Exercicie. Nejen ztišení, ale i vzájemné předávání si zkušeností ze života charit
24. února 2020 Články

Exercicie. Nejen ztišení, ale i vzájemné předávání si zkušeností ze života charit

P. Bohumír Vitásek: "Duchovní obnova je setkání, na kterém se účastníci vnitřně ztiší, aby mohli naslouchat Božím impulsům, které přicházejí prostřednictvím modlitby, mše svaté, slovům Bible i kněze, ve svátosti smíření, na procházkách přírodou nebo před svatostánkem. Bůh mluví v tichu. Zde je větší šance jej ve svém nitru zaslechnout." 

Velehrad. To je to místo, kam i letos byli pozváni pracovníci charit olomoucké arcidiecéze ke společnému ztišení. Samotná lokalita má hlubokou tradici, patří k nejvýznačnějším poutním místům v České republice. Je úzce spojena s tradicí cyrilometodějskou. Kult slovanských apoštolů, sv. Cyrila a Metoděje, činí z Velehradu místo přesahující významem hranice našeho státu. 

´Pane, ke komu bychom šli? Ty máš slova věčného života´ (Jan 6, 68) 

"Děkuji za možnost zúčastnit se duchovní obnovy pro charitní pracovníky na Velehradě, na Stojanově, v čase před dobou postní. Ve dnech 19. – 21. 2. 2020 jsme se s otcem Bohumírem Vitáskem, prezidentem Arcidiecézní charity Olomouc a ostatními hledajícími, pokusili objevit šíři Srdce Páně a proniknout do jeho tajů a zákoutí. Přínosem bylo i vzájemné předávání si zkušeností ze života ostatních charit včetně příkladů dobré praxe. Dny v modlitbě a rozjímání mne posílily do další činnosti pro druhé. Všem doporučuji využít této možnosti duchovního růstu," napsala Zdeňka Vlčková, vedoucí Charitní pečovatelské služby Zlín

Velehrad, poutní místo (foto Zdeňka Vlčková)

Duchovní obnova je čas, kdy můžeme obnovit svůj vztah s Bohem. Je to čas, kdy si člověk může před Bohem srovnat svůj život, vyříkat si s ním to, co prožívá, svoje pochybnosti, svoje touhy, svoje plány. Je to čas, kdy by člověk neměl mít nic jiného na starosti než prožívání vztahu Já-Bůh a nasměrování svého života. Proto je také dobré, když během duchovních cvičení účastníci mlčí a nerozptylují se zbytečnými řečmi. Většinou duchovní obnova obsahuje přednášky, čas k zamyšlení a ztišení, svátost smíření.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys