Milujme lidi navzdory jejich slabostem
17. března 2022 Články

Milujme lidi navzdory jejich slabostem

Přináším povídání o tom, jak je důležitá láska k druhým lidem a jak přínosný je tento efekt – zvláště v dnešní době. Modleme se a přejme dobro všem, ať naše srdce nezasáhne nenávist, která rozmnožuje a živí zlo. Před láskou zlo prchá a uvolňuje místo dobru. Přeji pokoj a vše dobré, Eva, pastorační asistentka zlínské Charity

Následující text zdroj vira.cz

Efekt motýlích křídel - štafeta dobra
kniha Vlk pohlazený Bohem autora Roberta Hosseina (úryvky, redakčně kráceno) 

Potkal jsem lidi, kteří pomáhají.
To mě ovlivnilo 

Když jsem byl malý, žili jsme s rodiči v pátém patře pařížského činžáku s vodovodním kohoutkem na pavlači a se záchodem o několik pater níž...  Na prázdniny jsme pochopitelně nikam nejezdili. Neměli jsme na to. Jediná cesta, která mi otevřela srdce k širším obzorům, a následně i k myšlenkám na Stvořitele, byla, když mě matka vzala do Alp kvůli průduškám. Na rok mě tam pak svěřila jedné křesťanské rodině. Tito lidé tak měli částečný podíl na mé výchově. Zažil jsem u nich laskavou péči v kulisách nádherných hor, kde jsem rád pozoroval kamzíky na útesech.

Skutečnost, že jsem potkal lidi, kteří mají rádi ostatní a pomáhají jim, posílila mou víru. Nikdy totiž nevíme, kam až dosáhne náš i drobný skutek lásky a co všechno může způsobit. Znáte efekt motýlích křídel, tu energii dobra, která se přenáší z člověka na člověka a dotýká se srdcí? Ježíšovo poselství v evangeliu je výzvou ke sdílení talentů, darů, k dělení se o věci, včetně těch duchovních.

Každý z nás jsme vybaveni k tomu, abychom mohli působit ve svém okolí dobro. Nikdo není tak „chudý“, aby nemohl nějakým způsobem pomoci druhým (slovem povzbuzení, nasloucháním atd.).  I chudý člověk se ale může chovat jako „boháč“, když se uzavře do sebe. A naopak boháč se srdcem chudého se může s druhými dělit. 

Milujme druhé, milujme je v malých věcech, drobnostech. I když jsme každý z nás nějak zraněný, máme každý schopnost milovat, pomáhat si a sdílet se. Láska je jediný prostředek schopný zabránit zkáze světa.

Jsme na tomto světě jen na chvíli, a proto neztrácejme čas, který nám byl dán, a milujme lidi i navzdory jejich slabostem a nedokonalostem. Kdo si neumazal ruce, patrně je nepoužívá... Bylo by bláznovstvím snít o dokonalosti. Musíme přijmout naše omezení a mít rádi. Konec citace z knihy

Bůh není nespravedlivý, že by zapomněl na to, co jste vykonali,
a na vaši lásku, kterou kvůli němu projevujete,
když prokazujete služby bližním. (srov. Bible Žid 6,10)

Kdo rozsévá skoupě, skoupě bude také sklízet,
a kdo rozsévá požehnaně, požehnaně bude také sklízet. (2 Kor 9,6)

Ježíš řekl svým učedníkům: "Dejte si pozor, abyste nekonali dobré skutky okázale
před lidmi, jinak nemáte odplatu u svého Otce v nebesích.
Když někdy děláš dobro, nevytrubuj to… a tvůj Otec v nebi,
který vidí i to, co je skryté, ti odplatí.“ (srov. Mt 6,1-4)

Na prahu věčnosti nám nezůstane to, co jsme si vydělali, ale ...
... to, co jsme rozdali. (Tweet papeže Františka z 20. 1. 2019)

Noela FROLKOVÁ

pastorační asistentka
Tel.: 605 131 548 E-mail: _8FD5b5907c-b-~fT-uk87j7T-M