Ocenění Charity Zlín ´Pracovník roku 2022´ pro paní Pavlu
8. prosince 2022 Články

Ocenění Charity Zlín ´Pracovník roku 2022´ pro paní Pavlu

Ruka podaná v nesnázích. To není pouze vize organizace. To je neměnný fakt, který ke zlínské Charitě neodmyslitelně patří. Protože každý pracovník je onou rukou podávanou člověku, který se ocitnul v pro něj nekomfortní životní situaci. Člověku, který na ni čeká, potřebuje ji, aby se o ni mohl opřít. I proto bylo před léty nastaveno, že nejen slova díků si zaslouží ti, kteří ruku podávají, tedy zaměstnanci Charity Zlín. Symbolem poděkování, věrnosti, profesionality a empatie, se stal objímací polštář. 

Poděkování za objímací polštář: Lukášovy hračky a Drahomíra Chudárková, strojní vyšívání

U příležitosti adventního ´Dne Charity Zlín´ již pětkrát nastala slavnostní chvíle, kdy si upomínku převzala jedna z pracovnic přímé péče. Letos tedy jde o šestou oceněnou. Paní Pavla Kubelková, pracovnice Charitní ošetřovatelské služby Zlín - domácí zdravotní péče je tou, která se může pyšnit titulem ´Pracovník roku 2022´ zlínské Charity: "Za udělené ocenění velmi děkuji. Jsem ráda, že pokud se člověk snaží svoji práci dělat poctivě a s láskou k druhým, tak to vidí nejen klienti, ale možná dává radost lidem, kteří s ním pracují na stejném díle. Ocenění je pro mne motivací, abych dál svoji práci dělala s nadějí, že starost o druhé má smysl a je potřebná." 

Pavla Kubelková nastoupila do zlínské Charity v roce 2005

"Tenkrát jsem ukončila mateřskou dovolenou s nejmladším synem. V Česke republice se začalo více mluvit o péči o pacienty v domácím prostředí, jež mě zaujala. A právě Charita se nejvíce věnovala seniorům v domácnostech. Tak jsem pár dnů před letníma prázdninama zazvonila na dveře Charitní ošetřovatelské služby s dotazem, zda nemají místo pro zdravotní sestru. Následující pondělí jsem nastupovala."            

Že jde o práci náročnou a rozmanitou, není pochyb. Mnohdy zdravotní sestry za dveřmi domovů pacientů čekají neplánované situace. A to je moment, kdy se musejí umět samy v nastalé situaci zorientovat, rozhodnout 

"Práce je opravdu rozmanitá, ze všech oborů zdravotnictví. V domácím prostředí má zdravotní péče více lidskou stránku, sestra s klientem si jsou bližší. Často s nimi sdílíme i jejich rodinné osudy, radosti i starosti, které prožívají. S některými jsme si bližší, pak se začnou otvírat i jejich vzpomínky, někdy i těžce prožité chvíle v mladí, někdy si vzpomenou na humorné a radostné chvilky. Zůstali mi v srdci a mysli pacienti, ke kterym jsme docházely dlouhodobě - třeba podplukovník armády, který nám vyprávěl humorné příhody, bývalý velitel zlínských hasičů, kterému jsme dlouhodobě ošetřovaly defekty. Stává se, že pacient nemá  dobrou náladu, dlouhou dobu už třeba probíhá léčba, nelepší se jeho onemocnění. Pak se snažím dát mu více optimismu, naděje na zlepšení onemocnění a radost i z maličkostí."

Nový náhled na péči v domácím prostředí, hlavně na paliativní, přišel po tragické události, kterou sama prožila

"Zcela jsem pochopila, jak je pro pacienta i jeho blízké důležité být společně v posledních letech, měsících a především dnech života. V mnoha rodinách, jsme oporou i pro rodinné příslušníky, pečující o své blizké.

Vždy jsem se snažila a snažím svoji práci dělat zodpovědně, ku prospěchu zdraví klientů. Chci jim přinášet naději, radost. Ale často je to i naopak. To třeba když zlepšující se zdravotní stav pacienta, jeho spokojenost či optimismus a životní moudrost, kterou dokáží předávat, mi dodává energii pro další klienty a především radost z odvedené práce."

Dobrý pracovní kolektiv je velmi důležitý

"Velkou podporou jsou pro mě i moje spolupracovnice. Radost a společně sdílené chvíle v kolektivu nás sestřiček, i dalších spolupracovníků Charity. Děkuji všem za společné chvile, vzájemnou pomoc a podporu. Někdy stačí jen úsměv, dobré slovo, drobná pomoc. A tak je tomu i mezi námi a pacienty. Radost z práce mi dává spokojenost klientů a pocit, že i malou službou můžu druhému pomoci."  

Ocenění Charity Zlín ´Pracovník roku 2022´ pro paní Pavlu

"Je zodpovědná, pečlivá, velmi empatická pracovnice, která se zároveň nebojí žádné výzvy a zdolávání překážek," říká o oceněné Soňa Jarošová, vedoucí služby.

Ocenění Charity Zlín ´Pracovník roku 2022´ pro paní PavluOcenění Charity Zlín ´Pracovník roku 2022´ pro paní PavluOcenění Charity Zlín ´Pracovník roku 2022´ pro paní PavluOcenění Charity Zlín ´Pracovník roku 2022´ pro paní PavluOcenění Charity Zlín ´Pracovník roku 2022´ pro paní PavluOcenění Charity Zlín ´Pracovník roku 2022´ pro paní Pavlu

Posláním Charitní ošetřovatelské služby Zlín je všímat si potřeb druhých, a to nejen těch na první pohled patrných, ale především těch nevyřčených, usazených na duši. K poslání zdravotních sester patří dokázat číst v očích a gestech potřebných a prostřednictvím odborných znalostí, zkušeností a empatie, umět pomoci nebo alespoň zdárně nacházet cesty k uzdravení či zmírnění utrpení. Toto vše je však třeba dělat s velkým porozuměním a úctou, jak říkala svatá Matka Tereza, patronka služby: „Než dělat všechno perfektně, tak je lepší dělat chyby z lásky.“ Cílem domácí zdravotní a hospicové péče, je nabídnout odbornou zdravotní pomoc indikovanou ošetřujícím lékařem pacienta v jeho přirozeném, domácím prostředí, a to i v terminálním stadiu léčby. 

Cestu Vám zkřížily zdravotní nesnáze, či zdravotní stav osoby Vám blízké vyžaduje odbornou péči
i po hospitalizaci? Nebo se někdo ve Vašem okolí ocitl v terminálním stadiu léčby a vyžaduje péči domácí hospicovou
Obraťte se s důvěrou na Charitní ošetřovatelskou službu Zlín, která provádí v domácím prostředí pacienta úkony indikované lékařem: "Jsme tady pro Vás! Už jednatřicet let."
  • úkony indikované lékařem jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění

Charitní ošetřovatelská služba Zlín, finanční podpora 2022: Dárci - veliké poděkování. Bank.spoj. ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800.

Ocenění Charity Zlín ´Pracovník roku 2022´ pro paní Pavlu

Ocenění ´Pracovník roku´ v letech minulých

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys