Střípky z pečovatelské služby

Zlínský anděl 2020? Pečovatelka Hanka Božková
21. září 2021 Články

Zlínský anděl 2020? Pečovatelka Hanka Božková

Pět osobností působících v oblasti sociálních služeb získalo titul Zlínský anděl 2020. Pandemie ale způsobila, že toto ocenění nebylo předáno v době adventní daného roku, ale až v září 2021. Z rukou pana Aleše Dufka, náměstka primátora města, jej převzali pracovníci, kteří vynikají příkladným vztahem ke svému povolání, profesionalitou a obětavostí, na zlínském náměstí Míru v rámci akce ´I senioři umí žít naplno´. Zlínským andělem je také paní Hana Božková, pracovnice přímé péče z Charity Zlín.

Barvy podzimu 2021. S připomínkou sv. Ludmily, patronky zlínské Domovinky
9. září 2021 Články

Barvy podzimu 2021. S připomínkou sv. Ludmily, patronky zlínské Domovinky

Setkání všech, napříč generacemi, kteří se chtěli příjemně bavit, poklábosit, něco dobrého zakousnout. Podtitulet barevného odpoledne: ´S připomínkou svaté Ludmily´. Tu si za svoji patronku zvolili před lety pracovníci a uživatelé Domovinky-centra denních služeb pro seniory. A protože je letos Rok svaté Ludmily (u příležitosti 1100 let výročí smrti), upomíná se v naší zemi více, než jindy. Bylo příjemné zase se vidět a užít si krásný den společně. Akci finančně podpořilo statutární město Zlín.

Jednička s hvězdičkou. A podtržená!
23. dubna 2021 Články

Jednička s hvězdičkou. A podtržená!

Že péče o druhé je velmi náročná, ať už fyzicky či psychicky, je schopna potvrdit osoba s vysokou mírou empatie a ten, kdo někdy o někoho pečoval. A je nepodstatné, zda opečovávaným je malé dítě nebo starý rodič. A nejen ti vědí, že úsměv, slovo, či jakýkoliv jiný projev vděčnosti je velmi povzbuzující a potěšující. Ke zlínským charitním pečovatelkám v poslední době doputovalo nejedno poděkování. Přijaly je, jako vždy, s pokorou a velkou radostí.

Pro většinu uživatelů byla služba při zvládání pandemie oporou, vyplynulo z dotazníkového šetření
31. března 2021 Články

Průzkum se provádí tím způsobem, že vyškolený pracovník, tazatel, předloží vybraným lidem, tzv. respondentům otázku a nabídne možnosti odpovědi, většinou jsou to: ano – spíše ano – ne – spíše ne – nevím. Méně fundovanou formou průzkumu veřejného mínění, kde není kladen takový důraz na výběr respondentů, je anketa. Toliko otevřená encyklopedie s názvem Wikipedie. V sociálních službách k onomu průzkumu slouží anonymní dotazníkové šetření za účelem zjištění (ne)spokojenosti klientů a rodinných příslušníků s poskytovanou službou.

V pečovatelské službě už ji nepotkáte. Paní Anna si chce novou životní roli užívat naplno
10. března 2021 Články

"Poctivá při práci, taková ta stará škola, v tom nejlepším slova smyslu. Obětavá. Skvělá. Bezva baba." Tak vnímají děvčata z přímé péče svoji kolegyni, paní Annu. Ta byla téměř tři desetiletí skromným, ale významným článkem pečovatelského týmu. Od půlky března se bude více věnovat sobě, rodině, zahrádce. "A budu si to užívat," říká.

"Rodičům přítomnost pečovatelek moc pomáhá," napsala dcera uživatelů služby
5. března 2021 Články

"Rodičům přítomnost pečovatelek moc pomáhá," napsala dcera uživatelů služby

Chtěla bych poděkovat dámám, které k nám chodily v minulém i tomto týdnu, strašně je vidět jejich péče nejen na spokojenosti tatínka, ale především na reakcích mé mamky, jak je ve svých možnostech čilá a přítomná. Moc jí pomáhá, že delší dobu je s někým, kdo jí rozumí a hezky s ní pracuje. Děkuji za Vaše služby všem. S.B.

Nebojme se prosit a utíkat k naší patronce, svaté Anežce České
12. listopadu 2020 Články

Nebojme se prosit a utíkat k naší patronce, svaté Anežce České

Ochránkyní zlínských charitních pečovatelek je již několik let svatá Anežka Česká, Agnes, abbatissa Pragen, postavením abatyše. Je patronkou Čech, Českých Velenic, řádu křižovníků s červenou hvězdou, plynárenských pracovníků. Typickým znakem, s nímž je nejčastěji vyobrazována, je almužna, klariska, koruna, kostel, nemocný a žebrák.