Denní centrum pro nejchudší romské chlapce, Stara Zagora 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáhá
21. prosince 2022 Články

Denní centrum pro nejchudší romské chlapce, Stara Zagora 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáhá

"Rád bych se s vámi podělil o radost z posledních dní. O víkendu jsme připravili pro děti vánoční olympiádu. Děti musely plnit různé úkoly a na konci každý dostal odměnu. Naše odměny jsou trochu jiné, než by si možná představily české děti. Ty naše dostaly třeba mýdlo, potraviny včetně ovoce, školní pomůcky. A my jsme mohli na konci vidět obrovskou radost v očích 120 (!) dětí. Díky vaší podpoře a pomoci můžeme každý den vidět, že to, co děláme, má smysl," uvedl v dopise ředitel komunity. 

Salesiánské středisko Dona Bosca, Denní centrum pro nejchudší romské chlapce, Stara Zagora, Bulharsko, podpora 2022. To je název projektu, který je jedním z realizovaných záměrů Tříkrálové sbírky na Zlínsku. Poskytnuté finanční prostředky jsou využity na zajištění výchovných, vzdělávacích a aktivizačních činností ve prospěch dívek a chlapců, dále na poskytnutí stravy, sociálně terapeutickou činnost, pomoc při obstarávání osobních záležitostí, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím. 

Vážení přátelé, srdečně bychom vám chtěli poděkovat
za vaši podporu našeho díla pro romské chlapce a dívky v Bulharsku ve Staré Zagoře.

Jak jistě víte, budujeme zde školu, středisko mládeže a kostel pro nejchudší děti
z Romské čtvrti Lozenec. V této čtvrti žije podle různých odhadů mezi 20 – 30 tis. Romy ve veliké chudobě. Protože se nám povedlo dokončit první část komunitního domu, přesunuli jsme všechny aktivity pro romské děti do nových prostor. 

Na novém místě máme otevřené 2 třídy, kam děti dochází každý den a kde jim pomáháme
s přípravou do školy, doučováním a kde jim nabízíme také různé kroužky. Denně naše centrum navštěvuje okolo 20 – 40 dětí. Součástí areálu je také venkovní hřiště, které se nám k radosti našich dětí povedlo dokončit letos v listopadu. 

Děti, které k nám chodí, často nemají doma žádné zázemí pro přípravu do školy. Některé rodiny nemají doma elektřinu nebo tekoucí vodu. A tak naše centrum nenabízí jen vzdělání, ale v zimních měsících teplo a po programech svačinu, která je pro řadu dětí jediným jídlem dne.

Chlapci, které jste podporovali letos i v minulých letech, i letos pokračují ve svém studiu. Vesko pokračuje na vysoké škole. Teodosi je v 10. třídě a Pančo s Angelem jsou v 7. a 8. třídě. Díky naší přítomnosti ve Staré Zagoře se nyní snažíme stejným způsobem starat i o další mladé. 

S velkým úspěchem se setkala myšlenka založit skupinu romských skautů. Nyní máme dvě družiny
a je vidět, že kluky nadchnula myšlenka skautingu a vedení k zodpovědnosti a pravidelnosti.Je to pro ně možná první životní zkušenost, kdy patří do nějaké organizace nebo party.

Rád bych se s vámi podělil o radost z posledních dní. O víkendu jsme připravili pro děti vánoční olympiádu. Děti musely plnit různé úkoly a na konci každý dostal odměnu. Naše odměny jsou trochu jiné, než by si možná představily české děti, nebylo tam žádné kinder vajíčko nebo spousta čokolády. Děti dostaly např. mýdlo (pro podporu domácí hygieny), nějaké potraviny, školní pomůcky a ovoce. A my jsme mohli na konci vidět obrovskou radost v očích 120 dětí. 

Díky vaší podpoře a pomoci můžeme každý den vidět, jak to co děláme, má smysl.
Jak díky zázemí a podpoře z našich dětí rostou osobnosti, studenti a budoucí dobří občané. 

S díky a v úctě 
P. ThLic Petr Cvrkal, SDB 
ředitel komunity 

Denní centrum pro nejchudší romské chlapce, Stara Zagora 2022 aneb zlínská ´tříkrálovka´ pomáháDenní centrum pro nejchudší romské chlapce, Stara Zagora 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháDenní centrum pro nejchudší romské chlapce, Stara Zagora 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháDenní centrum pro nejchudší romské chlapce, Stara Zagora 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháDenní centrum pro nejchudší romské chlapce, Stara Zagora 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháDenní centrum pro nejchudší romské chlapce, Stara Zagora 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháDenní centrum pro nejchudší romské chlapce, Stara Zagora 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháDenní centrum pro nejchudší romské chlapce, Stara Zagora 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháDenní centrum pro nejchudší romské chlapce, Stara Zagora 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháDenní centrum pro nejchudší romské chlapce, Stara Zagora 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháDenní centrum pro nejchudší romské chlapce, Stara Zagora 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáhá

 

Tříkrálová sbírka 2022

Vykoledováno: 2.861.807,13 Kč, přičemž 351 skupinka králů ve 4 městech a 44 obcích s pokladničkou 2.663.908 Kč, online koleda a bezhotovostní platby (VS pro ChZ) 66.390 Kč, ostatní výnosy (DMS) 131.509,13 Kč
Přiděleno na projekty Charity Zlín: 1.652.316,62 Kč
Rozdělení výnosu: 

  • projekt Přímá pomoc osobám v nepříznivé životní situaci, primárně na Zlínsku:
    • 500.000 Kč Přímá pomoc osobám v nepříznivé životní situaci, primárně na Zlínsku 2022
    • 400.000 Kč Přímá pomoc osobám v nepříznivé životní situaci, primárně na Zlínsku; krizový fond 2022/2023
      • všeobecným účelem projektu Přímá pomoc osobám v nepříznivé životní situaci, primárně na Zlínsku je poskytnutí materiální pomoci k překlenutí obtížné, nekomfortní životní etapy lidem, kteří nejsou schopni z vlastních zdrojů tuto nastalou situaci odvrátit
        Krizový fond, čerpání 2022/2023, je pak cílen na osoby, které se v první polovině roku 2023 mohou dostat do dluhové pasti v souvislosti s enormním nárůstem cen za energie, s tím související mnohem vyšší finanční náročností na zajištění běžného života; což vede také ke zvýšení nezaměstnanosti (vyšší ceny = ukončování mnoha drobných výroben a podniků), zřízením fondu dochází k zajištění finančních prostředků pro okamžitou schopnost pomoci rodinám, nemocným, samoživitelům ... v té největší životní tísni. Podpora je poskytována až po vyčerpání ostatních dostupných možností pomoci.
      • příklady z praxe: samoživitelům či sociálně znevýhodněným rodinám s dětmi mohou být zakoupeny školní pomůcky, zájmové kroužky (sport, ZUŠ, ...), letní příměstské či pobytové tábory, ošacení pro denní užití, ale také specifické sportovní, pro fungování domácnosti může být uhrazena např. pračka či lednička, potraviny a potravinové doplňky; těm, které zasáhla přírodní katastrofa může být poskytnuta pomoc v obnově obydlí - např. nákupem vysoušečů, zajištěním opravy či vybavenosti; starým a nemocným podpora nákupu např. léků, kompenzačních a rehabilitačních pomůcek, zdravotních postelí a matrací. 
  • 280.000 Kč Poskytovat domácí péči bez spolehlivého vozidla není možné (Charitní pečovatelská služba Zlín - zlepšení vybavenosti, úspora času, zajištění bezpečnosti přepravy, komfort cestování a kvalitní pokrytí oblasti) 
  • 125.000 Kč Zvyšujeme komfort pobytu seniorů v Domovince-centru denních služeb Zlín (instalace klimatizační jednotky v centru, nákup masážního křesla a optických vláken do multismyslové místnosti; pořízení vibračních kroužků pro cvičení uvnitř i venku; zakoupení velkého samostatně stojícího slunečníku) 
  • 100.000 Kč projekt Nemocnice Milosrdných bratří Vizovice, podpora 2022 (spolufinancování provozu nemocnice, případně investice potřebné k zajištění standardní léčby; vše ve prospěch hospitalizovaných pacientů a pracovníků zařízení)
  • 100.000 Kč projekt Letní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a dystrofiemi 2022 (spolufinancování dvou turnusů letního odlehčovacího pobytového tábora; podpora rodin)
  • 100.000 Kč projekt Denní centrum pro nejchudší romské chlapce, Stara Zagora, Bulharsko, podpora 2022 (náklady spojené s denním pobytem chlapců v Salesiánském středisku Dona Bosca - výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti ve prospěch chlapců, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, poskytnutí stravy, sociálně terapeutická činnost, pomoc při obstarávání osobních záležitostí atp.)
  • 47.316,62 Kč Bezpečnost a zdraví uživatelů i pracovníků azylového domu, jedna z priorit pobytové sociální služby (nákup a instalace kamerového systému ve službě, nákup UV-C lamp s ozonem) 
Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys