Ještě se desetkrát vyspíme a v Domovince bude zase veselo
12. června 2020 Články

Ještě se desetkrát vyspíme a v Domovince bude zase veselo

V souvislosti s nebezpečím šíření nákazy COVID-19 vláda nařídila z preventivních důvodů dočasné uzavření některých zařízení sociálních služeb. Týkalo se to i denních center s platností od 18. března tohoto roku. Deset křesílek v Domovince-centru denních služeb pro seniory Charity Zlín, tak zůstalo ne nějaký ten den, ale po celé tři měsíce, neobsazených. A my už víme, že se ještě desetkrát vyspíme a budeme zase spolu. Tím velkým dnem, kdy se senioři vrátí, je pondělí, 22. června. Vždyť přece ´Není dobré, aby člověk byl sám´. 

Domovinka je sociální služba, která nabízí seniorům během dne aktivní pobyt mezi vrstevníky, stravu a pití, v případě zájmu i osobní hygienu a další úkony. A to v čase, kdy jejich blízcí pracuj či chodí do školy a oni by byli doma sami. To je případ těch, kteří své rodiny mají nedaleko. Ne všichni mají takové štěstí. Pokud jejich děti žijí mimo rodný kraj, samota je tíží mnohem více. I proto je služba tolik oblíbená jak u uživatelů, tak i jejich potomků. Letošní jaro ovšem bylo jiné snad úplně všude. Opatření souvidející s pandemií se tedy dotkla i sociálních služeb, těch ambulantních pro seniory nevyjímaje. Ovšem nikdo nečekal, že deset křesel v centru zůstane neobsazeno celých devadesát šest dnů, tedy i ten první letní. Jak už bylo řečeno, být sám není dobré. Proto, i přes uzavření služby, byly její pracovnice s uživateli v kontaktu. Alespoň telefonickém. "Povídali jsme si, jak se máme, co děláme. Někteří naši uživatelé se nastěhovali k dětem a všichni si pochvalovali, jak se o ně doma dobře starají a jak jsou rádi, že se mají, z čehož jsme s kolegyněmi měly upřímnou radost," vrací se o několik týdnů zpět Pavlína Zahnašová, vedoucí služby a pokračuje: "Najednou ty telefonáty začaly být trošku jiné. Senioři se začali ptát, kdy konečně zmizí koronavirus, kdy otevřeme Domovinku a že oni chtějí do centra, že už je to celé dlouho a je jim smutno, že chtějí vidět svoje známé a kamarády z Domovinky." Jenže v televizi, která byla primárním zdrojem informací seniorů, dlouhý čas nic o znovuotevření sociálních služeb nezmiňovali. Pouze a jen zprávy o koronaviru a jeho dopadu na starší a nemocné, kteří se začali více obávat, odmítat návštěvy a případně mnozí i pomoc. Pak dopady na psychiku mohou být skutečně více nebezpečné, než nemoc těla. A zprávy týkající se sociálních služeb nebyly více než dva měsíce dohledatelné ani na stránkách ministerstev. Důvod? Nebyly na pořadu dne. "Až jsme se obávaly, že na nás zapomněli," říká Pavlína Zahnašová.  

S postupujícím časem bylo evidentní, že se na současné situaci musí něco změnit. Samota a negativní zprávy dělaly své a z telefonátů s uživateli to bylo cítit. Sice všichni zažívali radost, že jsou zdrávi, ale samota mnohé začala daleko více tížit. I proto se pracovnice rozhodly uživatele služby aktivizovat na dálku. připravily pro ně domácí úkoly. Ne, nejde o vtip. Pro každého uživatele byla založena složka se jménem, do ní vloženo krátké povídání a úkoly. Takové, na jaké jsou uživatelé zvyklí z ambulantní služby. Přesmyčky, křížovky, matematické rébusy a doplňování přísloví, omalovánky a spoustu dalšího. "Jeden večer jsme daly roušky a vyrazily úkoly roznést našim uživatelům. Tak jsme se vzájemně mohli alespoň pozdravit a vidět se, i když to bylo setkání na dva metry," popisuje protikoronavirové opatření, jak domácí úkoly pracovnice mezi sebou nazvaly, Pavlína Zahnašová. Přiznává, že spolu s kolegyněmi měly obavy, jak budou uživatelé reagovat: "Byly jsme mile překvapeny, protože všichni se pustili do práce a na úkolech dokonce nepracovali sami. Pomáhali jim s řešením nejen jejich děti, ale i vnoučata. Takové zapojení a zápal jsme nečekaly. Toho jsme využily a nachystaly další, ne druhé a třetí, ale poslední úkoly. Už víme, že se ještě desetkrát vyspíme a naše Domovinka se seniorům otevře a my se konečně zase všichni uvidíme. I když po řádné desinfekci rukou a s rouškami na obličeji." 

12.06.2020 Domácí úkoly jen pro školáky? Nikoliv!

Máte.li ve své blízkosti seniora, neváhejte a zajímejte se včas, jaké jsou možnosti podpory ze strany poskytovatelů. Třeba právě Vašim blízkým bude dobře ve společnosti vrstevníků v naší Domovince. Jde o sociální službu, která umožňuje seniorům se sníženou soběstačností prožít část dne v kolektivu, posílit schopnosti a dovednosti a tím předcházet jejich izolaci, osamocení a sociálnímu vyloučení. V centru si senioři procvičí tělo i mysl, popovídají i zazpívají, nechybí tvoření, duchovní podpora. Samozřejmostí je strava a pitný režim. Rádi vám vše potřebné k této, či návazným službám, sdělíme osobně. Stačí se jen zeptat.

Domovinka se nachází v krásné zahradě18.03.2020 Vláda nařizuje z preventivních důvodů dočasné uzavření některých zařízení sociálních služeb. Křesílka tak zůstávají prázdná ...17.04.2020 BUDKA domovinková je opuštěná ZAHRADA domovinková je DOMEČEK, v němž je deset KŘESÍLEK pro seniory, je opuštěný. A smutno je jim i nám. Už se velice moc těšíme, až se zase Domovinka-centrum d29.05.2020 Domovinka si na seniory, využívající její služby, musí z nařízení vlády ještě více než tři týdny počkat, ale zdá se, že až tak úplně opuštěná není12.06.2020 Jsme připraveni a těšíme se na setkání s uživateli

Domovinka-centrum denních služeb pro seniory Charity Zlín, finanční podpora: Zlínský kraj k Zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2020 a Zajištění priorit sociálních služeb na území Zlínského kraje pro období 2020 - 2022 (r.2020), statutární město Zlín a dárci- děkujeme. Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys