Vzácné šatičky na sošku panny Marie všechny zaujaly

Téměř u konce vánočního času jsme s uživateli navštívili krásné poutní místo, jedno nejznámějších na Moravě, a to kostel Narození Panny Marie ve Štípě. Kostel nás uvítal ještě vánočně vyzdobený, hlavně velkým množstvím vysokých vánočních stromků, které ve velkém kostele, který ve Štípě je, působily majestátně a vznešeně. Náš zážitek byl umocněný vřelým přivítáním duchovního správce farnosti, P. Františkem Sedláčkem, který nás velmi poutavě seznámil jak s historií kostela, tak i s archeologickými nálezy nedalekého kostelíka.

Po poutavém vyprávění jsme tiše prodleli u jesliček a poté se odebrali do sakristie, kde jsme ještě shlédli unikátní kousky oděvů, a to šaty na sošku Panny Marie a také ornáty se znakem rodu Sailernů. Poté jsme se krátce prošli na prostorném Mariánském náměstí. Při odchodu jsme byli všichni obdarováni obrázkem Zázračného obrazu Panny Marie Štípské a Štípskými oplatky, na kterých jsme si pochutnali při odpolední kávě, kdy jsme se slovem k dopoledni vrátili. Všichni uživatelé velice kladně zhodnotili zážitek a ocenili tento výlet s tím, že už nemají mnoho možností se podívat po okolních zajímavých místech ve svém okolí a zvlášť ve Štípě, kde vloni bylo vybudováno nové náměstí, zaznamenali mnoho změn a vzpomínali, jak tento prostor vypadal dříve.

Michaela Blahová, vedoucí centra denních služeb pro seniory