Naši lidé

Charita ČR: 7,5 tisíc zaměstnanců, téměř 60 tisíc dobrovolníků, 1 204 služeb v ČR a pomoc do 34 zemí.

Charita Zlín v ročním průměru zaměstnává na šest desítek pracovníků, přičemž průměrný přepočtený úvazek téměř neklesá pod číslo 42; z toho v tak zvané přímé péči sociálních služeb je více než 27 přepočtených úvazků, všeobecné sestry jsou zastoupeny téměř osmi přepočtenými úvazky. Všichni pracovníci organizace se ztotožňují s Kodexem Charity Česká republika a Charity Zlín.

• Charita Zlín = ruka podaná v nesnázích
  • Charita Zlín = profesionální poskytovatel sociálních a zdravotních služeb na Zlínsku
  • Charita Zlín = stabilní zaměstnavatel
  • Charita Zlín = organizace s hlubokými kořeny
  • Charita Zlín = kvalita s budoucností

Zlínský anděl 2020? Pečovatelka Hanka Božková
21. září 2021 Články

Zlínský anděl 2020? Pečovatelka Hanka Božková

Pět osobností působících v oblasti sociálních služeb získalo titul Zlínský anděl 2020. Pandemie ale způsobila, že toto ocenění nebylo předáno v době adventní daného roku, ale až v září 2021. Z rukou pana Aleše Dufka, náměstka primátora města, jej převzali pracovníci, kteří vynikají příkladným vztahem ke svému povolání, profesionalitou a obětavostí, na zlínském náměstí Míru v rámci akce ´I senioři umí žít naplno´. Zlínským andělem je také paní Hana Božková, pracovnice přímé péče z Charity Zlín.

Pandemie. Stav, který nikdo doposud nezažil. Výroční zpráva Charity Zlín 2020
2. července 2021 Články

Pandemie. Stav, který nikdo doposud nezažil. Výroční zpráva Charity Zlín 2020

Hlavní náplní naší práce je pomoc potřebným. Jako každá jiná práce má i ta naše různá úskalí. Nejde jenom o věčný nedostatek financí a malé ohodnocení naší práce, ale často máme problémy se zajištěním kvalifikovaných spolupracovníků, kteří odvedou nejen kvalitní službu, ale jsou ochotni jako nadhodnotu přinést trochu světla do mnohdy nelehké situace uživatelů našich služeb. I za „normální“ situace vyžaduje naše práce velké úsilí. Zažíváme však situaci, kterou stěží můžeme nazvat „normální“...

V pečovatelské službě už ji nepotkáte. Paní Anna si chce novou životní roli užívat naplno
10. března 2021 Články

"Poctivá při práci, taková ta stará škola, v tom nejlepším slova smyslu. Obětavá. Skvělá. Bezva baba." Tak vnímají děvčata z přímé péče svoji kolegyni, paní Annu. Ta byla téměř tři desetiletí skromným, ale významným článkem pečovatelského týmu. Od půlky března se bude více věnovat sobě, rodině, zahrádce. "A budu si to užívat," říká.

Ocenění Charity Zlín ´Pracovník roku 2020´ pro paní Janu
3. prosince 2020 Články

Ocenění Charity Zlín ´Pracovník roku 2020´ pro paní Janu

Ruka podaná v nesnázích. To není pouze vize organizace. To je neměnný fakt, který ke zlínské Charitě neodmyslitelně patří. Protože každý pracovník je onou rukou podávanou člověku, který se ocitnul v pro něj nekomfortní životní situaci. Člověku, který na ni čeká, potřebuje ji, aby se o ni mohl opřít. I proto bylo před léty nastaveno, že nejen slova díků si zaslouží ti, kteří ruku podávají, tedy zaměstnanci Charity Zlín. Symbolem poděkování, věrnosti, profesionality a empatie, se stal objímací polštář.

Modlitba Páně. Společně. Třetí prosincový den, pět minut před čtvrtou
30. listopadu 2020 Články

Modlitba Páně. Společně. Třetí prosincový den, pět minut před čtvrtou

"V dnešní době vidím kolem sebe napětí, zmatek a spoustu negace. Pokud ale mám  popsat svůj nejsilnější pocit, tak je to pocit hlubokého vděku. Vděku za to, že i v této nelehké době jsme schopni poskytovat služby tak, že uživatelé našich služeb nejsou nijak omezováni. Za to je nutné poděkovat všem spolupracovníkům," říká Vlastimil Vajďák, ředitel zlínské Charity.

"Obdivuji moudrost a disciplinovanost našich zdravotních sester," prozrazuje Soňa Jarošová
10. listopadu 2020 Články

Kapacita lůžek, hospitalizace. Slova, která jsou vyslovována v posledních dnech častěji, díky ´covidové´ pandemii, než je běžné. Ale co když zdravotní nesnáze přetrvávají, ale hospitalizace není nezbytně nutná? Či jde o tak zvaný terminální stav léčby a člověk chce na sklonku svého života zpět domů, mezi své nejbližší? Má to řešení! Stačí se s důvěrou obrátit na domácí péči. V případě zlínského regionu na Charitní ošetřovatelskou službu Zlín, která provede, tedy respektive všeobecné sestry, v domácím prostředí pacienta odborné úkony na základě tak zvané indikace lékaře.

"Opravdu smekám před nasazením děvčat," říká na adresu pečovatelek vedoucí služby
4. listopadu 2020 Články

Telefon na stole sociálních pracovnic vydává typický zvuk během pracovního dne mnohokrát. Většinou je na druhé straně přístroje potomstvo, ať už starší či mladší, pátrající po možnostech pomoci jejich blízkému, který se dostal do nekomfortní životní situace v důsledku nemoci či stáří. Někteří z nich hledají úplné zastoupení rodiny v péči, jiní potřebují lehké doprovázení, podporu a pomoc ve svém rozhodnutí stát se plnohodnotným pečujícím.