Děláme práci, která má smysl. Výroční zpráva Charity Zlín 2021
12. července 2022 Články

Děláme práci, která má smysl. Výroční zpráva Charity Zlín 2021

Rok 2021 byl v Charitě Zlín trochu jiný, než jsme si původně představovali. Naše organizace vznika v roce 1991, na tento rok tedy připadlo třicáté výročí jejího ustanovení, a my jsme si mysleli, že se ponese především v rovině nejrůznějších oslav a připomínek tohoto výročí. 

Charita Zlín každoročně vydává Výroční zprávu, která mapuje činnost neziskové organizace v daném kalendářním roce. Ta s letopočtem 2021 svým obsahem nastiňuje smysluplnost poskytovaných služeb ...

Třicet let práce Charity Zlín 

Rok 2021 byl v Charitě Zlín trochu jiný, než jsme si původně představovali. Naše organizace vznikla v roce 1991, na tento rok tedy připadlo třicáté výročí jejího ustanovení, a my jsme si mysleli, že se ponese především v rovině nejrůznějších oslav a připomínek tohoto výročí. 

Člověk, který pracuje v sociálních službách, může mít občas pocit jakéhosi nedocenění. Služby organizací, jako je ta naše, bere spousta lidí jako samozřejmost, jako něco, o co se „kdosi“ tak nějak automaticky stará. Lidé, kteří se sociálními službami nepřišli do styku třeba u svých blízkých, mívají pocit, že ten „kdosi“ je jednoduše stát, třeba prostřednictvím neziskových organizací. Sociální služby jsou zkrátka něčím, o čem se v dnešní hédonisticky založené společnosti raději příliš nemluví, a tiše se předpokládá, že bude fungovat.  

My jsme si tedy představovali, že třicáté výročí našeho založení bude skvělou příležitostí, jak širší veřejnosti naši činnost trochu více přiblížit a představit. Jak už to tak ale bývá, věci dopadly jinak. Ano, o naší organizaci se opravdu v roce 2021 víc mluvilo a spousta lidí měla možnost poznat a ocenit naši práci. Tento rok byl druhým rokem pandemie Covid-19. Celé toto období pro nás opravdu nebylo jednoduché. Nemocní nebyli jenom uživatelé našich služeb, ale i naši pracovníci a jejich blízcí, což mělo své důsledky pro stav našeho personálu na straně jedné, a pro celkový objem potřebné práce na straně druhé. Ti, kteří byli zrovna zdraví, museli pracovat i za své kolegy, a celkově obstarat víc a náročnějších věcí, než za běžného provozu. 

Za sebe jsem přesvědčen, že všechny výzvy, které tato situace přinesla, jsme zvládli nejlépe, jak v dané chvíli šlo. Dočkali jsme se i toho, že se o naší práci více mluvilo, a s tím přišlo i to ocenění, které člověku, který tuto práci dělá, občas chybí. Celá situace nás utvrdila v pocitu, že je to práce, která rozhodně má smysl. 

A já bych chtěl všem spolupracovníkům poděkovat za to, jak k celé situaci přistoupili a vůbec za skvělou spolupráci, která v našem kolektivu existuje. 

Děkuji.

Vlastimil Vajďák
ředitel, Charita Zlín

Děláte práci, která má smysl

Dostalo se mi cti, abych mohl napsat úvodní slovo. Mělo by určitě souviset s heslem, co vás letos provází, o smysluplnosti vaší práce. 

Už půl roku jsem poslancem Parlamentu České republiky a zcela otevřeně přiznávám, že minimálně polovina ze stovek hodin strávených ve Sněmovně žádný smysl nemá kvůli prázdnosti slov, která se při nich pronesou.

Spousta kolegů si na to už zvykla, bere to jako fakt, ale já se s tím vyrovnat nedovedu.

Porovnávám to s vaší činností, která je smysluplná téměř ve sto procentech, až na velkou část administrace, co vás zatěžuje.

A vychází mi z toho, že je vždy otázkou volby každého člověka, zda chce, aby jeho život měl smysl a byl logicky i poměrně těžký, nebo zda se smíří s tím, že život žádný hlubší smysl mít nemusí a pak ho lze samozřejmě pohodlně přežít.

Blahopřeji vám, že patříte do první skupiny.

Mgr. Aleš Dufek
poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Charita Zlín, finanční podpora sociálních služeb: Zlínský kraj, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, statutární město Zlín a dárci - veliké poděkování. Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800.