Domácí hospicová péče, Oblastní charita Pardubice v reportáži České televize

Oblastní charita Pardubice: „Ve dvou střediscích - Pardubicích a Holicích poskytujeme služby Domácí hospicové péče již více než 20 let s přirozenou snahou pomoci bližnímu v nouzi, bez okázalé publicity. V posledních letech si však stále více uvědomuji, že je nutné o službě umírajícím a jejich rodinám v přirozeném domácím prostředí veřejně mluvit. Přestože si 90 % lidí přeje zemřít doma, ve skutečnosti se toto přání splní sotva desetině z nich“ uvedla ředitelka Marie Hubálková.

Charita Česká republika má po celé vlasti vytvořenu síť více než padesáti středisek Domácí zdravotní a současně hospicové péče, a to již přes 20 let!

Domácí zdravotní hospicovou péči poskytuje Charita ČR v rámci tzv. domácí zdravotní péče. Tato léty osvědčená, individuální, bezpečná a bezplatná péče je poskytována odbornými sestrami podle skutečně potřebného času. Týmy zdravotních sester navštěvují nemocné přímo v jejich domácím prostředí, spolupracují s ošetřujícím lékařem i škálou dalších odborníků – lékařů paliativní medicíny, onkologů, klinických psychologů a dalších. Vše dle individuálních potřeb klientů a v těsné spolupráci s jejich rodinami a blízkými.

Hospicová péče v domácím prostředí je určena pacientům v pokročiém stadiu

• nádorových onemocnění
  • onemocněních nervové soustavy s postupným zhoršováním klinického stavu
  • imobilizačního syndromuv s nutností intenzivní léčby bolesti i dalších potíží, imobilní pacienti vyššího věku s chnonickým onemocněním