Střípky z duchovní podpory

"Tříkrálovka? Jediná sbírka, které věřím," řekl zlínské asistence starší muž
17. ledna 2021 Články

"Tříkrálovka? Jediná sbírka, které věřím," řekl zlínské asistence starší muž

Tříkrálová tradice je o setkávání, předání radostné zvěsti. Koledníci přinášejí lidem naději a Boží požehnání. Proto bylo těžké přijmout fakt, že tomu bude v roce 2021 jinak. Nicméně i přesto, že se letošní tříkrálová sbírka musela primárně přepnout do světa virtuálního, tu a tam se odehrává něco opravdového. O jednom takovém skutečném, silném prožitku, vypověděla paní Noela Frolková, pastorační asistentka Charity Zlín:

Milí ´chariťáci´, pracovníci pomáhajících profesí, děkuji, že existujete
18. prosince 2020 Články

Milí ´chariťáci´, pracovníci pomáhajících profesí, děkuji, že existujete

Blíží se konec kalendářního roku, rok liturgický má za sebou první tři neděle. Proč znovu nevyslovit slova díků, která zahřejí, potěší, dají naději. Obzvláště v době, v níž se nachází celá společnost i svět prvně.

Až budete zapalovat první svíčku na adventním věnci ...
27. listopadu 2020 Články

Až budete zapalovat první svíčku na adventním věnci ...

Adventus = příchod. Příchod Vykupitele Ježíše Krista. Slavení adventu se prvně objevuje v jižní Galii koncem 4. století. Typickým je adventní věnec, symbol vítězství a královské důstojnosti, věnec jako projev úcty a radosti. Je holdem tomu, kdo je očekáván a zároveň již přichází jako vítěz, jako král a osvoboditel: Rozlévající se světlo z hořících svící vyjadřuje přicházejícího Krista, který rozptyluje temnotu a strach, neboť on je "Světlo světa" (Jan 8,12). Každému, kdo věrně a s láskou vyhlíží příchod Páně, bude předán věnec spravedlnosti, vítězný věnec života. Zdroj: vira.cz

Podmínky jsou náročné všude, ale charitní práce je stále smysluplná
4. listopadu 2020 Články

Podmínky jsou náročné všude, ale charitní práce je stále smysluplná

Setkala jsem se na jedné pouti s paní, která měla na starost stánek Charity. Bylo to na Slovensku, ale nedalo mi to, a šla jsem paní pozdravit. Vypadala velmi nadšeně, nabízela nějaké výrobky jejich chráněné dílny a zároveň měly s kolegyní na starost první pomoc pro poutníky. Když měla chvíli volna a sedly jsme si spolu na kus řeči, vyprávěla mi, jak jí práce mezi potřebnými pomohla.

Poutní výjezd Stražisko - Jednov u Suchdole - Plumlov
17. září 2020 Články

Poutní výjezd Stražisko - Jednov u Suchdole - Plumlov

Pouť, která málem nebyla. Každým rokem zve zlínská Charita poutníky ke společné cestě. Vždy na jaře na nedelaký Svatý Hostýn a v čase přicházejícího podzimu, blízko připomínky svatého Vincence de Paul (každoročně 27. září), čeká na poutníky místo méně známé a zároveň trochu Zlínu vzdálenější. Ovšem letošní rok je v mnoha ohledech jiný. A tak díky opatřením souvisejícím s ´koronavirem´ musel být jarní výjezd zrušen. Že to téměř potká i ten plánovaný zájezd podzimní, nikdo nečekal. Díky vzrůstající obavě obyvatel před opakovaným šířením viru ještě dva dny před odjezdem nebylo úplně jasno, zda se potřebná místa v autobusu zaplní. Ale díky modlitbě pastorační asistentky (a možná i ostatních zájemců o pouť) byl plán uskutečněn.

Každé setkání je důležité …
21. srpna 2020 Články

Každé setkání je důležité …

Setkávat se = vidět koho co = spatřovat = dívat se = hledět = pohlížet = vzhlížet = považovat = uznávat .. Jedna konkrétní chvíle, jedno setkání, se s největší pravděpodobností nebude v životě nikdy opakovat. Proto bychom neměli nabízená životní setkání přehlížet.

Boží přikázání nejsou dopravní předpisy
1. července 2020 Články

Boží přikázání nejsou dopravní předpisy

Už ani nevím, kolik je to roků, kdy se v našem městě zavedl jednosměrný provoz v centru města. Mám na mysli úsek cesty, která nyní vede pod Kongresovým centrem až po křižovatku nad kostelem. Když byla tato změna v našem městě teprve krátce, byla u nás na návštěvě Dana se třemi malými dětmi a svojí maminkou, starší dámou, oděnou v kyjovském kroji. V kroji proto, že to byl její standardní oděv. K její generaci a Kyjovu, odkud přijely, tak nějak patřil a doposud patří ...