… je to jen za Pán Bůh zaplať

Světové dny mládeže 26. - 31. července 2016 v polském Krakově

za účasti papeže Františka. Bude se jednat už o druhé setkání v Polsku, prvním byly Světové dny mládeže 1991 v Čenstochové. Mottem setkání je:

„Blahoslavení milosrdní, neboť oni dojdou milosrdenství“ Mt 5, 7

Moje dcera odjela minulý týden do Polska na předprogram (pobyt v polských diecézích 20. - 25.7.2016), který mládež absolvuje než začnou samotné Světové dny. Z olomoucké diecéze jelo asi 700 mladých lidí do Opole, kde je ubytovaly polské rodiny. Dcera i s kamarádkou bydlely u starších manželů, kteří se o ně skvěle starali. V době, kdy je mezi lidmi tolik strachu obdivuji polské rodiny, které dokážou otevřít dveře a srdce pro všechny národy a ubytovat je a starat se zdarma o ně. Naši poutníci měli jen dovézt malý dáreček pro své hostitele a jinak je to jen za Pán Bůh zaplať. Nyní se už se svými hostiteli rozloučili a bydlí v ubytovnách v Krakově, kde je celá česká výprava spolu (z naší země vyjelo  6000 poutníků). Když byly děti před pěti lety na Světovém setkání v Madridu, byly hodně nadšené z atmosféry, která tam panovala. S každým se domluvily, každý byl vítaným. Nejinak tomu bude jistě i při právě probíhajícím setkání mládeže. A možná daleko silněji budou mladí svoji blízkost vnímat. I proto, že v těchto dnech, po teroristických útocích ve světě, jsou vyzýváni, aby v sobě neživili nenávist k nikomu.

Tak mám velkou radost, že mladí mají odvahu se setkat a nedají se zastrašit.

Požehnaný čas přeje uhrvRYSSmkBv1~l6jWmKD

Více z činnosti pastorační služby