Pomáháme tam, kde je potřeba. Proto se ptejte, naše podpora může být (tří)královská
10. srpna 2023 Články

Pomáháme tam, kde je potřeba. Proto se ptejte, naše podpora může být (tří)královská

(10.3.2023, aktualizováno) Pomáháme díky tak velkému dílu, jakým je více než dvacetiletá Tříkrálová sbírka. Sotva se z ulic vytratí koledníci, Charity doladí, dle aktuálního výnosu sbírky ve své působnosti, první nastavené záměry z posledních měsíců roku předešlého a začnou intenzivně pracovat na jejich realizaci. Hlavním a dá se říci, že ve většině let i finančně největším zlínským projektem, je ten s názvem Přímá pomoc osobám v nepříznivé životní situaci, primárně na Zlínsku. Tedy i letos. 

Poslední léta jsou časem nejistoty, která je den ode dne intenzivnější. Snad největším zásahem se staly zvyšujícíc se výdaje domácností za energie. A na vysoké ceny energií, ruku v ruce, navazuje kompletní zdražování běžného života. Ve společnosti nečekaně klesá životní komfort a co hůř, mnozí se mohou dostat do platební neschopnosti, což často znamená krok do dluhové pasti. To není dobrá cesta.

P.S. V uplynulých pěti letech (2018 - 2022) bylo pro přímou a krizovou pomoc lidem
na Zlínsku připraveno z výnosu Tříkrálové sbírky téměř 3,2 milionu korun:


"Neostýchejte se hledat oporu. Jsme připraveni těm, kteří jsou v životní nesnázi, pomoci.
Rychle, nestranně, diskrétně, bez poplatků" 

Rodiny, samoživitelé, nemocní, staří. Ti všichni jsou nejčastěji v tak nepříznivé situaci, že neví, jak dál

Ale velmi často se ostýchají, možná i bojí ptát, či osobně navštívit odborníky, kteří poradí, nastíní řešení, případně je provedou pro ně nepřehlednou legislativou. Mnohdy si jejich situace naštěstí všimnou sousedé, ve farnostech kněží, v obcích pak starostové, kteří se rozhodnou spolupodílet se na změně jejich situace k lepšímu.   

„Stále platí, že ti, kteří skutečně potřebují podporu, jsou skromní jak ve svém žití, tak i v prosbě o pomoc,“ říká Jana Strouhalová, sociální pracovnice a vedoucí odborného sociálního poradenství. Dokonce někteří neumějí využít ani zákonné nároky – příspěvek na bydlení, péči, nebo se smíří s nízkým výživným. „Pokud tito lidé udělají, byť s pomocí další osoby, první krok a osloví nás, je to jen dobře. Pomůžeme jim rozklíčovat jejich aktuální situaci, která má mnohdy kořeny v minulosti a mimo současný problém, či je nasměrujeme v komunikaci s úřady. A pokud zjistíme, že i po vyčerpání všech zákonných možností je v jejich prospěch nutná materiální podpora, pomůžeme i v tomto směru,“ vypočítává Jana Strouhalová. 

Cíl Charity Zlín: Důstojný život pro každého člověka v každé situaci. I proto po celou dobu existence Tříkrálové sbírky, což je na Zlínsku od roku 2000, je zlínskou Charitou výnos využíván také na podporu jednotlivců i sociálních a zdravotních služeb, které ve prospěch druhých pracují, v maximálním možném objemu. V letošním roce byly na Zlínsku ve čtyřech městech a čtyřiačtyřiceti obcích vykoledovány 3.002.802 Kč, k nimž se přidaly další výnosy, jako tzv. on.line koleda, platby prostřednictvím QR, bankovní převody, DMS. K dnešnímu dni jde o částku 3.189.988,93 Kč (!). V tuto chvíli na záměry realizované na Zlínsku, má místní charita k dispozici 1.842.935,12 Kč. A tak díky všem, kteří se do sbírky jakýmkoliv způsobem zapojili, zaznívá z Charity Zlín vzkaz: "Neostýchejte se hledat oporu. Jsme připraveni těm, kteří jsou v životní nesnázi, pomoci. Rychle, nestranně, diskrétně, bez poplatků."

Co mnohé momentálně trápí nejvíce

Žáci a studenti brzy znovu usednou do školních lavic, a tak pomalu splétají s rodiči plányco a jak bude. Rodinám se zvyšují výdaje nejen na standardní pomůcky, ale také na zajištění stravy, mimoškolních a volnočasových aktivit. Budou si moci dovolit pomýšlet na adaptační pobyt, lyžařský kurz či školu v přírodě? Děti by neměly být ochuzeny o vzdělání, ani zájmové kroužky a čas s vrstevníky

  • vybavenost do škol – základní pomůcky, speciální pomůcky (pro různé učňovské obory …)
  • školní hrazené aktivity – adaptační pobyty, lyžařské kurzy, škola plavání, divadlo, ...
  • mimoškolní aktivity (sport, ZUŠ …) – školné, zapůjčení hudebního nástroje, vybavenost pro sport včetně ošacení
  • volný čas dětí, kdy rodiče jsou v zaměstnání – příměstské či pobytové tábory 
  • ubytování, doprava  koleje, internáty a domovy mládeže, pravidelná cesta do školy,  …
  • Přímá pomoc osobám v nepříznivé životní situaci na Zlínsku, další příklady pomoci z praxe: nízkopříjmové rodiny (s dětmi), jednotlivci, nemocní - pračky, ledničky, vysoušeče, energie; potraviny; léky, zdravotní pomůcky, rehabilitace … 

Neváhejte se tedy obrátit na ty, kteří Vás vyslechnou a pomohou hledat správný směr. Čas běží rychle!

Občanská poradna Charity Zlín poskytuje své služby od roku 2006 v pracovní dny ambulantní i terénní formou v počtu minimálně devatenáct intervencí za týden, a to na základě ústní smlouvy seniorům, osobám v krizi a rodinám s dětmi. Posláním služby je poskytovat podporu a pomoc občanům, jejichž sociální a zdravotní stav je pro ně momentálně omezující a kteří svou nepříznivou životní situaci vnímají jako neodkladnou a nemohou ji zvládnout vlastními silami. Služba ctí své zásady – nezávislost, nestrannost, diskrétnost, respektování, které vycházejí z Etického kodexu občanských poradců a Asociace občanských poraden.

Máte pocit, že život se Vám bortí pod rukama a Vy se svými starostmi padáte ke dnu?
Dohnaly vás dluhy, exekuce? Cítíte, že potřebujete podporu a pomoc, ale ostýcháte se komukoliv svěřit? Neváhejte oslovit ty, kteří Vám mohou ukázat správný směr.

Občanská poradna Charity Zlín, finanční podpora 2023: Zlínský kraj - Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje k zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2023 a Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje pro sociální služby na území Zlínského kraje pro rok 2023, statutární město Zlín a dárci - děkujeme. Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800. 

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys