Stejně, jako ten nejmenší kamínek je pro mozaiku důležitý, tak i ta nejdrobnější darovaná mince má velký význam. Provozní opravy v klášteře musí začít co nejdříve
6. října 2023 Články

Původní kartuziánský klášter, založený současně s kostelem Albrechtem z Valdštejna, již několik let poskytuje zázemí pro sestry Kongregace Sester Karmelitánek Institut Naší Paní z Karmelu. Aktuálně je zde potřeba řešit výměnu kotle pro vytápění objektu (včetně případných úzce souvisejících nutných oprav stávajícího stavu). Ovšem to je začátek. Postupná kompletní revitalizace této jedinečné stavby může trvat až desítku let, možná déle. A konečná částka? I několik milionů korun. Děkujeme, že pomáháte s námi.

Pane, dej zdar naší práci a našemu úsilí, aby všechno, co děláme,
bylo k Tvé slávě a chvále a požitku těm,
ke kterým jsme poslány a těm, kteří přijdou po nás. Sestry Karmelitánky ze Štípy

Kongregace sester Karmelitánek

Tato apoštolsky činná kongregace byla založena roku 1854 v Itálii Matkou Marií Terezií Scrilli. V roce 1993 přišly ze zahraničí tři sestry na Moravu do Lidečka, o pět let později přesídlily do zlínské Štípy.

Vyučují náboženství, věnují se nemocným, pořádají víkendové a prázdninové pobyty pro děti a mládež. Pomáhají mladým lidem odkrývat cestu povolání skrze duchovní doprovázení a duchovní obnovy. Uvádí je do života modlitby a dávají důraz na osobní vztah s Bohem. Organizují duchovní obnovy pro dospělé pro prohloubení jejich života s Bohem. Důležitou součástí jejich služby je modlitba, ve které předkládají ty, ke kterým jsou poslány a kteří je o modlitbu prosí, nebo ji potřebují.

Široká chodba i schodiště, vysoké stropy, občasné klenby, větší pokoje. To je velmi, velmi zjednodušeně popsána stavba kláštera. Původní farní budova postavená jižně od kostela v roce 1760 ze zbytků klášterních zdí (severní strana plánovaného kláštera byla brzy po přerušení stavby kostela v roce 1620 zcela rozebrána, zůstaly jen základy) byla o dvaašedesát let později nákladem hraběte Josefa Jana Seilerna zvýšena o jedno patro a rozšířena tak, že byla spojena s kostelem.

Historie působení sester ve Štípě, z knihy Josef Pala, Štípa - Mariánské poutní místo.

Ke konci září byla zahájena veřejná sbírka

Účelem je získávání finančních prostředků na postupnou kompletní revitalizaci objektu kláštera ve Štípě, v němž působí Kongregace Sester Karmelitánek, s cílem snižovat enegetickou náročnost budovy.

Poděkování patří všem dosavadním i budoucím dárcům (dary předávány v plné výši)

• číslo bankovního účtu 131-1271050207 / 0100Dar pro Karmelitánky; částku zadejte, prosím, sami. Děkujeme za podporu!
  • vedený u Komerční banky, a.s., Třída Tomáše Bati 152, 760 01 Zlín
  • jiné měny a mezinárodní platby IBAN: CZ98 0100 00013112 7105 0207
  • potvrzení o daru na vyžádání
  • plakát ke stažení (pdf)