Stabat Mater, potlesk ve stoje

Adventní koncert jako poděkování. Toho není nikdy dost!

Děkujeme v rodině, děkujeme přátelům, děkujeme kolegům v zaměstnání. Na koho také nechceme a nesmíme, při děkování zapomenout, jsou příznivci, podporovatelé a dárci. A také ti, kteří každoročně v lednu vycházejí ve tříčlenných skupinkách do ulic a koledují pro potřebné, královští dobrovolníci nesoucí radostnou zvěst. Koncert se koná u příležitosti Mezinárodního dne dobrovolníků (vyhlášeno OSN), vždy pátého prosince.

Concertino komorní těleso profesionálních hudebníků koncertující v regionu.

Denisa Míčová absolvovala Církevní konzervatoř v Kroměříži u Mgr. Karla Škopa. Zpěv dále navštěvovala soukromě u MgA. Ivany Mikeskové. Zúčastňovala se pražských kurzů belcanta a v rozvíjení staré italské techniky pokračovala i dále u Mgr. Zdeňka Musila. Nedávno úspěšně ukončila studium na Akademii staré hudby v Brně pod pěveckým vedením Mgr. Ireny Troupové. Od roku 2000 působí jako pedagog sólového zpěvu v ZUŠ Zlín – Malenovice. Je členkou ansámblu Musicorum Aurum a vystupuje koncertně i s dalšími soubory v sopránovém a mezzosopránovém oboru.

Vojtěch Pelka se věnuje od útlého věku soukromému studiu zpěvu u své matky sopranistky MgA. Dity Brlicové-Rozumkové. Logickým vyústěním pak bylo přijetí na Konzervatoř P. J. Vejvanovského v Kroměříži. Díky své kontratenorové hlasové poloze se v současné době specializuje na repertoár 17. - 18. století. V letošním roce se umístil na stupních vítězů v rámci čtyř mezinárodních soutěží. Spolupracuje s ansámbly staré hudby a jeho práce si už také povšiml odborný tisk.

Giovanni Battista Pergolesi (1710- 1736) celý život zápasil s chatrným zdravím. Prakticky na smrtelném loži zkomponoval Stabat mater. To objednalo u Pergolesiho bratrství Cavalieri della Virgine de´ Dolori, přičemž toto mělo pravděpodobně nahradit ani ne o dvacet let starší skladbu A. Scarlattiho, která patrně již neodpovídala módnímu vkusu členů kongregace. Opis díla dostalo bratrství, originál daroval autor krátce před smrtí neapolskému dvornímu kapelníkovi. Zdroj: https://cs.wikipedia.org/

Sólisté Denisa Míčová a Vojtěch Pelka v doprovodu Concertino, umělecký vedoucí Miroslav KřivánekStabat Mater, adventní koncert duchovní hudby