Střípky z odborného poradenství

Charita Zlín: Pomáháme tam, kde je potřeba. Proto se ptejte, naše podpora může být královská
12. září 2022 Články

I když tvrzení není úplně přesné. Pomoc těm, kteří se ocitají v nepžíznivé životní situaci a těžko hledají cestu z problémů, může být poskytnuta ne královská, ale přímo tří-královská. Právě v těchto měsících je v plném proudu realizace projektů z výnosu Tříkrálové sbírky, jejímž pořadatelem je Charita Česká republika. Projekt zlínské Charity, Přímá pomoc osobám v nepříznivé životní situaci primárně na Zlínsku, je opakovaně realizován téměř dvacet roků. Tedy i letos.
P.S. V minulých pěti letech bylo za účelem pomoci, díky dárcům, vyčerpáno téměř 2,75 milionu korun!

Exekuce a insolvence. I to zajímalo studenty v rámci setkání na téma prevence zadluženosti
7. září 2022 Články

Na kolik přijde v restauraci polední menu, i za jaké náklady je možné o víkendu uvařit pro dvě osoby. Nejen to zaznělo při dalším setkání sociálních pracovníků se středoškoláky v rámci vzdělávacího programu odborného poradenství, kterým zlínská Charita přispívá k prevenci sociálního vyloučení mladých dospělých. „Studenti jsou aktivními posluchači, o problematice přemýšlejí, mají konkrétní otázky. To nás těší," říká Jana Strouhalová, vedoucí a sociální pracovnice odborného poradentví.

Milostivé léto II. Už od prvního září
5. srpna 2022 Články

Milostivé léto II. Už od prvního září

Milostivé léto se vrací. Znovu umožní dlužníkům splatit pouze jistinu, původní dluh, bez přidaných úroků, které většinou mnohonásobně samotný dluh přerostly. Novela zákona opět platí pouze pro dluhy u veřejnoprávních subjektů. Podmínkou je zaplacení administrativního poplatku exekutorovi. Milostivé léto bude trvat pouze tři měsíce. A může být poslední. (text: charita.cz)

Práce v poradně je svým obsahem pestrá. A smysluplná. Výroční zpráva Charity Zlín 2021
18. července 2022 Články

Denně se potkávám s lidmi, kteří řeší situaci, se kterou si momentálně neví rady. Jsou nešťastní, ztrápení, někteří na pokraji zhroucení. Životní příběhy klientů jsou někdy velmi smutné, lidské utrpení je nepopsatelné. Zkrátka jak jsou různí lidé, tak se mění případy, které řeší. A já vím, že když se ve dveřích objeví nový klient, je to pro nás výzva.

Děláme práci, která má smysl. Výroční zpráva Charity Zlín 2021
12. července 2022 Články

Děláme práci, která má smysl. Výroční zpráva Charity Zlín 2021

Rok 2021 byl v Charitě Zlín trochu jiný, než jsme si původně představovali. Naše organizace vznika v roce 1991, na tento rok tedy připadlo třicáté výročí jejího ustanovení, a my jsme si mysleli, že se ponese především v rovině nejrůznějších oslav a připomínek tohoto výročí.

Charita Zlín, to je ruka podaná v nesnázích. Více jak třicet let
6. června 2022 Články

Charita Zlín, to je ruka podaná v nesnázích. Více jak třicet let

Charita Zlín 1991-2021. "Tak, jako je dobré se zastavit, pokud člověk dosáhne nějakého jubilea, tak to určitě není na škodu i při jubileu organizace. V minulém roce jsme si připomněli 30. výročí od ustanovení Charity Zlín otcem arcibiskupem. Bohužel díky covid-19 nebylo možné uspořádat žádnou společenskou akci, na které bychom toto výročí oslavili. Když jsme tedy nemohli oslavit 30. výročí, tak jsme se rozhodli, že oslavíme 30+1. výročí. V pátek, 3. června 2022, ve zlínském kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů od půl šesté hudbou s Add Gospel a následnou mší svatou, celebrovanou vizovickým děkanem P. Vítem Hlavicou," přibližuje ředitel Vlastimil Vajďák.

„Moc děkuji za vstřícnost a ochotu.“ Napsal uživatel poradenství v dotazníkovém šetření 2021
23. března 2022 Články

Že zpětná vazba je významným prvkem pro zvyšování kvality, je více než jasné. Nejinak je tomu v sociálních službách. Proto i zde je pravidelně přistupováno k dotazníkovému šetření, které je v otevřené encyklopedii s názvem Wikipedie definováno takto: Jde o jednu z kvantitativních metod výzkumu veřejného mínění, která je hojně využívána v sociologii. Tato metoda se také často používá i v dalších oborech. Výzkumy prováděné pomocí dotazníkovému šetření se dají měřit sociologické jevy a také jejich analýzu za použití matematických modulů a statistických technik.