Vánoční balíček pro děti na Ukrajině (2022/2023): Čtyřicet tři je ze Zlínska
23. listopadu 2022 Články

Vánoční balíček pro děti na Ukrajině (2022/2023): Čtyřicet tři je ze Zlínska

Akci Vánoční balíček vyhlásila Arcidiecézní charita Olomouc i letos. Praktické dárky, které připravili jednotlivci, rodiny, třídy či firmy, budou dětem na Ukrajině předány v lednu následujícího roku. Pro rodiny představuje dárek výraznou materiální pomoc, pro ty děti, které nežijí se svými rodiči, je pak balíček symbolickým gestem, že v jiné části světa existuje někdo, kdo na ně myslí. Čtyřicet tři úhledně zabalené balíčky převzala zlínská Charita! Jste i vy mezi těmi, kteří se radovali z přípravy balíčku?

Projekt spatřil světlo světa v roce 2008. Za tu dobu bylo dětem z dětských domovů a sociálně slabých rodin na Ukrajině, a to ve městech Berežany, Bortnyky, Kolomya, Ternopil a Lopatyn, předáno 3779 dárků. Letos dárci pro konkrétní dítě připravili 370 menších či větších krabic s vánočním překvapením. Mezi obdarovanými bude tentokrát i několik dětí uprchlíků z východu Ukrajiny (Mykolajiv, Cherson, ...). Ovšem než si děti radost z dárků prožijí, ještě chvíli to bude trvat. Nyní se setkají všechny balíčky v Olomouci, odkud mezi našimi svátky vyjedou do svého cíle. Čeká je něco kolem 1200 kilometrů a na cestě tak stráví možná více než dvacet hodin.

Mezi těmi, kteří se zapojili, jsou vedle jednotlivců i dva kolektivy zlínské Charity. Uživatelé a pracovníci Domovinky-centra denních služeb pro seniory Zlín připravili balíček pro čtyřletého chlapce Vitalina z Ternopilu, do stejného města poputuje dárek pro šestiletého Matvije z Charitní pečovatelské služby Zlín: "Každý rok se moc těšíme na tento projekt. Užíváme si vymýšlení obsahu i vlastní zajišťování. Je to krásný začátek doby adventní. A nesmíme zapomenout na pomyslnou třešínku na dortu, kdy ve druhé polovině ledna s napětím listujeme ve fotkách z předávání dárků, zda to ´naše´ dítko najdeme."

Vánoční balíček pro děti na Ukrajině (2022/2023): 43 jich odjíždí ze Zlínska

Vánoční balíček pro děti na Ukrajině (2022/2023): 43 jich odjíždí ze ZlínskaVánoční balíček pro děti na Ukrajině (2022/2023): 43 jich odjíždí ze ZlínskaVánoční balíček pro děti na Ukrajině (2022/2023): 43 jich odjíždí ze Zlínska

• 23.11.2022 změna adresy, ale jen na chvíli

Vánoční balíček pro děti na Ukrajině (2022/2023): 43 jich ze Zlínska dorazilo do OlomouceVánoční balíček pro děti na Ukrajině (2022/2023): 43 jich ze Zlínska dorazilo do Olomouce

Velké poděkování všem, kteří se do projektu zapojují. Všichni se shodují, že radost, která se jim díky projektu naskýtá, je obrovská. " A kdyby to šlo se s dětmi aspoň na chvíli potkat, podívat se jim do očí, ´zahřát´ je v této nelehké době, to by byl i pro nás, dárce, velký dar," svěřila se jedna dárkyně.