odborné sociální, dluhové a psychologické poradenství

Charita Zlín má svého ´Pracovníka roku 2017´

Peníze jsou v každém oboru lidské činnosti důležité a je to tak i u nás. Ale co je pro mě mnohem důležitější, a ne jenom pro mě, ale především pro uživatele našich služeb je to, že často společně se svojí prací přináší naši pracovníci lidem i srdce na dlani. Potom můžeme říkat, že nejen podáváme ruku v nesnázích, ale často přinášíme i trochu radosti těm, kteří jsou často ve složitých životních situacích. A to si myslím je důležitější, než peníze. Tuto nadhodnotu je proto nutné ocenit. Ocenění jsme nazvali, jak jinak, než ´Ruka podaná v nesnázích´.

Panu Janovi se dostalo vyslechnutí i podpory

Občanská poradna podává ruku v nesnázíchPřed prázdninama tohoto roku jsem se ocitl ve velmi vážné a tíživé životní situaci. Proto jsem navštívil Charitu Zlín. Byl jsem velmi příjemně překvapen ochotou zaměstnanců Občanské poradny. Vyprávěl jsem jim svůj smutný příběh. Pracovnice mne vyslechla a pomohla mi s řešením mé situace, sdělila mi kontakty na nízkoprahové zařízení, pomohla mi vyřídit dávky hmotné nouze. Díky této pomoci jsem mohl začít žít nový a lepší život. Jan

Pomoc s prodlevou splátek i emoční podpora v nepříznivé životní situaci

svatý František z Assisi, patron Občanské poradny Charity Zlín, 4.října památka

Služba poskytuje anonymní odborné poradenství těm, kteří se ni obrátí. Prioritou je, že lidé mající problémy nejsou na ně sami. Snahou je uživatele motivovat k aktivnímu řešení situace, nikoliv za uživatele situaci řešit.

Pracovní neschopnost je pro většinu lidí nevítanou. Ne jinak to bylo u paní Aleny ...

Naplnili jste s námi Kontejner pro Haiti

Třistasedm kilo dámského ošacení, 131 kilogramů dětských svršků a 105 kg oděvů pánských. K tomu téměř půl metráku obuvi, 143 kila látek, ložního prádla a záclon. A navrch ještě 13 kilogramů hraček. Sečteno, podtrženo, zlínská Charita odváží k následné přepravě do Karibiku celkem 744 kilogramů ošacení a jako třešinku na dortu čtyři šlapací šicí stroje. Materiální sbírka Kontejner pro Haiti, která byla vyhlášena v červnu, předčasně končí, neboť „Kontejner je naplněn“. Výjimku tvoří školní pomůcky ...

Změny, které přinesla novela cizineckého zákona

Ilustrační snímek Jindřicha Štreita z cyklu Jsme z jedné planety

V červenci 2017 prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o pobytu cizinců, proti které se ohradily nejen organizace pracující s migranty v České republice, ale také Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a někteří senátoři a poslanci. Přesto, že Senát novelu vetoval, poslanci novelu na konci června přehlasovali.

Nehledejte pomoc s péčí o vaše blízké pět minut po dvanácté, informujte se o možnostech podpory včas

Nepříznivý zdravotní stav či věk jsou nejčastější důvody, kdy se člověk stává závislým na pomoci druhých. Pokud je to jen trochu možné, a to v případě druhého jmenovaného, tedy vyššího věku možné je, je rozumné vědět kde požádat o radu, pomoc, podporu, je rozumné vědět, jak Vám v nastalé situaci mohou ulehčit profesionálové. A nejen to. Je moudré učinit i další krok, jímž je podání žádosti o poskytnutí služby. Tedy nejen pobytové, ale i té ambulantní či terénní. Mnohé mají naplněnou kapacitu a není v jejich silách zahájit péči ze dne na den.

Oddlužení: paní Evě se dostalo odborné pomoci i psychické podpory

Občanská poradna podává ruku v nesnázích... obvolávala jsem pohledávky, o kterých jsem věděla, ale byla jsem někdy ve stavu, že jsem si myslela, že to nikdy nevyřídím. A v tom mi pan Pavel Hanke psychicky pomohl, abych byla trpělivá a nevzdávala to. Bylo to velmi těžké, věřitelé nereagovali a nezasílali mně exekuční podklady pro přípravu k oddlužení pro soud. Po roce mám v ruce schválení insolvence. Znovu děkuji Pavlovi Hanke za jeho vstřícnost, profesionalitu a psychickou podporu. Eva

Domácí hospicová péče funguje spolehlivě přes 20 let, není třeba za ni připlácet

V posledních dnech se v tisku i na internetu (např. aktuálně.cz, Hospodářské noviny) dočítá česká veřejnost o špatně nastavených podmínkách financování hospicové péče poskytované v domácím prostředí a o nemožnosti doprovázet umírajícího pacienta více než 30 dní. „Rádi bychom uvedli věci na pravou míru. Domácí hospicová péče je poskytovaná už přes 20 let, a to Charitou Česká republika. Navíc je hrazena z veřejného zdravotního pojištění a žádné časové lhůty ji neomezují,“ vysvětluje Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních aktivit Charity ČR.

Pečující rovněž potřebují péči; možnosti odlehčení

Pečující osoba, pokud je na tuto činnost sama, se může časem dostat do situace, kdy není v jejích silách zabezpečit svému blízkému veškerý servis v plné míře, jako doposud. Důvodem může být nejen únava a vyčerpání, ale také vlastní nemoc,“ říká Jana Strouhalová, sociální pracovnice a koordinátorka pravidelných setkání s pečujícími a dodává: „Pokud pečující nemá nikoho, kdo by se o blízkého postaral v době, kdy on sám péči nemůže zajistit, nabízí se možnost využití některé z nabízených sociálních služeb ...

Charita ČR představí na Velehradě web domácí hospicové péče

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Na Dnech lidí dobré vůle na Velehradě seznámí Charita ČR veřejnost s novými webovými stránkami, které představí principy domácí hospicové péče a její charitní střediska přehledně na jednom místě.