství nemá a nezná hranice
  • Není-li naše milosrdenství moudré, stane se neřestí
  • Kdo nedokáže milovat sám sebe, nedokáže milovat druhé
  • Lze dávat nepravé milosrdenství ze sobectví (chci dědictví, ať mám klid ... atp.)

Matouš 25,40
´cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili´
nikoli ´cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, ´jako byste´ mně učinili

• Nebuďte neteční ke svým nejbližším
  • Pečováním o nemocného neopomíjejte zdravé
  • Nebuďte pečujícími, kteří svojí péčí ničí celou rodinu
  • Nehledejte odpovědi na špatně položené otázky, neboť pak nemáte čas hledat odpovědi na otázky, na které je hledat máte ...

Milosrdenství a kniha Pán Prstenů, Návrat krále, J.R.R.Tolkien

"Saruman se postavil na nohy a zíral na Froda. V očích měl podivnou směsici údivu, úcty a nenávisti. "Vyrostl jsi, půlčíku," zachrčel. "Ano, velice jsi vyrostl. Jsi moudrý a krutý. Oloupil jsi mě o sladkost pomsty a já teď odtud musím odejít v hořkosti, jako dlužník tvého milosrdenství. Nenávidím je a tebe také! Ale jdu a nebudu tě dál obtěžovat. Nežádej však, abych ti přál zdraví a dlouhý život. Nečeká tě jedno ani druhé. To ovšem není mé dílo. Jen předpovídám."

Pastorační asistentka, Noela Frolková, na adresu besedy uvedla: "Velmi nás oslovilo spojení moudrosti a milosrdenství. Tedy aby bylo v souladu srdce a rozum. Nedovolit mému okolí, aby mě využívalo, myslet na to, co je řečeno v Bibli, kdo nechce pracovat, ať nejí. Pak také uvědomit si, že i když něco dělám s nechutí, nechce se mi do toho, že to neznamená, že bych to dělat neměla. Pokud někoho třeba navštěvuji s dobrým úmyslem, i když mi není sympatický, tak je všechno v pořádku. Byly velmi dobré ohlasy, protože my maminky občas rozum necháváme odpočívat a rozhodujeme spíš srdcem."

Texty pro společenství manželů a jednotlivce 2016 (Centrum pro rodinný život Olomouc)

Ing. Pavla Romaňáková, projektová manažerka

Milosrdenství, víme co to je? Setkání s MUDr. Jitkou Krausovou pastorální terapeut při Arcibiskupství olomouckémMilosrdenství, víme co to je? Setkání s MUDr. Jitkou Krausovou pastorální terapeut při Arcibiskupství olomouckémMilosrdenství a Pán prstenů, Návrat krále, J.R.R.Tolkien

Charita Zlín uspořádala přednášku terapeutky Jitky Krausové (Zlínský kraj 23.11.2016)