2. června 2023 Články

Domovinku navštívil Pavel Nový, herec známý z mnoha filmů i Studia Ypsilon

A také herec, který včera převzal na slavnostním galavečeru Zlín Film Festivalu Zlatý střevíček. Nikoliv v pro něj typickém oděvu – krátkých kalhotách, ale v černém obleku s kravatou po tatínkovi. I to se dozvěděli uživatelé, kteří si pro herce připravili množství více či méně všetečných otázek. A ten na ně odpovídal. Mile, lidsky, jako by byl ve společnosti mnohaletých dobrých známých. A také se vzpomínalo. Na natáčení filmů (a že jich herec má na kontě hodně), kaskadérské kousky, kolegy herce, na rodiče i rodiště, na oblíbená místa. Poděkování za toto krásné setkání, které se nikomu nechtělo ukončit.

Domovinku navštívil Pavel Nový, herec známý z mnoha filmů i Studia Ypsilon

Pan Pavel Nový je skvělý vypravěč. Na málokterou otázku uživatelů zazněla stručná odpověď. Spíše naopak - dokonce nabízel ´přednášku´ hned na několik témat. Třeba k otázce, jaká je jeho oblíbená destinace, bylo povídání odkloněno k tomu, že jeho tatínek byl sládek a herec je ´odkojen pivem´.

Zato na dotaz: Jak dlouho vydrží pod vodou, neměl odpověď, protože to nikdy neměřil. Ale zato košatě povyprávěl o svém mládí, kdy byl plavčíkem a dokonce před utonutím zachránil jednu ženu. "A věřte, nebo ne, ale ona byla z Vizovic." Tak mu na druhý den přišla poděkovat - s lahvičkou slivovičky.

A co je jeho největší radostí? Když nikam nespěchá a je mezi lidmi. Radost mu dělají děti, vnoučata. "Rodina je ze všeho nej," vyznal se herec.

Domovinku navštívil Pavel Nový, herec známý z mnoha filmů i Studia YpsilonDomovinku navštívil Pavel Nový, herec známý z mnoha filmů i Studia YpsilonDomovinku navštívil Pavel Nový, herec známý z mnoha filmů i Studia YpsilonDomovinku navštívil Pavel Nový, herec známý z mnoha filmů i Studia YpsilonDomovinku navštívil Pavel Nový, herec známý z mnoha filmů i Studia Ypsilon

Mezi připravenými otázkami byla i ta, zda Palyza nebo Pepan. A odpověď: "Pavel." Svěřil se, že pro kladného Palyzu čerpal z vybraných vlastností svých nejbližších. A že lyže, na nichž sportoval jako Pepan, byly jeho vlastní.

A co ho napadne, když se řekne Zlín? Baťa - slivovice -´lendlovky´. V těch se dodnes pohybuje po tenisovém kurtu.

Uživatelé na toto dopoledne jistě budou dlouho vzpomínat. I díky podpisu s hercovým oblíbeným ´páčkem shledáčkem´, který zde zanechal.

Poděkování zlínskému festivalu, produkci, za možnost potkat se.

Domovinka - centrum denních služeb pro seniory Zlín je sociální služba péče, poskytovaná od roku 2006, v pracovní dny ambulantní formou maximálně deseti uživatelům, a to na základě písemné smlouvy. Posláním služby je poskytnout seniorům důstojnou pomoc a podporu k nezávislosti, tím vyloučit setrvání v nepříznivé situaci a předcházet tak jejich izolaci. Cílem je posílení schopnosti a dovednosti, podpora k samostatnosti, aktivizace, motivace a podněcování, pomoc při řešení osobních problémů, duchovní podpora, vytvoření příjemného rodinného prostředí a zajištění denní péče v době, kdy rodinní příslušníci vykonávají svá zaměstnání. Domovinka tedy seniorům nabízí během dne aktivní pobyt mezi vrstevníky, stravu a pitný režim, v případě zájmu i osobní hygienu a další úkony.

Od (pra)rodičů Vás dělí hodiny cesty a Vy nevíte, jak se jim právě daří? Jste jim nablízku, ale jste ze všeho,
co je na Vašich bedrech, už unaveni? Nebo Vás osobně opouští samostatnost?
V Domovince najdete péči i společnost. Motto: „Není dobré, aby člověk byl sám.“

Domovinka - centrum denních služeb pro seniory Charity Zlín, finanční podpora 2023: Zlínský kraj - Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje k zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2023, statutární město Zlín a dárci - děkujeme. Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ