Studenti místní univerzity realizovali ve zlínské Charitě dva záměry: Sbírka ošacení pro muže v krizi a Beauty den pro seniory
29. dubna 2023 Články

Studenti místní univerzity realizovali ve zlínské Charitě dva záměry: Sbírka ošacení pro muže v krizi a Beauty den pro seniory

Spolupráce a vzájemná sdílení jsou přínosným a obohacujícím prvkem. O tom jistě není pochyb. Pokud jde o aktivní zájem mladých nahlédnout do praxe, zvláště té pomáhající, je to velká radost. Zlínská Univerzita Tomáše Bati je tou, která studenty nejen humanitárních oborů vede, mimo jiné, ke spolupráci s poskytovateli sociálních služeb. V rámci předmětu Základy projektového řízení oslovily zlínskou Charitu dvě skupiny studentů prvního ročníku a v posledním dubnovém týdnu zde realizovaly své záměry. 

Titulní fotografie zdroj: archiv UTB

Studenti se blíže seznámili
s činností věnující se materiální pomoci potřebným (Sbírka ošacení pro muže v krizi)
a sociální službou Domovinka-centrum senních služeb pro seniory (Beauty den).  

Sbírka ošacení pro muže v krizi

Studentkám se podařilo shromáždit 35 kg kvalitního a velmi potřebného ošacení pro muže, košík trvanlivých potravin a hygienických a úklidových potřeb - velké poděkování!

Proč si studentky zvolily zrovna tento záměr, co je potrápilo, co potěšilo a zda by šly do materiální pomoci potřebným znovu, shrnuje za celou skupinku šesti studentů Gabriela:

V rámci uskutečnění projektu do předmětu Základy projektového řízení jsme se kolektivně, jako tým rozhodly, že uskutečníme sbírku oblečení pro muže v krizi, jelikož mnoho lidí se v posledních letech vůči nepříznivé situaci ocitlo ve finanční či materiální nesnázi. Stejně tak i mnoho mužů žijících o samotě, popřípadě bez podpory rodiny a přátel. V ten moment nás napadlo uskutečnit, ve spolupráci s Charitou Zlín, tuto sbírku za účelem jim takto nepřímo pomoci. Pro tuto neziskovou organizaci jsme se rozhodly na základě toho, že je to pro nás nejbližší pobočka Charity a zároveň místo, kde se lidé v krizi obracejí o materiální pomoc.

Složitější pro nás bylo shánění prostoru pro sbírku. Jelikož jen pár z nás je místních a sehnat prostor na dobročinné účely v určité časové tísni tomu také nepomohlo. Nakonec jsme se domluvily s vyučující, Ing. Lucií Tomancovou, Ph.D., která nám zajistila místnost na Fakultě managementu a ekonomiky, za což jsme byly opravdu velmi rády.

Do sbírky se zapojili studenti, naši známí i zaměstnanci univerzity. A každá z nás také něco přispěla, co našla doma navíc. Mezi nejčastější dary patřily vrchní díly oblečení, tedy trička, košile a mikiny.

S výsledkem sbírky jsme spokojeny, jelikož se nám tak akorát vešla do auta na odvoz a stejně tak bylo darováno oblečení v dobrém stavu, takže nebyla potřeba nic moc třídit. Rozhodně zastáváme názor, že nám to dalo cenné zkušenosti s organizováním podobných dobročinných projektů. Překvapilo nás, že některé darované kousky byly v zásadě nové a velmi pěkné. Zaskočilo nás maximálně to, kolik toho nakonec bylo, když jsme sbírku ukončily a naskládaly do auta.

A šly bychom do toho znovu? Určitě ano, jen bychom si některé zvolily pro příště jiné téma a také o něco více dárců, což nelze vždy ovlivnit i přes snahu propagace na několika platformách. Nakonec, pomáhat ostatním dělá nejenom nám radost, ale snad i ostatním!

Sbírka pro muže v kriziSbírka pro muže v krizi

 

Beauty den pro seniory

Pro deset uživatelů Domovinky-centra denních služeb pro seniory studenti připravili cvičení, masáž rukou, na společné přemýšlení osmisměrku, i sladkou tečku podle receptu maminky jedné ze studentek. Co během dopoledne nebylo? Ticho. Studenti si se seniory měli o čem povídat - velké poděkování!

Jestli byl záměr jedním z mnoha navrhovaných, zda senioři byli jasná cílová skupina a pokud znali studenti tento typ sociální služby, měli konkrétní představu její náplni, popisuje za celý sedmičlenný tým Eliška:  

Našim původním záměrem byl den pro seniory na vysoké škole. Vesměs mělo jít o to, že by si senioři mohli vyzkoušet, jaké to je, být studentem UTB v dnešní moderní době s technologiemi. Po našem uvážení, z hlediska dopravy a náročnosti původního nápadu, jsme začali uvažovat spíše nad tematickým dnem stráveným se seniory. Protože je nám oblast relaxace a kosmetiky velmi blízká, volba byla jasná. Přemýšleli jsme i nad projektem s dětmi, ale nakonec jsme se rozhodli právě pro projekt se seniory. 

Příprava pro nás byla poměrně náročná, ať už z hlediska výběru správné kosmetiky, tak programu, který by seniory mohl oslovit a bavit. Opravdu nás mile překvapil akční přístup a zájem seniorů zkusit s námi něco nového. Trochu nás v den realizace potrápila cesta do Domovinky, jelikož jsme přišli z druhé strany. 

Většina z nás se setkala s centrem denních služeb pro seniory poprvé. Tato služba se nám zdá jako velký přínos, ať už pro samotné seniory, tak pro jejich rodiny. Nejvíce nás zaujala pestrost denních aktivit a jejich různorodost. Jelikož máme všichni v rodině seniory, jednoznačně jsme se shodli, že pokud by oni sami projevili zájem o nějakou formu pomoci, na kterou nestačíme, neváhali bychom jim doporučit centrum denních služeb. 

Ve výsledku se nám náš záměr velice líbil a den se seniory pro nás byl velkým přínosem a kvalitně stráveným časem. Nyní si už dokážeme lépe představit, jak práce se seniory probíhá, tudíž bychom se mohli lépe připravit. Na základě této pozitivní zkušenosti, bychom rozhodně do podobný projekt realizovali znovu. 

Dle našeho názoru by mohlo být zajímavé si na jeden den vyzkoušet praxi v této sociální službě a rozšířit si obzory. Musíme však konstatovat, že zaměření našeho oboru nás baví a naplňuje, ale rozhodně by nás bavilo realizovat obdobné projekty, a alespoň takto se zapojit do podobných aktivit. Děkujeme za umožnění realizace projektu právě v této službě zlínské Charity.

Relaxační beauty den pro senioryRelaxační beauty den pro senioryRelaxační beauty den pro senioryRelaxační beauty den pro senioryRelaxační beauty den pro senioryRelaxační beauty den pro senioryRelaxační beauty den pro senioryRelaxační beauty den pro senioryRelaxační beauty den pro senioryRelaxační beauty den pro senioryRelaxační beauty den pro senioryRelaxační beauty den pro seniory

Relaxační beauty den pro seniory

Poděkování Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně za mnohaletou důvěru. Poděkování studentům, že i v tomto roce oslovili pro realizaci svých záměrů Charitu Zlín: "Moc si toho vážíme."

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys