28. července 2020 Pro média / Tiskové zprávy

Charita Zlín: Empatie pečovatelkám nechybí. Do ´simulace stáří´ se ale obléknou poprvé

Zlínská Charita poskytuje sociální, zdravotní a návazné či doplňkové služby osobám téměř všech věkových kategorií. Jedna je však přece jen převládající. Jde o seniory. Seniory více, či méně soběstačné, přičemž snížená sobětačnost a potřeba pomoci vzniká vždy v důsledku věku nebo nemoci. Se seniory, jakožto uživateli služeb, se setkávají nejintenzivněji pracovnice přímé péče. Pro laickou veřejnost je výstižnějším ´pečovatelka´. Pod tímto slovem si již mnozí umějí představit, co ve prospěch třetí osoby pracovnice vykonává. Ne každý však dokáže připustit, že jde o velmi nejen fyzicky, ale také psychicky, náročnou práci.

• empatie = schopnost vcítit se do pocitů, jednání druhé osoby
  • simulace = napodobování dějů a procesů
  • geronto = stařec, stařecký, stárnutí
  • oblek = oděv, ošacení

Proto každý, kdo se o tuto práci zajímá, by si měl být vědom, že musí mít organizační schopnosti, být schopen komunikovat s uživateli, ale také umět samostatně rozhodovat a především zvládat krizové situace. A to není zdaleka všechno. Pracovníci přímé péče, kterří musejí být vzděláni v oboru, umějí naslouchat i motivovat, jsou týmovými hráči, nechybí jim asertivita, ale ani empatie. Poslední jmenovanou, tedy empatii, pracovníkům skutečně nepostrádají. Na druhou stranu ale pečovatelky moc dobře vědí, že vcítit se do pocitů a porozumět nastalé situaci je důležité, ale na druhou stranu nesmí dojít k vyčerpání nebo dokonce k tak zvanému vyhoření. "Musíme být empatické. Bez toho bychom nemohly naši práci dělat. A uživatelé by vycítili, pokud bychom k nim přicházely rutinně, bez emocí, bez schopnosti naslouchat a pochopit situaci, v níž se, často s mnohými bolístkami, velmi omezeným pohybem, či upoutáni na lůžko, nacházejí," říká jedna z terénních pečovatelek a dodává: "To by nebylo v pořádku a byli bychom nešťastní my oba i všichni kolem."

O schopnosti pečovatelek a ostatních pracovníků poskytujících pomoc a podporu vcítit se do pocitů a pochopit jednání druhé osoby tedy není pochyb. Aby ono vcítění bylo i fyzické, připravila pro své zaměstnance zlínské Charita letní netradiční zážitek. Pracovníci si obléknou ´simulaci stáří´. V rámci akreditovaného vzdělávání Proměny stáří a geronto-oblek jej představí a hlavně umožní zažít Institut vzdělávání APSS ČR, který ve své prezentaci uvádí: "Oblek byl speciálně vyvinut k tomu, aby simuloval stařecký pohyb se všemi omezeními pohybovými, zrakovými i sluchovými. Účastníci si tak na vlastním těle mohou vyzkoušet, jak se cítí klient, o kterého pečují." Zda budou pracovníci, kteří jsou zkušenými profesionály ve svém oboru, díky obleku zaskočeni, či naopak, se teprve uvidí v nadcházejících dnech. Jedno je jisté. Půjde o zážitek, který bude nejen pro praxi, ale i pro život velmi obohacující. "Velice se těším. Sama jsem zvědavá, jak to, spolu s kolegyněmi, zvládneme. Myslím, že si o semináři budeme nejednou vyprávět. A také že si na prožité při poskytování péče u našich uživatelů i vzpomeneme," přiznala paní Hanka, terénní pečovatelka.

29.července 2020, v čase 12:15 - 12:45 hodin, Na chvíli seniorem - postřehy z prožitku v geronto-obleku sdělují pracovníci Charity Zlín

Služby Charity Zlín členěné podle cílové skupiny

SLUŽBY PRO SENIORY

Finanční podpora jmenovaných sociálních služeb pro seniory: Zlínský kraj, statutární město Zlín a dárci.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ