odborné sociální, dluhové a psychologické poradenství

Společné prohlášení českých humanitárních organizací k Světovému humanitárnímu dni

Světový humanitární den (foto: UN)

Loni bylo ve válkách výbušnými zbraněmi zabito nebo zraněno přes 32 000 lidí. I válka má svoje pravidla a české neziskové organizace vyzývají k jejich dodržování. Světový humanitární den se letos ponese ve znamení hesla #NotATarget.

Naplnili jste s námi Kontejner pro Haiti

Třistasedm kilo dámského ošacení, 131 kilogramů dětských svršků a 105 kg oděvů pánských. K tomu téměř půl metráku obuvi, 143 kila látek, ložního prádla a záclon. A navrch ještě 13 kilogramů hraček. Sečteno, podtrženo, zlínská Charita odváží k následné přepravě do Karibiku celkem 744 kilogramů ošacení a jako třešinku na dortu čtyři šlapací šicí stroje. Materiální sbírka Kontejner pro Haiti, která byla vyhlášena v červnu, předčasně končí, neboť „Kontejner je naplněn“. Výjimku tvoří školní pomůcky ...

Změny, které přinesla novela cizineckého zákona

Ilustrační snímek Jindřicha Štreita z cyklu Jsme z jedné planety

V červenci 2017 prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o pobytu cizinců, proti které se ohradily nejen organizace pracující s migranty v České republice, ale také Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a někteří senátoři a poslanci. Přesto, že Senát novelu vetoval, poslanci novelu na konci června přehlasovali.

ADD GOSPEL, benefice pro Kristýnku

V pořadí již osmnáctý koncert duchovní hudby, pořádaný zlínskou Charitou v době hlavní pouti ve Štípě, se koná v sobotu, 9.září 2017 odpoledne. V letošním roce jde prvně o benefici na podporu Kristýnky, usměvavé dívky, jež je od narození postižená těžkou formou dětské mozkové obrny a mentální retardací.

V programu zazní méně i více známé skladby v podání přerovského souboru ADD Gospel. Benefice se koná za technické podpory Římskokatolické farnosti Štípa.

Mám velkou radost, že se občas dějí zázraky

O setkáních a drobných příhodách Jany Č. (1)

Paní Jana Černá pracuje ve zlínském azylovém domě pro maminky s dětmi již devatenáct let. Za tu dobu se setkala s mnoha lidmi. Setkala se s uživateli služby, jejich příbuznými či rodinami. Setkala se s příznivci služby a organizace, podporovateli a také dárci. Je tedy pravděpodobné, že občas se přihodí více či méně očekávané setkání, příhoda, kde výše jmenovaní hrají nějakou roli.

Oceněný M. Navrátil: Dali jsme charitativní rozměr zapomenutému lidovému zvyku

Marek Navrátil přebírá ocenění. Foto: Pavel Langer, Člověk a víra

Celých 19 let. Tak dlouho stojí v čele Tříkrálové sbírky – největší charitativní veřejné sbírky v ČR Marek Navrátil, koordinátor sbírky a ředitel Charity Konice.  Začátkem července jej za jeho dlouholetý přínos potřebným ocenila Česká biskupská konference. Pamětní medaili obdržel při Večeru lidí dobré vůle na Velehradě.

Nehledejte pomoc s péčí o vaše blízké pět minut po dvanácté, informujte se o možnostech podpory včas

Nepříznivý zdravotní stav či věk jsou nejčastější důvody, kdy se člověk stává závislým na pomoci druhých. Pokud je to jen trochu možné, a to v případě druhého jmenovaného, tedy vyššího věku možné je, je rozumné vědět kde požádat o radu, pomoc, podporu, je rozumné vědět, jak Vám v nastalé situaci mohou ulehčit profesionálové. A nejen to. Je moudré učinit i další krok, jímž je podání žádosti o poskytnutí služby. Tedy nejen pobytové, ale i té ambulantní či terénní. Mnohé mají naplněnou kapacitu a není v jejich silách zahájit péči ze dne na den.

Oddlužení: paní Evě se dostalo odborné pomoci i psychické podpory

Občanská poradna podává ruku v nesnázích... obvolávala jsem pohledávky, o kterých jsem věděla, ale byla jsem někdy ve stavu, že jsem si myslela, že to nikdy nevyřídím. A v tom mi pan Pavel Hanke psychicky pomohl, abych byla trpělivá a nevzdávala to. Bylo to velmi těžké, věřitelé nereagovali a nezasílali mně exekuční podklady pro přípravu k oddlužení pro soud. Po roce mám v ruce schválení insolvence. Znovu děkuji Pavlovi Hanke za jeho vstřícnost, profesionalitu a psychickou podporu. Eva

Domácí hospicová péče funguje spolehlivě přes 20 let, není třeba za ni připlácet

V posledních dnech se v tisku i na internetu (např. aktuálně.cz, Hospodářské noviny) dočítá česká veřejnost o špatně nastavených podmínkách financování hospicové péče poskytované v domácím prostředí a o nemožnosti doprovázet umírajícího pacienta více než 30 dní. „Rádi bychom uvedli věci na pravou míru. Domácí hospicová péče je poskytovaná už přes 20 let, a to Charitou Česká republika. Navíc je hrazena z veřejného zdravotního pojištění a žádné časové lhůty ji neomezují,“ vysvětluje Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních aktivit Charity ČR.

Františku Dvorskému se dostalo obětavé a odborné péče s velkým lidským pochopením

CHPSDěkuji všem, kteří nám v posledním období života našeho tatínka pomáhali s péčí o něj. Vědomí, že nejsme, na pro nás tak složitou situaci sami a máme se o koho opřít, nám vše velmi usnadňovalo, dodávalo nám odvahu a možnost se o těžce nemocného tatínka postarat. Za to vám nepřestaneme být vdeční, opravdu si vážíme toho, co jste pro nás udělali a přejeme vám hodně zdraví a sil při vaší náročné práci. Milena Rafajová