Domovinka: Den otevřených dveří 2019

Zlínská Domovinka zve veřejnost k návštěvě služby

Je jedinečná, potřebná, zajímavá, vyhledávaná, ale také pro mnohé neznámá. Kdo? Sociální služba, která nabízí denní pobyt seniorům. Těm seniorům, o než (ne)pečuje rodina či blízcí a kteří by jinak byli během dne sami, mezi čtyřmi zdmi, které velmi důvěrně znají. Služba před mnoha lety přijala docela výstižný název: Domovinka. Tak se osmělte a zmáčkněte kliku jejích dveří ...

Paní Petra poděkovala za povzbuzení, kterého se jí v azylovém domě dostalo

Dobrý den, paní vedoucí Danielová, děkuji všem v Charitním domově pro matky s dětmi v tísni, jak krásně jste se o mne starali. Po dlouhé době mne někdo vyslechl. Mohla jsem se svěřit se všemi svými starostmi. Hodně se mi ulevilo. Také jsem pochopila, jak moc mne moje děti potřebují. Vy jste mne povzbuzovali a dávali najevo, že mi věříte, že svoji situaci zvládnu. Mám za sebou první týden v domku u rodičů. Jsme spokojení. Petra a děti

Za tříletou pomoc tatínkovi poděkovaly pečovatelce Báře jeho dcery

Vážená paní magistro, dovolte, abych touto cestou poděkovala pracovnici pečovatelské služby, paní Barboře Bridové. Paní Bára, jak jsme jí doma říkali, byla náš DOBRÝ ANDĚL. Od r. 2ol5  docházela  k mému těžce nemocnému otci. Vždy obětavě a na vysoké profesionální úrovni pomáhala. Nejvíce však hodnotím její lidský a empatický přístup, který se projevil zejména letos, v závěru tatínkova života, kdy byla neocenitelnou oporou celé naší rodině. Moc děkujeme. MUDr.Vlasta Valehrachová a MUDr.Ivana Valehrachová

Oběť dopravní nehody získala odškodnění i díky pracovníkům odborného poradenství

Stala jsem se obětí dopravní nehody. Pachatelka se v rámci soudního řízení prostřednictvím právníka domáhala odškodnění od mé osoby i přesto, že jsem prokazatelně figurovala v rámci incidentu i soudního řízení jako oběť. Pracovníci Občanské poradny mi pomohli sepsat vyjádření k soudu, které pomohlo při soudním jednání, posloužilo i mému advokátovi při obhajobě. Nakonec jsem odškodnění ze strany pachatelky obdržela. Srdečně děkuji Občanské poradně Charity Zlín za pomoc při řešení tohoto případu. Děkuji, N.

Paní Eva poděkovala Domovince za obdivuhodný přístup k seniorům

Váš přístup k seniorům je velmi hezký, obdivuhodný. Vaše služby jsou úžasné. Opravdu nevím, jak bychom péči o maminku zvládli bez vaší Domovinky - centra denních služeb pro seniory. Maminka začala navštěvovat Domovinku v roce 2015. Zpočátku se jí moc nechtělo, byla zvyklá být sama doma. Ale pak se za vámi těšila. Nejprve docházela jedenkrát týdně, posléze každý pracovní den. Poslední dobou jste maminku i dováželi z jejího domova. Děkuji - vděčná dcera Eva Mrňová

Sliby terénním zdravotním sestrám, že se budou mít líp, zatím vyznívají naprázdno

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Tak tu máme zase MDŽ. Vzpomínáme na odvahu amerických žen, které vyšly do ulic s transparenty, aby si vybojovaly volební právo. Jistě řeknete, to už je více než stoletá historie. Ovšem ne tak úplně. Právě se několik tisíc sester pracujících v agenturách domácí zdravotní péče v naší, České republice, chystá protestovat proti novodobému zotročování. „Za poctivou práci chceme slušné platy,“ zní od sestřiček stále hlasitěji.

Domácí péče = výrazné úhradové podhodnocení práce zdravotních sester ze strany pojišťoven

Ilustrační snímek

Poskytovatelé domácí péče a zdravotní pojišťovny nenašli řešení kritické situace.Napětí trvá, zdravotní sestry odcházejí z domácí péče na lépe placená místa v nemocnicích. Poskytovatelé domácí zdravotní péče a zdravotní pojišťovny ani na čtvrté schůzce nenašli shodu.

Domácí hospicová péče, Oblastní charita Pardubice v reportáži České televize

Oblastní charita Pardubice: „Ve dvou střediscích - Pardubicích a Holicích poskytujeme služby Domácí hospicové péče již více než 20 let s přirozenou snahou pomoci bližnímu v nouzi, bez okázalé publicity. V posledních letech si však stále více uvědomuji, že je nutné o službě umírajícím a jejich rodinám v přirozeném domácím prostředí veřejně mluvit. Přestože si 90 % lidí přeje zemřít doma, ve skutečnosti se toto přání splní sotva desetině z nich“ uvedla ředitelka Marie Hubálková.

Postní almužna: má smysl být dobrý, snažit se, pomáhat…

Arcidiecéze olomoucká – Rodiny, kterým hrozilo, že jim vypnou elektřinu či plyn. Maminky samoživitelky, které neměly peníze na školní pomůcky nebo obědy pro své děti. Lidé bez domova. A také cizinci, kteří narazili na podvodníka a přišli tak o peníze, střechu nad hlavou i jídlo. Například takovým lidem loni pomáhaly Charity v Arcidiecézi olomoucké (Olomoucký, Zlínský a část Pardubického a Jihomoravského kraje) za příspěvky z Postní almužny. Lidé dobré vůle do postních krabiček přispěli více než 2 300 000 korunami. Mnozí z nich si budou odříkat za potřebné i letos. V těchto dnech již míří do kostelů v Arcidiecézi olomoucké přes 24 500 postniček. Lidé si je vyzvednou o Popeleční středě (6. března) nebo první Postní neděli (10. března)...

#procpomahat. Jsou tu stále lidé, kteří jsou na pomoci závislí

Zimní čas se pomalu chystá odejít, dveře nového roku jsou stále více otevřené. Zdaleka netušíme, co nám letošní rok, kromě toho, že jsme zase starší, přinese, co nám dá, co prožijeme, s kým se potkáme, kdo nebo co nám dodá elán, či naopak nás tak zvaně vycucne. Ať už je člověk optimistou či negace jej válcují, jedno je jisté. Jsou mezi námi ti, kteří se bez podpory druhých neobejdou.

#procpomahat "Prosím, nešetřeme úsměvem a povzbuzením," říká Zuzana Vlčková