"Co pro mne znamená půst?" Zamýšlí se Jana
11. dubna 2022 Články

"Co pro mne znamená půst?" Zamýšlí se Jana

Doba postní vyvrcholí ve Velký pátek postem celodenním. Půst je zřeknutí se čehokoliv, co je v našem životě postradatelné, zbytečné nebo překážející, co nás spoutává. Skrze něj dáváme ve svém životě větší prostor Bohu a máme možnost více poznat sami sebe ... A když se postíte, netvařte se utrápeně jako pokrytci; ti zanedbávají svůj vzhled, aby lidem ukazovali, že se postí; amen, pravím vám, už mají svou odměnu. Když ty se postíš, potři svou hlavu olejem a tvář svou umyj, abys neukazoval lidem, že se postíš, ale svému Otci, který zůstává skryt; a tvůj Otec, který vidí, co je skryto, ti odplatí.“ (Mt 6,16-18)

Když se zamyslím nad tím, co pro mne znamená půst, almužna nebo modlitba, tak nevím. 

V posledních letech se mi zdá, že zvláště v postní době prožívám těžké chvíle, které přicházejí jaksi samy do mého života, některé nečekaně,  jiné - méně nečekané. Přiznám se, že je pro mne těžké se nad tímto tématem zamýšlet, ale vím, že jiná cesta není, než ta, po které zrovna jdu. A vše, co přichází na mé životní cestě, se snažím přijmout. Nemusím všemu rozumět, ani nerozumím, stačí to prostě přijmout, vyrovnat se, smířit se. Smířit se s tím, že zrovna já nejsem ředitelkou zeměkoule a z mraků nevisí provázky, takže za ně nemůžu tahat. (Každý, nechť si dosadí do této věty slova sám, podle sebe). 

A tak asi není tak důležité, v jakém období se zrovna nacházíme. Jestli konáme půst, darujeme někomu čas, nebo peníze ... nebo se modlíme, pokud to umíme. 

Na Velehradě je na hrobě Tomáše Kardinála Špidlíka napsáno: "Vše, co konáme s láskou, přejde s Kristem do Vzkříšení. Věčnost vytvářejí vztahy, které smrtí nekončí." Já cítím, že s přibývajícími lety mého životního pochodu lépe rozumím slovům, která jsou na sarkofágu napsána. 

Přeji všem požehnané a milostiplné Velikonoce
Jana Černá, pracovnice přímé péče

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys