Letní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a dystrofiemi 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáhá
25. října 2022 Články

Letní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a dystrofiemi 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáhá

"I díky Vám si děti užily bohatý program v příjemném prostředí Bílých Karpat. A jejich rodiče si mohli od nepřetržité péče odpočinout," zaznělo z úst pořadatelů letního pobytu. Pod zájmenem ´Vám´ není ovšem ukryt jednotlivec, ani pracovní kolektiv či, v našem případě, neziskovka. Jsou to všichni, kdo se na Zlínsku zapojili do letošní Tříkrálové sbírky. Dárci a koledující dobrovolníci jsou těmi, díky nimž místní Charita může pomáhat. Projekty realizované z výnosu lednové sbírky jsou velmi pestré. Jedno však mají společné. Pomáhají tam, kde je to potřeba. Pomáhají rodinám a lidem v nouzi u nás i v zahraničí.

Do třetice ... Osoby s dystrofiemi, potažmo rodiny, podporuje zlínská Charita dlouhodobě. Ať už prostřednictvím správy samostatných veřejných sbírek pro konkrétní osobu, či spolufinancováním kompenzačních pomůcek, pomůcek denní potřeby a další materiální pomoci z opakujícího se tříkrálového projektu Přímá pomoc osobám v nepříznivé životní situaci, primárně na Zlínsku. V roce 2020 byla prvně podpořena z výnosu sbírky ve výši 100.000 Kč realizace letního pobytu pro děti a mladistvé s dystrofiemi. "Rádi bychom byli dlouhodobými podporovateli, protože vidíme, že to má smysl," říká ředitel Vlastimil Vajďák. 

Letní pobyt zajišťuje Vzdělávací a informační středisko Centrum Veronica, působící v unikátním prostředí obce Hostětín. Obec je známá svými ekologickými projekty, které byly realizovány díky spolupráci obce s Centrem Veronica a Občanským sdružením Tradice Bílých Karpat. Zařízení se dlouhodobě ve své činnosti věnuje také osobám s tělesným či zdravotním postižením. Spolupracuje s neziskovými organizacemi , které se této cílové skupině věnují a mimo jiné pořádá letní odlehčovací pobyty, tábory a víkendovky pro rodiny či děti s asistenty. Uspořádat letní odlehčovací tábor pro osoby SMA je organizačně i finančně velmi náročné. Na hladkém průběhu se podílí několik firem, dárců, dobrovolníků. Kapacita jednoho turnusu je 11 osob s kvalifikovanými asistenty a případně dalším doprovodem. Je jim vedle bohatého programu, včetně exkurzí mimo zařízení, zajištěno ubytování a strava dle individuálních potřeb, které jsou velmi specifické. 

Dobrý den, moc ráda bych Vám poděkovala za finanční dar na Psychorehabilitační tábory pro děti a mladistvé s SMA a svalovými dystrofiemi v Centru Veronica Hostětín. Letos proběhl jen jeden turnus tábora pro celkem 11 nových dětí, druhý turnus jsme museli bohužel kvůli covid-19 mezi dětmi i asistenty zrušit. 

Děti u nás měly zajištěno ubytování v bezbariérové budově v pasivním standardu s rekuperací, polohovacími lůžky a speciálním zvedákem, stravování z regionálních a BIO surovin uzpůsobené jejich specifickým stravovacím potřebám a celodenní osobní asistenci a lékařské ošetření. 

Programy byly zaměřeny na interpretaci přírodního a kulturního dědictví Bílých Karpat s tématem včely a biodiverzita v sadu doplněné i o arteterapii, muzikoterapii, canisterapii a zahradní terapii. Pohybové aktivity pod taktovkou Marie Vaněčkové (Oriana Dance Zlín) a exkurze speciálním autobosem do ZOO Lešná. Součástí byl i bohatý doplňkový program (hudební a taneční vystoupení, ukázky členů zájmových spolků, diskuze s pozvanými hosty fyzioterapeutické masáže, které nám zajistili nevidomí ze SONS Vsetín apod.). O děti po celou dobu pečovali osobní asistenti z řad studentů pod odborným dohledem paní Heleny Kočové (SMÁci, z.s.). I díky Vám si děti užily bohatý program v příjemném prostředí Bílých Karpat. (foto archiv pořadatele)

Velmi Vám děkujeme za Vaši podporu. S pozdravem a přáním pěkného dne Marie Křiváková, ředitelka Centra Veronica Hostětín

Letní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a dystrofiemi 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháLetní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a dystrofiemi 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháLetní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a dystrofiemi 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháLetní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a dystrofiemi 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháLetní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a dystrofiemi 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháLetní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a dystrofiemi 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháLetní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a dystrofiemi 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháLetní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a dystrofiemi 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháLetní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a dystrofiemi 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáháLetní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a dystrofiemi 2022 aneb ´tříkrálovka´ pomáhá

SMÁci, z. s.: Spinální svalová atrofie (dále jen „SMA“) je onemocnění motoneuronu, tj. onemocnění neuronů, které odpovídají za vědomé pohyby svalů, jako např. běhání, pohyby hlavy a polykání. Nemoc se v populaci vyskytuje přibližně u 1 z 6000 narozených dětí a asi 1 ze 40 osob je přenašečem nemoci. SMA postihuje všechny kosterní svaly, přitom tzv. proximální svaly (ramena, kyčle, zádové svalstvo) jsou často postiženy nejvíce. Slabost v dolních končetinách je všeobecně větší než u paží. Kvůli nemoci mohou být postiženy také polykací svaly, svaly krku a žvýkací svaly. Smyslové vnímání a kožní citlivost nejsou postiženy. Intelektuální schopnosti pacientů rovněž postiženy nejsou. Naopak je často pozorováno, že pacienti s SMA jsou nezvykle duševně čilí a přátelští. Pacienty dělíme do čtyř skupin, a to podle motorického vývoje, kterého pacienti dosáhli. Léčba spinální muskulární atrofie prochází v posledních letech zásadními změnami a přináší tak novou naději pro pacienty s SMA. Donedávna neexistoval žádný lék na toto onemocnění. V květnu roku 2017 byla v Evropě registrována první specifická léčba pro pacienty s SMA, a to léčivý přípravek Spinraza (nusinersen). Ten je v ČR nyní dostupný pro pacienty všech věkových skupin. Kromě nyní dostupné léčby Spinrazou je v současné době ve fázi aktivního klinického výzkumu několik dalších léčivých látek.

Tříkrálová sbírka 2022

Vykoledováno: 2.861.807,13 Kč, přičemž 351 skupinka králů ve 4 městech a 44 obcích s pokladničkou 2.663.908 Kč, online koleda a bezhotovostní platby (VS pro ChZ) 66.390 Kč, ostatní výnosy (DMS) 131.509,13 Kč
Přiděleno na projekty Charity Zlín: 1.652.316,62 Kč
Rozdělení výnosu (k dnešnímu dni již schválené a realizované záměry): 

  • 500.000 Kč projekt Přímá pomoc osobám v nepříznivé životní situaci, primárně na Zlínsku - účelem projektu je poskytnutí materiální pomoci k překlenutí obtížné, nekomfortní životní etapy lidem, kteří nejsou schopni z vlastních zdrojů tuto nastalou situaci odvrátit. Je poskytována až po vyčerpání ostatních dostupných možností pomoci.
  • 280.000 Kč Poskytovat domácí péči bez spolehlivého vozidla není možné (Charitní pečovatelská služba Zlín - zlepšení vybavenosti, úspora času, zajištění bezpečnosti přepravy, komfort cestování a kvalitní pokrytí oblasti) 
  • 100.000 Kč projekt Nemocnice Milosrdných bratří Vizovice, podpora 2022 (spolufinancování provozu nemocnice, případně investice potřebné k zajištění standardní léčby; vše ve prospěch hospitalizovaných pacientů a pracovníků zařízení)
  • 100.000 Kč projekt Letní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a dystrofiemi 2022 (spolufinancování dvou turnusů letního odlehčovacího pobytového tábora; podpora rodin)
  • 100.000 Kč projekt Denní centrum pro nejchudší romské chlapce, Stara Zagora, Bulharsko, podpora 2022 (náklady spojené s denním pobytem chlapců v Salesiánském středisku Dona Bosca - výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti ve prospěch chlapců, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, poskytnutí stravy, sociálně terapeutická činnost, pomoc při obstarávání osobních záležitostí atp.)
Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys