Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla
16. května 2023 Články

Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla

Pět desítek dětí během odpoledne nepobíhalo v zahradě u azylového domu, ale pomalejším krokem se pohybovalo po vnitřních chodbách budovy. Lákadlem byly soutěže prověřující um, ale i důvtip, pozadu nezůstal výkon kouzelníka na improvizovaném podiu ´pod schody´, či povídání se zástupci zlínských Městských policistů. Sluch pak těšila hudba z mixážního pultu dýdžeje. „Moc děkujeme za dobro, které jste rozpohybovali, když jste svým dětem dovolili, aby přišly nikoliv na Zahradní, ale Domovní slavnost,“ říká s úsměvem na adresu rodičů za všechny, kteří se na přípravě aktivity podíleli, pečovatelka Jana.

Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla

Pouťový barevný kolotoč v zahradě nebyl, když lilo jako z konve, ale, jak už bylo nastíněno, i v náhradním prostoru (to jako úplně poprvé za celou historii) se tu děla spousta jiného. Soutěžení na pěti pirátských stanovištích připravili mladí z terénního programu Klíč Unie Kompas. Strážci a současně porotci do kartiček účastníků zapisovali dosažené výkony – časy, či počty pokusů na splnění úkolu. Ve dvou věkových kategoriích pak byli vyhlášeni vítězové – Ondra a Taya i ti, co obsadili další medailová místa, odměna čekala i na dva nejmladší soutěžící, tříleté kamarády. Jaká? Deskové hry, pexesa, časopisy, drobné upomínkové předměty i plyšové hračky. A co víc? Kouzelník Pavel se svými hbitými prsty překvapoval nejen děti, policisté ´mašinu´ sice v trvajícím dešti nepřivezli, zato bylo více prostoru na zajímavé otázky. A pokud se našla chvilička volna, obsadily děti prostor kolem DJ, kterého v závěru odpoledne nebylo ani vidět za množstvím balónků s logem McDonald´s. Chuť (nebo hlad?) děti zaháněly oblíbeným párkem s rohlíkem (jistěže i s kečupem), ke sladkému tečce posloužil koblížek, zanedbáván nebyl ani pitný režim.

Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla

Zahradní slavnost, kterou připravují a koordinují pracovníci azylového domu, má mnohaletou tradici. Hlavním smyslem odpoledne je setkávání dětí. V azylovém domě jich s rodiči může být až jednadvacet. Batolat, žáků, studentů – dětí, které si hrají, učí se, docházejí do zájmových skupin, které prožívají více či méně radostné dny, stejně jako všechna dítka. A proč tedy k nedospělým obyvatelům domova nepozvat jejich spolužáky a kamarády, ale i ty, kteří zde ještě nikdy nebyli. Už sedmým rokem si přijíždí slavnost užít také skupinka dětí z nedalekých Slušovic. „A za toto je třeba poděkovat naší dlouholeté neúnavné slušovické organizátorce, paní Ivance, která před lety přinesla nápad na tuto formu vzájemné podpory, nadchla pro něj ředitele místní Základní školy i rodiče,“ vysvětluje Jana Černá, pracovnice azylového domu, která se právě na spolupráci se školou podílí a která nešetří slovy vděčnosti a díků: „Máme velikou radost ze vstřícnosti rodičů žáků, protože patří k úžasnému zvyku, že děti přivezou také dárky – hračky, deskové hry, knížky, nebo třeba i povlečení do postýlek, ručníky, prášek na praní a také hygienické potřeby, za což moc děkujeme. Upřímně si toho vážíme.“

Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla

Zahradní slavnost, která v zahradě nebyla - poděkování (řazeno abecedně): DJ na svatbu Zlín, Klíč Unie Kompas - terénní program pro děti a mládež od 9 do 26 let, McDonald´s, Medoks s.r.o., Jiří Oškera, Pekárna VEKA, s.r.o., Pekařství Dorotík, Pekařství Střelná s.r.o., Řeznictví U Hrušků, Základní škola Slušovice. 

Charitní domov pro matky s dětmi v tísni Zlín poskytuje své služby od roku 1997. Celoročně je zde k dispozici deset bytových jednotek s jednatřiceti lůžky pro deset dospělých s dětmi. Posláním služby je tedy poskytnutí přechodného a bezpečného ubytování osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení. Poskytování služby vychází z individuálních potřeb osob, s podporou jejich samostatnosti a nápomoci k návratu do běžného života. Přednostně je chráněn zájem nezletilého dítěte. Služba ctí své zásady – respektování soukromí a osobnosti uživatelů, vycházení z individuálně určených potřeb uživatelů, zachování lidské důstojnosti, motivování uživatelů k řádné péči o děti, týmová práce personálu.

Máte mělkou půdu pod nohama a nemáte se, spolu se svými dětmi, o koho opřít? Stali jste se terčem domácího násilí? Cítíte se, jako matka očekávaného dítěte, ohrožena? Ztratili jste střechu nad hlavou? Zde naleznete pochopení a oporu.

Charitní domov pro matky s dětmi v tísni Zlín, finanční podpora 2023: Zlínský kraj - Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje k zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2023, statutární město Zlín, město Otrokovice a dárci - děkujeme. Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys