Tříkrálová sbírka 2024 na Zlínsku. Radostná. Deštivá. Obohacující. S několika ´nej´
15. ledna 2024 Články

Tříkrálová sbírka 2024 na Zlínsku. Radostná. Deštivá. Obohacující. S několika ´nej´

NEJvíce zapečetěných kasiček. NEJvyšší počet darovaných platidel. Sbírka NEJdelší – to kdyby se za sebe seřadily všechny papírové bankovky. NEJlehčí – hmotnost všech mincí (bez sbírky v době pandemie). Asi také NEJdeštivější. S NEJvyšším celkovým výnosem. Součet součtů: 390 pokladniček, které s hrdostí opatrovali v prvních dnech nového roku Kašparové, Melicharové a Baltazarové, ukrývalo 33.848 platidel, tedy 2.584 metry bankovek, 141.25 kg mincí = 3.204.453 koruny ♥ D Ě K U J E M E !

Tříkrálová sbírka se v oblasti Zlínska poprvé konala ´na zkoušku´ v roce 2000. Vychází z lidové tradice - novoroční koledy. Králové však nekoledují pro sebe, ale ve prospěch lidí v pro ně nekomfortní životní situaci. 

Největší poděkování patří malým i velkým králům, vedoucím skupinek koledníků, dárcům

Naše poděkování patří pracovníkům magistrátních, městských a obecních úřadů v jednotlivých obcích, duchovním správcům všech farností, místním asistentům Tříkrálové sbírky, kteří na sebe vzali odpovědnost za hladký průběh Tříkrálové sbírky ve své obci, již zmiňovaným vedoucím skupinek koledníků a samostným koledníkům, kteří jsou připraveni kralovat a v neposlední řadě také všem dobrým lidem, kteří přispívají a podporují tak Charitu v její snaze pomáhat potřebným.

Když nám v sobotu ráno zvoní budík a je slyšet venku déšť, není to vůbec radostné vstávání. Ale děti to neberou tak tragicky. Vyrážíme na faru u sv. Filipa a Jakuba, kde máme setkání s ostatními koledníky a můžeme si tu půjčit pláště, případně vyrobit královské koruny. A tady už panuje radostná nálada. Je tu většina "starých" malých známých, divíme se, jak nám vyrostli a s jakou chutí oblékají pláště, koruny a černí si tvářičky. Zjišťujeme, že koruny z papíru dnes nejsou moc praktické a králové, kteří přišli v pláštěnkách, to budou mít super. Připravení na koledu se přesouváme do kostela, kde otec Kamil žehnà nejen nám, ale také těm, kteří nám otevřou a přidají něco do kasiček. Povzbuzuje nás, že stejně jako šli Tři králové za světlem hvězdy, i my máme být světlem a přinášet radost těm, které navštívíme. Společně se fotíme a pak už se rozcházíme. Stále prší, ale nadšení je velké. Výhodné je, když navštěvujeme stejnou oblast už více roků a jsme vítaní jako dobří známí. Náš nejsilnější zážitek je 102 letá babička, která zpívá s námi a říká, že nemohla dospat, jak moc se těšila na naši návštěvu. Když se vracíme na faru a setkáváme se s ostatními koledníky, tak slyšíme, že rozdávali radost, že je navštívení nadšeně vítali a zpívali s nimi. Slyšíme i o radosti, když byli navštívit domy, kde ještě nikdy koledníci nebyli, nebo mažou staré požehnání z roku 2008 a nahrazují novým.
Sedíme pak chvíli na faře a děti si dělí sladkosti, které jim mnozí navštívení přidali jako poděkování,
že pomáhají potřebným. Loučíme se a těšíme na setkání za rok.
Zůstávají po nás promáčené pláště a plné kasičky. +Noela, pastorační asistentka

Děkanát Vizovice a Zlín (část), 2.-7.1.2024, záštitu převzal Vojtěch Volf, náměstek primátora a člen Rady města Zlína

Příběh jedné koledy

Majitelka domu nás poprosila, abychom rozesmáli její 100 letou maminku, o kterou právě pečuje - svěřila se, že jí umývá vlasy. A také, že se její máma už moc nesměje. A tak ji přesune k oknu a ta určitě bude mít radost... 

Paní nám asi 5 minut mávala a snažila se vstát. Byla v tom pro naše děti síla setkání s realitou života, ona je o KROK blíže k velké radosti a my jsme o krok blíže viděli lásku dcery, která se stará o svoji mámu a dělá maximum, aby ji potěšila, rozesmála. Tomu jsme mohli být nápomocni. Tomáš, Zlín

Doubravy, Tříkrálová sbírka 2024

Jsme o jeden královský (k)rok dál, 
člověk by se skoro bál, 
jak rychle ten čas letí. 
Z malých králů – dětí,  
stávají se dospěláci,  
z koledníků rostou dárci. 
S každou novou generací,  
vzniká prostor pro legraci.  
Že jsou noví králíčci, 
ještě velmi maličcí, 
s tím si hravě poradíme,  
žebříček jim přistavíme. 
Zazpívají koledičku, 
nastaví svou pokladničku, 
pro Charitu vysbírají,  
co jim lidé dobří dají.
Doubravy jsou vesnice, 
kde uctíváme tradice.
Tříkrálovou charitu  
lidé vždy podpoří tu.
V každém domku přispívají,
na krále se usmívají. 
Vyposlechnou všichni rádi,
jak ty hlásky pěkně ladí,
jak zpívají dětičky, 
tóny známé písničky.
… štěstí, zdraví vinšujeme Vám, 
K+M+B+ píšem na trám. 
Příští rok snad zase, 
ve zdraví shledáme se. 

Ostatní Charity ve Zlínském kraji: Oblastní charita Bystřice pod Hostýnem, Holešov, Oblastní charita Kroměříž, Svaté rodiny Luhačovice, Svaté rodiny Nový Hrozenkov, sv. Anežky Otrokovice, sv. Vojtěcha Slavičín, Oblastní charity Uherské Hradiště a Uherský Brod, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Vsetín a Zlín.

Pořadatelem Tříkrálové sbírky je Charita Česká republika se sídlem v Praze, a to dle osvědčení oznámení Magistrátem hlavního města Prahy ze dne 15. 10. 2012 č. j. S-MHMP/1327710/2012 a 1340351/2012 a v souladu s aktuálně platnými právními předpisy (zejm. z. č. 117/2001 po novele č. 120/2012 Sb. O veřejných sbírkách). 

Pavla Romaňáková
koordinátorka sbírky na Zlínsku

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys