odborné sociální, dluhové a psychologické poradenství

Mezi padesátitisíci poutníky jsme byli jehlou v kupce sena

Padesát tisíc poutníků nejen z celého Slovenska přišlo uctít svoji patronku. Mariánský Šaštín přivítal v pondělí, 15.září, tradiční Národní pouť k Sedmibolestné Panně Marii. Mezi hosty byl Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký a metropolita moravský či zástupce papeže z Vatikánu, který pozdravil poutníky jeho jménem. Také byli přítomni představitelé místní vlády v čele s prezidentem Andrejem Kiskou. Slavnostní mši svatou celebroval slovenský kardinál Jozef Tomko, který mimo jiné o Panně Marii řekl: „Jej slzy preliate pod krížom sa premenili na úsmev, ktorý už nič neodstráni, zatiaľ čo jej materský súcit s nami ostáva nedotknutý." (zdroj citace http://www.tkkbs.sk/ )

Poutníky ze Zlína doprovodila paní Andrea a také pastorační asistentka, sestra Sylvia, která cestu vyplnila připravenými modlitbami a povídáním o poutním místě. K pouti napsala: „Ve zmiňovaném mateřském soucitu je možné načerpat novou sílu, kterou doufám mohli zakoušet všichni, kdo nějakým způsobem v životě strádají anebo zakoušejí tíhu životních ztrát a zkoušek. Ke krásné pouti velkou měrou přispěl náš řidič, pan Jan Mikeska, kterému patří velké díky. Nejen, že nás bezpečně vezl, ale cestu obohacoval i svým humorem. Velkým překvapením bylo počasí, protože uprostřed deštivých dnů svítilo celý den sluníčko, což jsme všichni uvítali, protože jsme stáli pod širým nebem.“

A proč se vypravily téměř čtyři desítky poutníků se zlínskou Charitou na tak nevšední pouť? Mnozí z účastníků mají na Slovensku své kořeny, či svoji rodinu. Proto chtěli prožít den ve společenství desetitisíců věřících. Jedna z účastnic se pak svěřila, že za pět minut dvanáct obsadila jedno z posledních volných míst na základě médii odvysílané reportáže z již probíhajících oslav v Šaštíně. „Celá bohoslužba i atmosféra byla dech beroucí. Musím přiznat, že jsem nic podobného ještě nezažila,“ řekla pracovnice zlínské Charity paní Andrea a dodala: „Všichni poutníci si zájezd velmi pochvalovali, děkovali a celou cestu zpět navrhovali, kam bychom mohli cestovat příště. Při loučení ve Zlíně jsme si přislíbili další setkání při pouti. Myslím, že tento zájezd se velmi vydařil.“

Více o pouti http://www.tvnoe.cz/detail-clanek/mariansky-sastin-privital-narodni-pout-k-sedmibolestne-panne-marii.html

Andrea Blažková, sr.Sylvia Medňanská a Pavla Romaňáková

telefon pracovní dny 07:30-15:30hodin