Řád Elišky Přemyslovny také pro paní Marii Huskovou
23. září 2016 Články

Řád Elišky Přemyslovny také pro paní Marii Huskovou

Dvacet jedna žena byla oceněna Řádem Elišky Přemyslovny dnes dopoledne v pražské Poslanecké sněmovně. Řády předal prezident Nadačního fondu Elišky Přemyslovny Augustin Karel Andrle Sylor. Paní Marii Huskovou nominovala zlínská Charita, nominaci zaštítil Vlastimil Vajďák, ředitel organizace, který k nominované řekl: "Nesmírně si vážím těch, kteří práci vykonávají nezištně, s láskou. Paní Marie Husková je dobrou oporou pro klienty, krásným příkladem pro novou, mladou generaci, za což jí patří velký dík." 

Řád Elišky Přemyslovny pro Marii HuskovouŘád Elišky Přemyslovny pro Marii Huskovou

Paní Marie Husková ve svém profesním životě převážně pracovala jako odborný pracovník rehabilitační péče. Po vystudování střední zdravotnické školy v Brně, obor všeobecná zdravotní sestra, rok pracovala v brněnské nemocnici na interním a chirurgickém oddělení. Následně přešla na úrazové oddělení do Zlína, tehdejšího Gottwaldova. Po ukončení třetí mateřské dovolené dostala příležitost pracovat v sociálních službách v domovech pro seniory Fryšták a Lukov. V té době si doplnila kvalifikaci vystudováním oboru Rehabilitační pracovník pro geriatrii. Až do roku 1997, kdy odešla do starobního důchodu, poskytovala v domově pro seniory Lukov rehabilitační služby pro seniory. Poté, v čase 11.1997 – 5.2000 byla zaměstnancem Charity Zlín, střediska Charitní ošetřovatelská služba Zlín, kde je do dnešních dnů oslovovanou konzultantkou a členkou Rady Charity Zlín. Ve službě potřebným lidem, zejména seniorům a lidem po úrazu, pokračuje i nadále, aktivně spolupracuje se Sdružením pro rehabilitaci osob po cévních mozkových příhodách při pobytových programech. 

Kandidátka sama o sobě

Největší přidanou hodnotou při zúročení mých zkušeností bylo poskytování služby přímo doma u klienta. Záštitou mi byla po delší čas  Charita Zlín, kde jsem navíc zaškolovala zdravotní sestry pro vykonávání ošetřovatelské rehabilitační péče u klientů v domácí péči. Práce mi byla skutečným posláním. Rehabilitovala jsem lidi velmi ráda, přičemž sebemenší úspěch v mobilitě klienta byl mým velkým zadostiučiněním. Asi nepřekvapí, že klienti, se kterými jsem absolvovala mnoho terapeutických setkání, byli srdeční a vděční. Pokroků jsme dosahovali u každého, ale míra byla vždy individuální. Dle svých možností, ještě stále spolupracuji se zlínskou Charitou.

Zdůvodnění návrhu vedoucí střediska Charitní ošetřovatelská služba Zlín, Mgr. Soňou Jarošovou

Paní Marii Huskovou jsem poznala jako vstřícnou osobu, ženu, která je vždy ochotna ´podat pomocnou ruku´, a to jak aktivní prací v návaznosti nebo součinnosti s naší službou, tak profesionální radou. Její velká oblíbenost mezi klienty je nepřehlédnutelná a bezpochyby vychází ze skutečnosti, že její vystupování je vždy skromné, avšak precizní, je spolehlivá, umí naslouchat a nejednomu člověku svou pozitivní energií a účelnou intenzivní prací dopomohla k maximálnímu možnému obnovení jeho pohybových schopností a návratu zpět do života a společnosti. Velmi si vážím její profesionality, empatie a neustávajícího optimismu.