Vánoční balíček pro děti na Ukrajině ... i v roce 2018

Vánoční balíček. To je název projektu, který od roku 2008 každoročně realizuje Arcidiecézní charita Olomouc. Ta má na Ukrajině předem vytipované děti ze sociálně slabých rodin nebo dětských domovů, jimž zajistí v naší zemi dárek, který je jim předávám v době slavení svátků v lednu nového roku. O každém, do projektu zařazeném dítěti, jsou k dispozici údaje, na jejichž základě dárce připraví balíček. V tuto chvíli na něj čeká 414 dětí z měst Ternopil, Kolomyja, Lopatyn a Bortnyky. Děkujeme všem, kteří se do projektu zapojí.

Místo: Zlín
Termín: 9. 10. 2018, 08:00 — 28. 11. 2018, 15:00
Kategorie: Benefiční akce, Ostatní, Akce pro dobrovolníky, Akce pro veřejnost

Rozhodnete-li se býti dárcem, ať už jako jedinec, či kolektiv, nejprve najděte ´své´ dítko, které chcete obdarovat. Poté kontaktujte pastorační asistentku Noelu Frolkovou, která provede závaznou blokaci. Následně obdržíte souhrnné údaje a můžete začít nakupovat, v hodnotě 900 - 1200,-Kč, dárky ´vašim´ dětem.

Do balíčku je vhodné dětem zabalit

• pouze věci nové, ovšem bez visaček či cenovek (možné problémy na hranicích)
  • cokoliv pro radost na úrovni věku (hra, hračka, autíčko, panenka, stavebnice apod., tak, aby to bylo pochopitelné pro děti, které si nebudou moci přečíst návod v češtině)
  • oblečení - mikiny, trička, halenky, ponožky, čepice, rukavice, svetry, může být i spodní prádlo atp., dle velikosti dítěte
  • školní potřeby, pastelky, barvičky, fixy, omalovánky, kružítka, penály, kalkulačka, …
  • přání k Vánocům, které nebude atakem na city nebo které by nějak poukazovalo na jejich problémy typu: „Nic si z toho nedělej, že nemáš rodiče nebo že jsi v dětském domově!“ apod., ideálně psáno rusky nebo ukrajinsky a azbukou; (děti určitě potěší přání ve formě skládacího betlémku … )

Do balíčku dětem nedávejte

• věci již použité, byť jen krátkou dobu
  • potraviny, ani sladkosti (vánoční figurky, čokolády atp.), čerstvé ovoce nebo cokoliv, co by mohlo poškodit a znečistit ostatní věci
  • kapesní nože, dětské zbraně na hraní – možné problémy při rentgenové kontrole na hranicích
    Poté balíček ve vánočním papíru opatřete jmenovkou dítěte, včetně místa, opět ideálně azbukou a zabalte jej do smršťovací folie, aby se zabránilo jeho poškození.

Takto připravený dárek dopravte, prosím, na Burešov 4886, kancelář Charity Zlín v 1.NP

• pondělí, 3.prosince, v čase 8:00 – 15:00 či dle dohody, mobil 603 491 601

Děkujeme za Váš dar dětem na Ukrajině