Barvy podzimu, nejen komponovaný program, ale i mnohá krásná setkání

Domovinka již deset let poskytuje kvalitní péči seniorům

Barvy podzimu, to není jen odpoledne s bohatým více žánrovým programem. Je to i příležitost k setkávání. Setkávání s pracovníky, přáteli. Setkávání s příznivci a veřejností, která se se zlínskou Charitou setkává možná prvně. Jsou to i vzácná setkání s uživateli sociálních služeb a jejich pečujícími rodinami, od nichž často slýcháme, jak prospěšnou práci vykonáváme. Při zmiňovaném odpoledni jsem těchto setkání zažila několik. Všechna byla krásná. Všechna mne potěšila. Všechna mne obohatila.

A některá mne opět utvrdila, že péče o seniora v domácím prostředí, pro blízké, kteří o něho pečují, není vůbec snadná. Kdo to nezkusil, jen těžko se vžívá do postavení pečujícího.

Emoční práce patří mezi nejnáročnější práce. Je poznat, pokud tuto práci vykonáváme s láskou, a to ať už v domácím prostředí nebo v ambulantní či pobytové sociální službě. Nesmíme však zapomínat na hranice únosnosti péče, na ochranu a podporu pečujících osob. Tomu může napomoci právě i ohodnocení ze strany společnosti a podpora prostřednictvím podpůrných skupin. Psychická stránka bývá často podceňována, a to nejen u pečujících osob. Je třeba si více vážit rodin, které naleznou způsob, jak o opečovávaného co nejdéle pečovat v domácím prostředí a vytvořit k tomu vhodné podmínky.

Všem pečujícím, kteří podporu potřebují, a to mi věřte, že potřebují, nabízíme profesionální pomoc sociálních pracovníků, ve všech námi poskytovaných službách s cílovou skupinou senior. Jednou za dva měsíce pak zveme pečující ke společnému sdílení ´Setkání pečujících´. To následující se bude konat 8.listopadu od 16-ti hodin na zlínské adrese Zálešná I/3222 (Domovinka), kdy se budeme primárně věnovat tématu péče=emoční práce´.

tbprR3b7VV~L2Z.gc7P~QkR, vedoucí střediska

Vzácné setkání s uživatelem