Milostivé léto II se přehouplo do druhé poloviny. Končí poslední listopadový den
17. října 2022 Články

Milostivé léto II se přehouplo do druhé poloviny. Končí poslední listopadový den

Milostivé léto, které umožňuje dlužníkům splatit pouze jistinu, tzn. původní dluh bez přidaných úroků, které většinou mnohonásobně samotný dluh přerostly, se vrátilo první zářijový den. To s pořadovou číslicí II má tak za sebou už 46 dnů, zbývá 44. Novela zákona opět platí pouze pro dluhy u veřejnoprávních subjektů, podmínkou je zaplacení administrativního poplatku exekutorovi. Milostivé léto II už nemusí mít pokračování, proto by dlužníci neměli otálet a svoji situaci začít bez odkladu řešit. 

Milostivým létem II žadatele provází také pan Mgr. Pavel Hanke, z odborného poradenství.: "Doposud se na nás obrátily necelé dvě desítky osob, které řešily možnost zaplacení dluhů skrze tuto výzvu. Po konzultaci jsme u poloviny z nich odeslali žádosti o vyčíslení exekucí a informace od exekutora, na které u většiny z nich zatím čekáme. Častý jev je, že zjistíme, že dluhovou situaci žadatele by bylo vhodnější řešit spíše rovnou formou oddlužení, jelikož jejich exekuce nesplňují podmínky Milostivého léta. V těchto případech tedy přímo řešíme insolvenci." 

Nejste si jisti, nebo víte, že se Vás tato výzva týká?
Neváhejte se obrátit na ty, kteří Vás provedou problematikou. Čas běží rychle!

T: +420 739 245 973, +420 739 245 974, E: poradna@zlin.charita.cz

Milostivé léto I, trvalo tři měsíce, skončilo ke konci ledna tohoto roku. Bylo zacíleno na zhruba 400 tisíc dlužníků. Ti měli během této doby možnost doplatit svou exekuci, která byla zahájena před spuštěním výzvy a u níž byl věřitelem tzv. veřejnoprávní subjekt. Tedy obec, kraj či podnik nebo právnická osoba s majetkovou účastí státu či obce. Dobrovolně se ale přidávaly i některé soukromé společnosti, které si ovšem zvýhodněné podmínky splacení exekucí vytvářely samostatně. Sociální pracovníci Občanské poradny Charity Zlín, se věnovali dvaceti zájemcům, přičemž pouze osm z nich splnilo podmínky a tudíž nabízenou možnost využilo. U těchto osob bylo patrno, že mají v průměru každý 10-15 exekucí, vždy dvě až čtyři spadaly do aktuální výzvy, což není mnoho a komplexně to dluhovou situaci těchto lidí nedokázalo vyřešit. I přesto je nutné říci, že některé exekuce byly po zaplacení skutečně zastaveny. 

Občanská poradna Charity Zlín poskytuje své služby od roku 2006 v pracovní dny ambulantní i terénní formou v počtu minimálně devatenáct intervencí za týden, a to na základě ústní smlouvy seniorům, osobám v krizi a rodinám s dětmi. Posláním služby je poskytovat podporu a pomoc občanům, jejichž sociální a zdravotní stav je pro ně momentálně omezující a kteří svou nepříznivou životní situaci vnímají jako neodkladnou a nemohou ji zvládnout vlastními silami. Služba ctí své zásady – nezávislost, nestrannost, diskrétnost, respektování, které vycházejí z Etického kodexu občanských poradců a Asociace občanských poraden.

Pociťujete svoji životní situaci jako nepříznivou, nekomfortní, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami? Dohnaly Vás dluhy, či dokonce exekuce? Neváhejte oslovit ty, kteří Vám mohou podat ´ruku v nesnázi´. Obraťte se s důvěrou na Občanskou poradnu Charity Zlín, která pomáhá lidem řešit jejich situaci nestranně a diskrétně jak v poradně, tak i u nich doma.

Občanská poradna Charity Zlín, finanční podpora 2022: Zlínský kraj - Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje k zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2022 a Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje pro sociální služby na území Zlínského kraje pro rok 2022, statutární město Zlín a dárci - veliké poděkování. Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys