Střípky z pečovatelské služby

Jednička s hvězdičkou. A podtržená!
23. dubna 2021 Články

Jednička s hvězdičkou. A podtržená!

Že péče o druhé je velmi náročná, ať už fyzicky či psychicky, je schopna potvrdit osoba s vysokou mírou empatie a ten, kdo někdy o někoho pečoval. A je nepodstatné, zda opečovávaným je malé dítě nebo starý rodič. A nejen ti vědí, že úsměv, slovo, či jakýkoliv jiný projev vděčnosti je velmi povzbuzující a potěšující. Ke zlínským charitním pečovatelkám v poslední době doputovalo nejedno poděkování. Přijaly je, jako vždy, s pokorou a velkou radostí.

Pro většinu uživatelů byla služba při zvládání pandemie oporou, vyplynulo z dotazníkového šetření
31. března 2021 Články

Průzkum se provádí tím způsobem, že vyškolený pracovník, tazatel, předloží vybraným lidem, tzv. respondentům otázku a nabídne možnosti odpovědi, většinou jsou to: ano – spíše ano – ne – spíše ne – nevím. Méně fundovanou formou průzkumu veřejného mínění, kde není kladen takový důraz na výběr respondentů, je anketa. Toliko otevřená encyklopedie s názvem Wikipedie. V sociálních službách k onomu průzkumu slouží anonymní dotazníkové šetření za účelem zjištění (ne)spokojenosti klientů a rodinných příslušníků s poskytovanou službou.

V pečovatelské službě už ji nepotkáte. Paní Anna si chce novou životní roli užívat naplno
10. března 2021 Články

"Poctivá při práci, taková ta stará škola, v tom nejlepším slova smyslu. Obětavá. Skvělá. Bezva baba." Tak vnímají děvčata z přímé péče svoji kolegyni, paní Annu. Ta byla téměř tři desetiletí skromným, ale významným článkem pečovatelského týmu. Od půlky března se bude více věnovat sobě, rodině, zahrádce. "A budu si to užívat," říká.

"Rodičům přítomnost pečovatelek moc pomáhá," napsala dcera uživatelů služby
5. března 2021 Články

"Rodičům přítomnost pečovatelek moc pomáhá," napsala dcera uživatelů služby

Chtěla bych poděkovat dámám, které k nám chodily v minulém i tomto týdnu, strašně je vidět jejich péče nejen na spokojenosti tatínka, ale především na reakcích mé mamky, jak je ve svých možnostech čilá a přítomná. Moc jí pomáhá, že delší dobu je s někým, kdo jí rozumí a hezky s ní pracuje. Děkuji za Vaše služby všem. S.B.

Nebojme se prosit a utíkat k naší patronce, svaté Anežce České
12. listopadu 2020 Články

Nebojme se prosit a utíkat k naší patronce, svaté Anežce České

Ochránkyní zlínských charitních pečovatelek je již několik let svatá Anežka Česká, Agnes, abbatissa Pragen, postavením abatyše. Je patronkou Čech, Českých Velenic, řádu křižovníků s červenou hvězdou, plynárenských pracovníků. Typickým znakem, s nímž je nejčastěji vyobrazována, je almužna, klariska, koruna, kostel, nemocný a žebrák.

"Opravdu smekám před nasazením děvčat," říká na adresu pečovatelek vedoucí služby
4. listopadu 2020 Články

Telefon na stole sociálních pracovnic vydává typický zvuk během pracovního dne mnohokrát. Většinou je na druhé straně přístroje potomstvo, ať už starší či mladší, pátrající po možnostech pomoci jejich blízkému, který se dostal do nekomfortní životní situace v důsledku nemoci či stáří. Někteří z nich hledají úplné zastoupení rodiny v péči, jiní potřebují lehké doprovázení, podporu a pomoc ve svém rozhodnutí stát se plnohodnotným pečujícím.

Jedna věta dcery uživatelů zahřála pečovatelky u srdce. V tomto čase ještě více, než jindy
15. října 2020 Články

Dobrý den, jen jsem chtěla napsat, že všechny holky - dámy, které u nás byly, byly dle mých rodičů užasné, děkuji za to. Těší se na ně každý den. Staňka