"Mám vás ráda všechny," slýchají pečovatelky. Seznamte se s jejich prací při dnu otevřených dveří
3. listopadu 2021 Články

"Mám vás ráda všechny," slýchají pečovatelky. Seznamte se s jejich prací při dnu otevřených dveří

O čem je domácí péče, komu je určena? Nejen na tyto otázky dostanou odpověď lidé, kteří navštíví zázemí Charitní pečovatelské služby Zlín v rámci dne otevřených dveří 11.listopadu (změna vyhrazena z důvodu zpřísnění covidových opatření). Měsíc padajícího listí pro tuto aktivitu služba nevolí náhodně. Je to čas, kdy je připomínána památka svaté Anežky České, kterou si pracovnice před léty zvolily jako svoji patronku. Jan Pavel II. o ní napsal: „Sytila hladové, ošetřovala nemocné, pečovala o přestárlé, povzbuzovala bezradné a tak byla schopna šířit pokoj a smíření, dodávat útěchu a vlévat novou naději." 

Jde o zjevnou podobnost s posláním a také cílem pečovatelské služby - zajistit uživateli bezpečné a odborné úkony, zachovat v maximální možné míře jeho dosavadní způsob života, podpořit jej v soběstačnosti, zmírnit osamělost a bezmocnost, umožnit, aby zůstal co nejdéle ve svém domácím prostředí. Službu nejčastěji využívají ve velké míře senioři, převážně starší, osoby s tělesným nebo zdravotním postižením, rodiny s dětmi. Základními činnostmi služby je pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu, pomoc při osobní hygieně, při zajištění stravy, chodu domácnosti

A jak péče v praxi také může vypadat? Třeba tak, jak popsala jedna z pečovatelek, paní Nela: "Paní Aničku jdu navštívit poprvé. Je to sice naše dlouholetá uživatelka, ale spolu jsme se ještě nesetkaly. Mě dnes čeká nákup, který pro paní udělám v blízkém obchodě. Když zastavím před vysokým činžovním domem a vystoupím z auta, podívám se vzhůru a vidím, že z jednoho okna nějaká paní mává. Rozhlédnu se, kolem mě nikdo není, na koho jiného by tedy mohla mávat, než na mně, říkám si. Tak pozdrav opětuji a přemýšlím, jestli je tohle opravdu naše uživatelka. Když se s paní setkáme, vítá mě a dodává:´Už na vás dvě hodiny čekám!´ Omlouvám se, že to opravdu dříve nešlo, ale paní Anička se směje, že to ví, že k ní zlínská Charita chodí až po desáté hodině. Ale že se moc ráda dívá z okna, zvlášť ve dny, kdy ví, že k ní někdo přijde. ´A mě navštěvují pravidelně jen děvčata od vás,´ dodává. Pak mi vysvětlí, co potřebuje, předá mi peníze a já odjíždím. Když se vrátím, je paní Anička s nákupem spokojena. Vysvětlila mi všechno opravdu přesně. Po vyúčtování nákupu se loučíme. Už se obracím se ke dveřím, když paní Anička srdečně říká: ´Budu se na vás zase těšit. Ale mám vás ráda všechny.´ I já se těším. Těším se na další setkávání s našimi uživateli." 

Ocitli jste se bezradní, neboť Váš blízký se stal nemohoucím a závislým na pomoci druhých? Nemáte sílu mu dát potřebnou péči? Nebo Vám samotným činí stále větší problém postarat se o sebe stejně, jako dříve? Odbornou péči uživatelům v jejich přirozeném prostředí, u nich doma, poskytnou pracovnice Charitní pečovatelské služby Zlín (foto archiv 2020). Jsme tady pro Vás! 

"Mám vás ráda všechny," slýchají často pečovatelky. Seznamte se s jejich prací při dnu otevřených dveří

Pane, prosíme, abychom s pomocí naší patronky, svaté Anežky České (+1282), vnášeli do domovů svých uživatelů účinnou pomoc i naději. Daruj zaměstnancům Charitní pečovatelské služby Zlín trpělivost a radostné a obětavé srdce. Pane, prosíme za všechny, kterým Charita jakýmkoliv způsobem pomáhá, zvláště za staré, nemocné a opuštěné lidi, aby poznali, že jsi s nimi a že je nikdy neopustíš. Amen.

Charitní pečovatelská služba Zlín, finanční podpora: Zlínský kraj, Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje k zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2021 a Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje k zajištění priorit sociálních služeb na území Zlínského kraje pro období 2020 – 2022 (r.2021), statutární město Zlín a dárci - děkujeme. Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys