Vánoční sbírka ve zlínském kostele podpoří činnost azylového domu pro dospělé s dětmi
10. ledna 2024 Články

Vánoční sbírka ve zlínském kostele podpoří činnost azylového domu pro dospělé s dětmi

(26.12.2023, aktualizováno) Římskokatolická farnost sv. Filipa a Jakuba ve Zlíně ve své pozvánce nejen na divadelní představení ´živého betléma´ na náměstí, ale také k návštěvě kostela v době vánoční uvedla: "Jsme moc rádi, že i letos můžeme v rámci svátků pomoci dobré věci - až do Nového roku lze přispět u betléma na Charitní domov pro matky s dětmi v tísni ve Zlíně. Předem moc děkujeme." A děkuje i Charita Zlín: "Farnosti, za zacílení vánoční sbírky a také všem, kteří do andělské pokladničky u jesliček přispěli celkem 63.683 ♥ koruny! Moc si toho vážíme."

V azylovém domě pomoc a podporu nachází dospělí s dětmi nejen ze Zlína či Otrokovic. Nastalá životní nesnáze zde přivádí primárně samoživitelky v podstatě odkudkoliv. A konkrétní důvody? Nejčastěji pocit ohrožení a ztráta bydlení. "Těší nás, že klientům, především mladším maminkám, zajistíme bezpečí, oporu a že jsme průvodci na jejich cestě. Je pro nás velkou radostí, když se klientka vrátí i s dětmi do běžného života," shodují se v pobytové sociální službě.

A protože často přichází otázka, jak vánoční svátky v azylovém domě vlastně vypadají, zde je odpověď vedoucí služby Evy Danielové: "Klientky a děti se v u nás na Vánoce moc těší – snad jako každý, ať už jsou to dospělí nebo děti. Ve společenské místnosti máme ozdobený vánoční stromeček a děti i dospělí pod ním také najdou dárečky, většinou v podobě sladkostí a pro maminky kávičky a drobné kosmetiky. Za dárky vděčíme anonymním sponzorům z řad obyvatel nebo některých prodejen. Maminky se někdy schází společně, jindy jsou ve svém bytě, se svým stromečkem a svou štědrovečerní večeří. Záleží jen na klientkách, kterou možnost si vyberou a jak a s kým se chtějí sejít. Není neobvyklé, když navštíví své příbuzné."

Charitní domov pro matky s dětmi v tísni Zlín poskytuje své služby od roku 1997. Celoročně je zde k dispozici deset bytových jednotek s jednatřiceti lůžky pro deset dospělých s dětmi. Posláním služby je tedy poskytnutí přechodného a bezpečného ubytování osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení. Poskytování služby vychází z individuálních potřeb osob, s podporou jejich samostatnosti a nápomoci k návratu do běžného života. Přednostně je chráněn zájem nezletilého dítěte. Služba ctí své zásady – respektování soukromí a osobnosti uživatelů, vycházení z individuálně určených potřeb uživatelů, zachování lidské důstojnosti, motivování uživatelů k řádné péči o děti, týmová práce personálu.

Máte mělkou půdu pod nohama a nemáte se, spolu se svými dětmi, o koho opřít? Stali jste se terčem domácího násilí? Cítíte se, jako matka očekávaného dítěte, ohrožena? Ztratili jste střechu nad hlavou? Zde naleznete pochopení a oporu.

Charitní domov pro matky s dětmi v tísni Zlín, finanční podpora 2023: Zlínský kraj - Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje k zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2023 a Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje pro sociální služby na území Zlínského kraje pro rok 2023, statutární město Zlín, město Otrokovice a dárci - děkujeme. Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800.

Pavla Romaňáková
projektová manažerka

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys