"Svaté Anežce České by se u nás líbilo," zaznělo z úst pečovatelek
13. listopadu 2019 Články

"Svaté Anežce České by se u nás líbilo," zaznělo z úst pečovatelek

Byť dnes ráno všem pečovatelkám zazvonil budík o hodinu dříve, než v jiné pracovní dny, bylo jejich ranní vstávání radostné. Čekala je totiž společná snídaně. Vlastně nejen snídaně. Celý třináctý listopadový den, byť mlhou nadstandardně zatížený, byl pro pracovníky služby tak nějak jiný. Ona je tento den v kalendáři uvedena památka svaté Anežky České, která není jen patronkou Čech, ale vyvolily si ji za svoji ochránkyni i zlínské charitní pečovatelky. 

A tak ji ještě více v srdci měly nejen u již zmiňované snídaně, ale i na cestě za uživateli i při vlastním poskytování péče. A pak i v závěru dne, kdy se sešly při supervizi. Úplnou tečkou se stalo setkání s mužem, pečujícím synem nemohoucích rodičů, kterému s péčí služba pomáhá. "Svaté Anežce České by se u nás jisto jistě líbilo," shodla se děvčata při odpoledním loučení.

Svatá Anežka Česká (∗1211 †1282) rozdávala naději a povzbuzení. "Anežka je svými činy, péčí o staré a nemocné, nejblíže našemu poslání," odůvodnila volbu patronky tehdejší vedoucí Charitní pečovatelské služby Zlín. A to platí dodnes. Každý den, od východu do západu slunce, řekl by poeta, vyjíždějí pečovatelky za těmi, kteří jejich podporu potřebují. Za celý rok jde o téměř tři stovky osob, převážně starých a nemocných, s nimiž pečovatelky stráví více než dvanáct tisíc hodin, další hodiny jsou na cestě za nimi. Celodenní hygiena, podání jídla a pití. To jsou nejčastější úkony, která v domácnostech pečovatelky vykonávají. A nejen to. "Vždy, když osvětluji rozsah úkonů říkám těm, kteří si neumějí představit, co tato náročná práce obnáší, aby si v duchu prošli svůj den. A téměř vše, co ve prospěch své osoby dělají, tak poskytují pečovatelky uživatelům. Mnozí si teprve v tuto chvíli uvědomí, o jak těžkou a fyzicky i psychicky náročnou práci vlastně jde," říká Michaela Rafajová, jedna z terénních pečovatelek. Zvláště težké je to v domácnostech uživatelů, mnohdy ležících seniorů, jejichž blízcí jsou nablízku, ale zájem o péči příliš neprojevují. Těch naštěstí není mnoho. Převažují domácnosti, kde hlavní roli hraje láska a porozumění a pečovatelky se tak často stávají vítanou součástí jejich rodinného života.   

"Odkaz svaté Anežky České, patronky služby, je stále živý nejen v práci našich pečovatelek, ale i osob pečujících o své příbuzné v domácím prostředí. Příkladem může být muž, který sám potřebuje v mnohém pomoci pro svou nemoc a přitom se už několik let stará o své rodiče. V posledním roce, kdy už jsou jeho rodiče upoutaní na lůžko, mu s péčí o ně pomáháme, ulehčujeme mu," říká Zdeňka Vlčková, vedoucí služby a pokračuje: "Ale i tak je mnoho věcí, které zajišťuje sám. Obstarání léků, plen, zajištění kontrol u lékaře, komunikaci s úřady. Dohlíží, aby rodiče měli opravdu všechno, co potřebují s velkou láskou a trpělivostí. Již několikrát mne napadlo, že bychom si z něho mohli vzít příklad i my ostatní." A možná právě zde se zrodila myšlenka, poděkovat všem pečujícím, s nimiž se služba potkává. A není nic snažšího, než takto poděkovat jednomu z nich, tak trochu v duchu hesla jeden za všechny. U příležitosti památky svaté Anežky České předaly pečovatelky ocenění formou drobné upomínky právě zmiňovanému pečujícímu muži, synovi starých a nemocných rodičů, který sám potřebuje podporu. "Velice si jej vážíme a já osobně věřím, že jsme mu udělaly radost a nemálo jej povzbudily," dodává Zdeňka Vlčková.

"Svaté Anežce České by se u nás líbilo," zaznělo z úst pečovatelek, pro dnešní den pečovatelek black and white"Svaté Anežce České by se u nás líbilo," zaznělo z úst pečovatelek, pro dnešní den pečovatelek black and white

Svatá Anežka Česká, Agnes, abbatissa Pragen

  • památka 13.listopadu; úmrtí 1282
  • patronka Čech; nemocných, chudých a trpících, ...
  • atributy: lilie, almužna, hábit, klariska, koruna, kostel, nemocný

Pane, prosíme, abychom s pomocí naší patronky, svaté Anežky České, vnášeli do domovů svých uživatelů účinnou pomoc i naději. Daruj zaměstnancům Charitní pečovatelské služby Zlín trpělivost a radostné a obětavé srdce. Pane, prosíme za všechny, kterým Charita jakýmkoliv způsobem pomáhá, zvláště za staré, nemocné a opuštěné lidi, aby poznali, že jsi s nimi a že je nikdy neopustíš. Amen

Dotace na provoz Charitní pečovatelské služby Zlín v roce 2019 poskytnul Zlínský kraj z programu zajištění dostupnosti Sociálních služeb na území Zlínského kraje a programu Priority Zlínského kraje, obé pro rok 2019, statutární město Zlín a dárci.

Ing. Pavla Romaňáková
projektová manažerka