21. února 2023 Články

Jsem stále na cestě ...

"Stůjte na cestách a vyhlížejte, ptejte se, která je dobrá, po ní se vydejte a vaše duše naleznou klid." (Jer 6,16) Postní doba. Příhodný čas k obnovení chápání křesťanského života jako velkého putování do domu Otcova. Začíná na Popeleční středu udělením ´popelce´: "Obraťte se a věřte evangeliu." (Mk 1,15). Těmito slovy započal Ježíš své poslání na zemi, aby smířil lidstvo s Otcem a aby uvedl každého na cestu života. Bůh Otec totiž připravil plán spásy pro všechny lidi, kteří od něho pocházejí a k němu směřují. Zdroj: vira.cz

Jsem stále na cestě ...

Od minulé postní doby se zas tolik nezměnilo. Každý den kolem páté ráno vstanu a jdu venčit naši psici Ritinku. Chodím po městě, mám ji na delším vodítku, které vůbec nepotřebuje, ale protože je to vlčanda, tak by se jí lidé, kteří jsou tak časně ráno venku spolu se mnou, mohli bát. Psí holka jde se mnou v klidu po chodníku, neštěká, jen tak si čmuchá. Přesně ví, kdy se zastavíme, že budeme přecházet přes cestu a půjdeme tam, kde je tráva a ona se může proběhnout. Věří mi.

Když uvažuji o nadcházející postní době, tak myslím, že se pokusím ji prožít jako ta naše Ritinka.

Každé ráno se při ranní procházce podívám nahoru na nebe a představím si, že odtud visí vodítko, které drží Bůh a ten vede mne. Jen já velmi často nevím, kam mám jít a kdy se zastavit (na rozdíl od naší vlčandy). Tak se letos v postní době pokusím ztišit a v klidu popřemýšlet o tom, kam jdu a kdy mám zastavit. Zkusíte to také?

Přeji Vám požehnané a milostiplné postní dny ♥ ♥ ♥ Jana Černá, pracovnice přímé péče

Papež František k postní době (výňatek, zdroj: https://www.vaticannews.va/cs/)

Inspiraci k sepsání poselství k postní době (zveřejněno pod názvem "Postní askeze, synodální itinerář"), poskytla papeži Františkovi evangelijní epizoda Proměnění Páně na hoře Tábor. "V tomto liturgickém období nás Pán bere s sebou a vede nás do ústraní. Ačkoli naše běžné povinnosti si žádají, abychom zůstávali na svých obvyklých místech a žili často opakující se a někdy nudnou každodenní rutinou," píše římský biskup, "v postní době jsme pozváni, abychom spolu s Ježíšem vystoupili na vysokou horu a prožili se svatým Božím lidem zvláštní zkušenost askeze. V této askezi doprovázené milostí překonáváme svůj odpor k následování Ježíše. Aby se nám to podařilo, musíme se jím nechat vést k výšinám a odpoutat se od průměrnosti a marnosti na cestě k vrcholu, která vyžaduje námahu, oběti a soustředění, jako horská túra", upozorňuje papež.

František navrhuje dvě cesty, jak "stoupat vzhůru spolu s Ježíšem a spolu s ním dosáhnout cíle: naslouchat mu a čelit realitě s jejími každodenními zápasy, těžkostmi a rozpory". Ježíš, vysvětluje papež, promlouvá v Božím slově, které nám církev nabízí v liturgii a které si můžeme přečíst i na internetu, "pokud se nemůžeme vždy zúčastnit mše svaté". Ježíš však promlouvá i v těch nejpotřebnějších, stejně jako v bratrech a sestrách v církvi: vzájemné naslouchání je "stylem synodální církve".

Pozn.: Slovo synoda = společné putování. Všichni, kdo byli pokřtěni, tvoří Boží lid. Boží lid putující k Božímu království.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ