Za vyhlídkou na město nás vyvezla Baťova pojízdná kancelář

Baťovský areál, chcete-li Svit. Pro mnohé naše uživatele centra denních služeb pro seniory místo, kde strávili oni, či jejich blízcí, celý svůj profesní život. A tak se není čemu divit, že jedno z jejich vyslovených přání byla touha navštívit tuto dynamicky se měnící významnou lokalitu našeho města.

Až k neuvěření pro ně byly probíhající bourací práce budov dvacetčtyři až dvacetšest, protipólem pak dokonale opravené budovy číslo 14 a 15, kde sídlí Krajská knihovna a muzeum, či nově postavená, architektonicky do areálu zapadající, jedna z mnoha staveb zlínské Univerzity Tomáše Bati. Při naší projížďce všichni výletníci jednohlasně vyjádřili nespokojenost s přestěhováním hlavní pošty z centra města do tohoto, pro seniory odlehlého koutu, a to kvůli špatné dostupnosti, i když městská doprava zde zajíždí.

Exkurzi jsme zakončili v tzv. 21. budově, kde nás čekal průvodce Krajského úřadu ve Zlíně, který nás seznámil s historií firmy Baťa a uvedl několik zajímavostí z té doby. Pak už následovala vzácná chvíle, jíž byla vyjížďka Baťovou pojízdnou kanceláří do 16. etáže, kde je možný výhled na celé město z vyhlídkové terasy. A protože nám počasí přálo, tak jsme si jej skutečně dokonale prohlédli. Zaznamenali jsme pokračující úpravy na náměstí Práce, shlédli jsme kouřící komíny až v Otrokovicích, také velkou část areálu, který jsme před tím v menším rozsahu zmapovali pohledem z automobilu. Neopomenuli jsme pokus najít naši Domovinku. Dopolední výlet jsme zakončili posezením v kavárně vedle vyhlídkové terasy, kde jsme si u výborné kávičky či čaje sdělovali bezprostřední dojmy.

Michaela Blahová, vedoucí centra denních služeb pro seniory