Střípky z azylového ubytování

Věříme, že jsme se přiblížili k návratu do běžného života bez COVID-19
6. května 2021 Články

Věříme, že jsme se přiblížili k návratu do běžného života bez COVID-19

V současné nelehké „kovidové“ době máme důvod k radosti. Sociální pracovníci Charitního domova pro matky s dětmi v tísni Zlín mají za sebou první dávku očkování. Všichni jsme očkování prodělali bez jakýchkoliv problémů a doufáme, že i následující druhou dávku zvládneme stejně dobře.

Tradiční Fašank v roce 2021? Vzpomínkový
16. února 2021 Články

Tradiční Fašank v roce 2021? Vzpomínkový

Už je to hodně let, co poprvé vyšly odpoledne před Popeleční středou od zlínského azylového domu fašankové postavičky, aby připomenuly nejen zpěvem a hlučným veselím jednu z našich významných lidových tradic. Program zahrnoval také soutěž o nejoriginálnější masku, tak zvané pochování basy, ale i občerstvení. Typické voňavé koblížky. Letos? Radost ze vzpomínek na minulé ročníky.

"Když jsem otevřela dveře ´našeho´ bytu, pocítila jsem nepopsatelnou úlevu," napsala klientka
6. ledna 2021 Články

Malá duše ve mně byla, když jsem oslovila toto místo. Většinou jsem znala ´ne´. A teď? SVĚTÝLKO + NADĚJE. Třásla jsem se, první den s kufry, nervozitou. Co bude dál !? Poslední dobou už nebrečím, vycvičila jsem se. Ale teď slzy nemohu udržet. Ten den, kdy jsem, spolu se synem, otevřela dveře ´naší´ bytové jednotky v azylovém domě, pocítila jsem nepopsatelnou úlevu, bezpečí, teplo, naději. Vážně myslím toto: Velké děkuji. Moc.

Ocenění Charity Zlín ´Pracovník roku 2020´ pro paní Janu
3. prosince 2020 Články

Ocenění Charity Zlín ´Pracovník roku 2020´ pro paní Janu

Ruka podaná v nesnázích. To není pouze vize organizace. To je neměnný fakt, který ke zlínské Charitě neodmyslitelně patří. Protože každý pracovník je onou rukou podávanou člověku, který se ocitnul v pro něj nekomfortní životní situaci. Člověku, který na ni čeká, potřebuje ji, aby se o ni mohl opřít. I proto bylo před léty nastaveno, že nejen slova díků si zaslouží ti, kteří ruku podávají, tedy zaměstnanci Charity Zlín. Symbolem poděkování, věrnosti, profesionality a empatie, se stal objímací polštář.

Pracovníci přímé péče byli na chvíli společně staří, omezení v pohybu i vnímání
29. července 2020 Články

Pracovníci přímé péče byli na chvíli společně staří, omezení v pohybu i vnímání

Člověk se učí celý život. Ať chceme, či nikoliv, je to tak. A učí se i pracovníci přímé péče. Tedy vzdělávají. Vzdělávají se, mimo jiné, prostřednictvím školících aktivit, stáží, konferencí a kurzů akreditovaných MPSV. I když se, posledních jmenovaných, nabízí skutečně velké množství, je v zájmu Charity Zlín, jakožto zaměstnavatele, nabídnou pracovníkům kurz nevšední, zážitkový, který potěší a zaujme pracovníky i po několika hodinách náročné práce v terénu, kde ze sebe vydávají maximum ve prospěch nemocných, nejčastěji věkově starších uživatelů. A tak se stalo, že i pracovníci přímé péče byli na chvíli společně staří, omezení v pohybu i vnímání ...

"Teď už vše půjde lepší cestou," věří klientka azylového domu
5. června 2020 Články

"Teď už vše půjde lepší cestou," věří klientka azylového domu

Jak napsat poděkování někomu, koho si vážím... Když už člověk neví, kudy kam a najednou zjistí, že funguje ´něco´, vidí, že někomu jde o to pomoct, dát podporu, mít porozumění, nešetřit úsměvem. Pak máte na duši klid, uvolnění, stres částečně opadne. Z radosti dělám stojku, jako projev nadšení a víry, že vše půjde lepší cestou. Cítím se tu bezpečně, už se nebojím. Velký dík azylovému domu! Spokojená maminka

Život v době pandemie ve zlínském domově pro matky s dětmi
25. května 2020 Články

Život v době pandemie ve zlínském domově pro matky s dětmi

Azylové ubytování pomáhá osobám z vymezených cílových skupin v akutní i dlouhodobě nepříznivé sociální situaci. Zajišťuje ubytování, poskytuje podmínky pro přípravu stravy a pomáhá při uplatňování oprávněných zájmů ve spolupráci s uživatelem a jeho individuálním plánem, jež je vytvářen s ohledem na jeho potřeby, přání a schopnosti. Služba je poskytována nepřetržitě po celý rok. Co vše se zde v uplynulém koronavirovém čase dělo?