"Bude Velký pátek, co si odřekneme?" klade řečnickou otázku uživatelka v centru služeb seniorům směrem k ostatním přítomným
25. března 2024 Články

Čtyřicetidenní postní období, které je přípravou na oslavu Velikonoc, vždy začíná Popeleční středou. Letos to bylo 14. února. V tento den také přichází postní almužna, starobylá tradice, kdy lidé vkládají peníze za požitky, které si odřeknou, do papírové pokladničky. Výnos z malých schránek, které ti, jež se do dobrovolné duchovní formace zapojí a v kostele ji poté odevzdají, pomáhá prostřednictvím Charity potřebným. Do jedné takové, se symboly kříže, kotvy a srdce, přispěli i uživatelé denního centra služeb seniorům.

"Bude Velký pátek," přemýšlí nahlas jedna naše uživatelka, "co si odřeknete?" Ptá se ostatních přátel, uživatelů. "Já nic, senioři nad 65 roků a děti to nemají povinné," mávne rukou její sousedka. "Už to 20 roků neřeším a jím kdy chcu co chcu," směje se. A pak se přidají i ostatní a debata pokračuje i na naší oblíbené procházce k řece. Vzpomínají na nedostatek potravin v dětství, kdy jim suchý krajíc chleba musel stačit na celé dopoledne. Také si uvědomují (tím že mohou být spolu v naší Domovince-centru denních služeb pro seniory), jak si vážit i toho, že každý z nich má oproti druhým nějakou výhodu. Někdo bez problémů chodí, jiný má dobrý sluch či lépe vidí, nebo méně zapomíná. Senioři, kteří žijí sami, nevidí, za co všechno ještě mohou být vděční.

A v tomto duchu se nesl i závěr debaty našich seniorů. Vše shrnula jedna paní tak, že si ráda něco odepře v postní době jako poděkování Bohu za to, že se má tak dobře i v tak pokročilém věku (má devadesátku na dohled) a že je každý sebezápor její velké D Ě K U J I.
Za to, že může být s ostatními v Domovince, rodina se o ní stará, slouží jí oči, chutná jíst a berle používá až poslední dobou. "Ráda jsem vhodila i něco do postní pokladničky pro ty, kterým peníze chybí,"  dodává. "A to já si také rád něco odřeknu," přidal se ještě její spoluuživatel, "já myslím na ty, kteří mají nějakou dietu a ze zdravotních důvodů nemohou něco nikdy jíst,
třeba cukr, mouku... A u mě také tím postem děkuji, že já mohu jíst všechno."

+Noela Frolková, pastorační asistentka

Domovinka - centrum denních služeb pro seniory Zlín je sociální služba péče, poskytovaná od roku 2006, v pracovní dny ambulantní formou maximálně deseti uživatelům, a to na základě písemné smlouvy. Posláním služby je poskytnout seniorům důstojnou pomoc a podporu k nezávislosti, tím vyloučit setrvání v nepříznivé situaci a předcházet tak jejich izolaci. Cílem je nabídnout seniorům prožití dnů ve společnosti vrstevníků a vytvářet zde příjemné, až rodinné prostředí; posilování schopností a dovedností vedoucích k udržení jejich soběstačnosti, motivace a utvrzení, že mají stále co nabídnout, že jsou pro mnohé přínosem a inspirací; zajištění péče o vlastní osobu, ulehčení blízkým pečujícím; duchovní podpora. K základním činnostem služby patří, mimo jiné, také zajištění stravy, pitný režim, v případě zájmu i osobní hygiena a další úkony.

Od (pra)rodičů Vás dělí hodiny cesty a Vy nevíte, jak se jim právě daří? Jste jim nablízku, ale jste ze všeho,
co je na Vašich bedrech, už unaveni? Nebo Vás osobně opouští samostatnost?
V Domovince najdete péči i společnost. Motto: „Není dobré, aby člověk byl sám.“

Domovinka - centrum denních služeb pro seniory Charity Zlín, finanční podpora 2024: Zlínský kraj: Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje k zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2024, statutární město Zlín a dárci - děkujeme. Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800.

Pavla Romaňáková
projektová manažerka