Adventní koncert duchovní hudby 2022. Sváteční a úchvatný
3. prosince 2022 Články

Adventní koncert duchovní hudby 2022. Sváteční a úchvatný

Tradičním koncertem, který se tak jako spousta jiných akcí v posledních dvou letech nemohl konat, bylo vysloveno poděkování všem, kteří zlínské Charitě napomáhajíí naplňovat její cíle, kteří jí umožňují ´podávat ruku v nesnázi´ těm, kteří se ocitají v pro ně nepříznivé živoní situaci.

Sobotní podvečer měl ale ještě jedno poslání - nabídnout možnost podpořit Mariánku, čerstvou středoškolačku, která je díky genetické vadě, vedoucí k progresivnímu úbytku svalové hmoty, upoutána na vozík. I přesto, že ji tělo úplně neposlouchá, pomohla mamince s výrobou malých voňavých andělských mydélek, které potěšily všechny příchozí.

Po krátkém uvítání celý kostel zaplnily tóny skladeb autorů Antonia Vivaldiho, Giovanniho Battisty Pergolesiho, Johanna Sebastiana Bacha, a to v podání členů zlínského komorního orchestru Concertino s uměleckým vedoucím Miroslavem Křivánkem. Ve čtyřech sólových áriích a jednom duetu se představily talentované sopranistky, studentky Konzervatoře Evangelické akademie Olomouc, Anna Dostálová a Anna Pavlasová rozená Talašová. Závěr koncertu už tradičně patřil překrásné šestivěté skladbě Concerto grosso op 6, no 8, známé jako Vánoční koncert, autora Arcangela Corelliho, kterou uzavírá slavné Pastorale ad libitum, představující muzicírování pastýřů při jejich cestě za novorozeným Ježíškem. Celý program byl protkán zdobnou nití - básněmi Bohuslava Reynka v přednesu Gustava Řezníčka, herce Městského divadla Zlín.  

Vánoce 1970

Advent. Čtvrtá neděle.
Procitají andělé.

Vstaňte s námi, volají.
Z polí, z lesů, ze stájí.

Jdeme, nic jsme nepřinesli.
Holá dlaň se chytá jeslí.

Nestudí to, nehřeje
prázdné prsty naděje.

Nestudí to, nepálí.
Nedali jsme, nevzali.

Ale někdo někde volá.
Z mraků hvězda, kámen zdola?

Dlaň je prázdná. Hlava vratká,
trne v rukou Jezulátka.

Adventní koncert duchovní hudby 2022. Sváteční a úchvatnýAdventní koncert duchovní hudby 2022. Sváteční a úchvatnýAdventní koncert duchovní hudby 2022. Sváteční a úchvatnýAdventní koncert duchovní hudby 2022. Sváteční a úchvatnýMariánka. Adventní koncert duchovní hudby 2022. Sváteční a úchvatnýMydélka od Mariánky, dárek pro všechny příchozí, Adventní koncert duchovní hudby 2022. Sváteční a úchvatný

Poděkování za podporu 

logo_statutární město Zlínhpr-logo2xlogo

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys