Co je víc, než láska dětí a matky ...
10. prosince 2019 Články

Co je víc, než láska dětí a matky ...

„Prosím vás, prosím vás, my bychom něco potřebovali. Potřebujeme vaši pomoc, ale nesmí se to dozvědět maminka, ani nikdo jiný.“ Skupinka čtyř dětí mluvila v kanceláři služby sociálních pracovníků Charitního domova jeden přes druhého. Děti vypadaly velmi naléhavě a neodbytně. Čišela z nich nejistota, jestli budou vyslyšeny jejich prosby a zachováno tajemství ...

Nejdříve mě napadly nějaké problémy ve škole, ale ty my musíme řešit v součinnosti se školou, Orgánem sociálně - právní ochrany dětí a především se zákonným zástupcem, tedy matkou. Takže žádné tajemství nemůžeme zaručit. Že by šikana? Na sourozenec-kou rozepři to nevypadalo. Maminka byla tou dobou ještě v práci. Děti byly všechny školního věku od nejmladšího po nejstarší, jako schůdečky.

Děti jsem pozvala dovnitř a zavřela jsem dveře. „Copak se stalo? Mluvte jen jeden a pak to společně nějak vyřešíme.“ Jedno z nich se nadechlo: „Maminka má pozítří čtyřicet let. A nikdo jí nic nekoupí. Ani jí nikdo nepopřeje. Asi ani v práci." Tajemství bylo na světě. Děti chtěly připravit mamince překvapení. Potřebovaly společenskou místnost, takový náš společný obývák, aby ji mohly vyzdobit. A potřebovaly poradit s dárkem, který by maminku potěšil, ale nestál moc peněz. A tak jsme s dětma kuli pikle, jak to provedeme.

Výsledek byl nádherný. Společenská místnost byla vyzdobena nafouklými balónky, na nástěnkách byly obrázky s kytičkami a na každém dominovalo číslo  ´40´. Společenská místnost byla uzavřena až do onoho slavného okamžiku. Děti ze svých maličkých úspor koupily prostou kytičku a nějakou drobnost, všichni z personálu jsme jim pomohli vytvořit kosmetický balíček pro maminku, každý koupil maličkost. 

A jaké to bylo překvapení, když maminka to slavné odpoledne přišla z práce. Unavená se hned hrnula do ´svého´ bytečku, aby dětem uvařila večeři. A místo toho ji děti na cestě zastavily a přivedly do vyzdobené místnosti. No co víc dodat k dojemné lásce dětí a matky. I slzičky ukáply. 

Charitní domov pro matky  sdětmi v tísni Zlín, finanční podpora: Zlínský kraj z rozpočtu Zlínského kraje k zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2019, statutární město Zlín, dárci.

Eva Danielová

Bc. Ing. Jana BABICOVÁ

pověřena vedením služby, sociální pracovnice
Tel.: 605 234 965 E-mail: 58AkO0584-BFRYUSgevxO1.7~bGkO1p