Barvy podzimu 2022´motýlí´

15. 9. 2022, 14:00 - 15. 9. 2022, 17:00 Zálešná I/3222, Zlín Koncert, Ostatní, Akce pro veřejnost

Bude příjemné zase se vidět a užít si den společně. Tak tedy přijďte, jste srdečně zváni. Tradiční odpoledne je také příležitostí připomenout, že Charita Česká republika, jejíž je zlínská Charita součástí, pomáhá už celé jedno století. Potřebné provází na cestě životem od bezbranného dětství až do bezmocného stáří. Hnacím motorem je bezpodmínečná láska k lidem, která je zároveň největší přidanou hodnotou.

Počátek Charity se datuje do období od konce první světové války a rozpadu Rakouska-Uherska. Vyrostla tzv. odspodu: charitní organizace vznikaly na více místech současně. Například v červnu 1918 byl z popudu pražského arcibiskupa Pavla Huyna založen Svaz katolické charity v Království českém. Budování charitní sítě bylo završeno v roce 1922, kdy vznikl Svaz charity v Olomouci a Brně. (zdroj: stoleticharity.cz)

Barvy podzimu 2022´motýlí´

Znáte dům s přilehlou stinnou zahradou, kde se už několik let s Barvami podzimu potkáváte? Jde o Gerbecovu vilu, která je od března 2001 památkově chráněna. Pochází z roku 1937 a je dílem projektanta Vladimíra Karfíka.

• Vila Ludvíka Gerbece (r. 1938 vedoucí kalkulačního oddělení firmy Baťa v holandském Bestu a od r. 1939 vedoucí společnosti Baťa v americkém Belcampu) patří mezi nejlepší díla Vladimíra Karfíka. Otevřený prostor domu je ukončen plochými římsami, což připomíná prérijní domy F.L.Wrighta. Kompozičně vytříbený celek domu je poznamenán řadou užitkových úprav a přístaveb.

Mgr. Michaela BLAHOVÁ

vedoucí služby, sociální pracovnice