Tříkrálové jitrničky, pokropené deštěm, opět přilákaly Zlíňáky

Již tradičně se sídlištěm Jižní Svahy nesla o první lednové sobotě vůně tříkrálových jitrniček. Netradiční koleda, jak byla tato akce před léty nazvána, je jednou z doprovodných aktivit zlínské Tříkrálové sbírky. V letošním roce jsme netradičně koledovali již tradičně v prostorách před kostelem Panny Marie Pomocnice křesťanů.

V čem může být lednová koleda netradiční? Třeba tím, co je pro náš region tradiční. V našem kraji je to, vedle švestiček, jistě klasická moravská zabíjačka. I když je pravdou, že mladší generace již tuto skutečnost možná jako místní tradici nevnímá. A to byl asi i jeden z důvodů, proč spojit dvě tradice, koledu a zabíjačku. Sympatizanti zlínského Salesiánského střediska mládeže Zlín a Charity Zlín opět od ranních hodin přikládali do kotlů, aby byla už kolem desáté hodiny dopolední pro příchozí připravena horká polévka. Typické výrobky bylo možné i zakoupit, přičemž výtěžek z prodeje putoval do jedné ze zapečetěných tříkrálových pokladniček.

Za vstřícnost a podporu děkujeme farnosti Panny Marie Pomocnice křesťanů.

Ing. Pavla Romaňáková, projektová manažerka Charity Zlín