Letos poprvé spolu aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)
20. března 2024 Články

Letos poprvé spolu aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)

„My už těšíme tady za váma,“ přidala k pozdravu dobrého dne s úsměvem Irina. Za ní poskakovaly její tři děti, rodinnou skupinku uzavírala pětasedmdesátiletá babička. Poslední zimní den přišlo do zlínského zábavního parku, v průběhu odpoledne, více než jedno sto třicet (!) lidiček - především maminek s dětmi, které v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině opustily svoji zemi, své zničené domovy, rodinu, přátele. Právě jim jsou určeny pravidelné multikulturní adaptační a integrační aktivity, které zlínská Charita realizuje od podzimu předloňského roku.

Hlavním cílem je podpořit ukrajinské uprchlíky, dospělé i děti, v prolínání se do většinové, místní společnosti. Kromě poskytované standardní podpory formou poradenství či materiální pomoci, jde o přispění k poznání a pochopení způsobu života v regionu. 

A tak i tentokrát využily děti atrakce na maximum. V zábavním parku pro celou rodinu Galaxie Zlín snad nebylo místo, které by vynechaly. Maminky se věnovaly tvoření s nádechem Velikonoc, které by mohlo mít podtitul ´kam se podíváš, tam je ušák´. Reakce téměř tří desítek žen, které se během odpoledne zapojily potvrdily, že se jim společně strávený čas, kdy mají možnost nejen něco vytvářet, ale také sdílet své radosti i starosti a získat potřebnou podporu, líbil. "Moc dobré to tady je," poděkovala za skupinku sedící u delšího stolu Alina. 

Partnerem projektu je TOBOGA Galaxie Zlín - D Ě K U J E M E ! 

Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)Letos poprvé aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (17)

Nedílnou součástí aktivity je nabídka poradenství. Tentokrát se sociální pracovnice věnovala problému seniorů, které trápí nekomfortní spaní - v místě pobytu mají k dispozici nevyhovující matrace. Z humanitární dávky ve výši 4.860 Kč není snadné zajistit si vše potřebné. Příjem, na který mají ve své domovině nárok, jim byl vyplácen hotově, což nyní není možné. Co se týká všeobecně pomoci rodinám je běžné, že si ve své skromnosti o pomoc neříkají. Nebo také proto, že svoji nastalou situaci vnímají jako své selhání, což sebou nese velmi nepříznivý vliv na psychiku, kterou mohou dospělí přenášet na své děti. O to víc sociální pracovníky odborného poradenství těší, že ukrajinské rodiny se na ně s důvěrou obracejí a často z krátkého nezávazného povídání vyplyne konkrétní potřeba pomoci.    

Odborné poradenství vyzývá: "Neváhejte oslovit ty, kteří Vám mohou ukázat správný směr."

Ing. Pavla Romaňáková
projektová manažerka

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys