Důvěřujte v pomoc a lásku toho, který nás i ty, o které pečujeme, miluje
10. srpna 2021 Články

Důvěřujte v pomoc a lásku toho, který nás i ty, o které pečujeme, miluje

Před několika lety jsem se zúčastnila duchovní obnovy. Sešlo se nás několik desítek žen a také asi desítka mužů. Obsahem duchovní obnovy bylo mimo jiné uvědomit si, jaká pravidla jsme si během celého života, a zvláště dětství, napsali do svého srdce a kterými se dodnes řídíme. Tato pravidla se většinou utváří podle toho, co nám naši rodiče vštěpovali, ale také je to hodně ovlivněno vážnými okolnostmi.

Okolnostmi, které se nás, hlavně v dětství, silně dotknou. Měli jsme na tato témata několik přednášek, k nimž jsme vedli diskuse, sdělovali názory. Čas se našel na písničky a nejrůznější aktivity.

Mezi účastníky byl i jeden starší pán, který se ani nesnažil skrývat, jak se mu na duchovní obnovu nechtělo a jak ho to tam nebaví. Později nám vyjasnil, že ho s sebou vzala jeho třetí manželka, která už si s jeho depresemi a špatnou náladou nevěděla rady. Tak tedy protrpěl čtyři dny a teprve den pátý mu najednou jakoby došlo, o čem se mluví a co všichni řešíme. A měl chuť se s námi o to podělit.

Vyprávěl nám, že základní pravidlo u nich doma bylo – nikdy nikomu nevěř a co potřebuješ, si udělej sám. Na nikoho a nic se nesmíš spoléhat. „Podle tohoto pravidla jedu celý život,“ vysvětlil a pokračoval: „A tak to se mnou i vypadá. Dva rozvody, dva pobyty v psychiatrické léčebně, ale já stále nedůvěřuji a snažím se vše zvládat vlastními silami. Sice občas do kostela se svou nynější manželkou zajdu, ale až teprve teď jsem si uvědomil, že to já musím do svého života pustit Boha. Že je to někdo, na jehož pomoc a přátelství se mohu spolehnout. Mám před sebou hodně práce. Ale věřím, že jednou budu schopný přijmout i pomoc od svého okolí.“

Přeji vám požehnaný čas a důvěru v pomoc a lásku toho, který nás i ty, o které pečujeme, miluje. Noela Frolková, pastorační asistentka