Domovinka, to je srdeční záležitost. A je jedinečná. Výroční zpráva Charity Zlín 2021
19. července 2022 Články

Domovinka, to je srdeční záležitost. A je jedinečná. Výroční zpráva Charity Zlín 2021

Vedení sociální služby vůbec není jednoduché, se všemi standardy, provozními záležitostmi, administrativou, vedením služby a kolektivu. I přes to všechno se mi služba pro starší lidi, která umožňuje žít a dožívat v domácím prostředí, dostala pod kůži. 

Charita Zlín každoročně vydává Výroční zprávu, která mapuje činnost neziskové organizace v daném kalendářním roce. Ta s letopočtem 2021 svým obsahem nastiňuje smysluplnost poskytovaných služeb ...

Domovinka, to je srdeční záležitost. A je jedinečná

V době, kdy jsem působila v děkanátním Centru pro rodinu Vizovice, z.s., jsem začala přemýšlet nad svou další profesní cestou. V myšlenkách mě napadly otázky: „Co umím, co mi dobře jde? Tak určitě vést velkou domácnost, ve velkém rodinném domě, postarat se o starší lidi, poskytnout jim potřebnou péči a nabídnout jim denní zážitky tak, aby mohli svůj čas prožívat příjemně a hlavně DOMA.“ Přiznám se, že jsem v tu chvíli ještě vůbec neznala denní centra pro seniory. V mezičase jsem odcestovala na vysněnou dovolenou k přátelům do Kanady. A dva dny po návratu přišel telefonát pana ředitele s nabídkou práce v Charitě Zlín! To bylo k neuvěření. Charita Česká republika pro mě byla známka nejvyššího levelu. A co víc, křesťansky podložená sociální práce pro potřebné, zřizovaná ´mou´ církví. Hned jsem se rozhodla a řekla ano. A nikdy nelitovala.

Avšak realita vedení sociální služby vůbec nebyla jednoduchá, se všemi standardy, provozními záležitostmi, administrativou, vedením služby a kolektivu a tehdejšími denními intervencemi. I přes to všechno se mi služba pro starší lidi, která umožňuje žít a dožívat v domácím prostředí, dostala pod kůži. Naplňuje mě, vnímám ji jako poslání. Stala jsem se velkou propagátorkou této ambulantní služby. Lidé stále netuší, co od ní mohou očekávat. Přitom ´jen´ nabízíme společenství vrstevníků, lidí, které spojuje společná životní etapa a mnoho vzpomínek. Ze života i regionu.

Zkrátka se setkává společnost starších lidí, kterým, věříme, zpříjemňujeme denní prožívání a jen tak náhodou a nenápadně o ně pečujeme a zajišťujeme potřebnou podporu. Domovinka je prostě má několikaletá srdeční záležitost.

Domovinka - centrum denních služeb pro seniory Zlín, pracovnice přímé péče

Domovinka - centrum denních služeb pro seniory Zlín je sociální služba péče, poskytovaná od roku 2006, v pracovní dny ambulantní formou maximálně deseti uživatelům, a to na základě písemné smlouvy. Posláním služby je poskytnout seniorům důstojnou pomoc a podporu k nezávislosti, tím vyloučit setrvání v nepříznivé situaci a předcházet tak jejich izolaci. Cílem je posílení schopnosti a dovednosti, podpora k samostatnosti, aktivizace, motivace a podněcování, pomoc při řešení osobních problémů, duchovní podpora, vytvoření příjemného rodinného prostředí a zajištění denní péče v době, kdy rodinní příslušníci vykonávají svá zaměstnání. Domovinka tedy seniorům nabízí během dne aktivní pobyt mezi vrstevníky, stravu a pitný režim, v případě zájmu i osobní hygienu a další úkony. 

Od rodičů a prarodičů Vás dělí hodiny cesty a Vy nevíte, jak se jim právě daří? Nebo jste jim nablízku, ale jste již unaveni? Zkrátka, máte-li ve své blízkosti seniora, neváhejte a zajímejte se včas, jaké jsou možnosti podpory ze strany poskytovatelů sociálních služeb. Obraťte se s důvěrou na Domovinku-centrum denních služeb pro seniory Charity Zlín, jež nabízí seniorům se sníženou soběstačností den ve společnosti vrstevníků. Motto: "Není dobré, aby člověk byl sám"

Domovinka - centrum denních služeb pro seniory Charity Zlín, finanční podpora 2022: Zlínský kraj - Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje k zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2022, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, statutární město Zlín a dárci - veliké poděkování. Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800.

Mgr. Michaela BLAHOVÁ

vedoucí služby, sociální pracovnice
Tel.: 734 435 386 E-mail: 8bprR3b7T9ykY~l7VX~J27d4YanBZd54Ys