Tradiční Fašank, i v roce 2020
25. února 2020 Články

Tradiční Fašank, i v roce 2020

Fašank, obecně řečeno karneval, se u azylového domu uskutečnil před Popeleční středou i v roce letošním. Opět příchozí společně, v čele s medvědem, kašpárkem i zajíčkem, prošli sídlištěm Jižní Svahy a navštívili dům pokojného stáří zlínské Naděje. Nechybělo společné občerstvení, písnička, vyhodnocení nej... masky, ba ani pochování basy. Nechyběla ani muzika.

Pravda, moc typických masopustních masek, které už v dívějších dobách plnily určité poselství, měly svoji charakteristickou úlohu a typické chování, se v průvodu neobjevilo. O to více byly originální, s láskou tvořené. Třeba baletka, Spider-Man, či hokejista. Ale přece jen se jedna z typických masek objevila: 

Medvěd. Převlek byl původně vytvořen ze slámy a sena, nyní se však používají více realistické masky. Odedávna mu byl přisuzován magický vliv, ve své moci měl nejen úrodu, ale i plodnost, v některých oblastech se traduje, že výškou svého skoku medvěd ovlivnil vzrůst obilí, plodnost si zas ženy mohly zaručit tím, že si s medvědem zatančily.

Na přípravě akce se podíleli uživatelé a pracovníci Charitního domova pro matky s děrmi v tísni Zlín

Tradiční Fašank i v roce 2020

Tradiční Fašank i v roce 2020

Charitní domov pro matky s dětmi v tísni Zlín, finanční podpora: Zlínský kraj z rozpočtu Zlínského kraje k zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2020, statutární město Zlín, dárci.

Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys