Na to, že je Zlínský anděl, má paní Magda ´razítko´
3. prosince 2019 Články

Na to, že je Zlínský anděl, má paní Magda ´razítko´

Pět osobností působících v oblasti sociálních služeb letos získalo titul Zlínský anděl 2019. Jedná se o pracovníky, kteří vynikají svým příkladným vztahem ke svému povolání, profesionalitou a obětavostí. Statutární město Zlín udělilo toto ocenění již počtvrté. Na to, že je Zlínský anděl, má od dnešního odpoledne ´razítko´ i paní Magda Hlavinková z Charity Zlín.

Obětavost, laskavost, empatie, vstřícnost. To jsou hodnoty, které vyzvedla při návrhu pracovníků na nominaci Zlínský anděl 2019 Kamila Slezáková, vedoucí Domovinky-centra denních služeb pro seniory Charity Zlín u paní Magdy Hlavinkové. "Paní Magda bere práci vždy s nadšením a úsměvem. Pro klienty má pochopení, umí potěšit vlídným slovem i povzbudit v těžkých situacích. Každodenní a celodenní kontakt s klienty je bezpochyby náročný a mnohdy i vyčerpávající, ona i přesto pracuje s úsměvem a laskavostí," dále uvedla vedoucí služby.

Na poradě vedení organizace tak byla jednohlasně zvolena paní Magda Hlavinková pro nominaci do ankety Zlínský anděl 2019. Kolegyně přímo ve službě tento návrh bez rozmyslu potvrdily.

Paní Magda Hlavinková pracuje ve zlínské Charitě od 7.7.2008. Je zkušenou pracovnicí přímé péče. O možnosti pracovat v charitě jí tenkrát, před léty, řekla kamarádka. Byla to pro ni výzva. Vždy ráda pracovala s lidmi a věděla, že v téhle profesi může ještě navíc pomáhat. Nastoupila tedy do terénní pečovatelské služby. A velmi ráda. S nadšením, láskou, úsměvem. Po téměř deseti letech v přímé péči ji mírně zradilo zdraví. To, že se nemůže vrátit do terénní služby, ji trápilo, byla z nastalé skutečnosti zaskočená a smutná. Milovala pestrost, kterou práce v terénu nabízí, ale věděla, že změna je nutná. Přijala nabídku zaměstnavatele a vyměnila práci terénní pečovatelky za práci v ambulantním centru denních služeb pro seniory – Domovinka. Velmi brzy se zde začala cítit stejně dobře, jako ve službě pečovatelské. Vždyť její profesní priorita, tedy pomáhat, se nezměnila. "Paní Magda Hlavinková je spolehlivou pracovnicí Charity Zlín. Nesmírně si vážím práce svých kolegů a mám velkou radost z okamžiků, kdy je samotné práce naplňuje. A to je i její případ," řekl ředitel Vlastimil Vajďák a doplnil: "Že ji práce obohacuje a naplňuje, potvrzují i slova vedoucí, spolupracovníků, ale především uživatelů. A právě za to si kolegyně zaslouží veřejnou poctu a poděkování."  

A jak vnímají svoji kolegyni její nejbližší spolupracovnice a uživatelé?

  • Pavlína Zahnašová, sociální pracovnice: "Naše milá a pohodová kolegyně. Na první pohled poznáte, že ji práce v Domovince baví. Je velmi pečlivá, emaptická, má cit pro práci s lidmi, každého bere jako individualitu a pro každého má vždy slova pochopení. Trpělivě naslouchá přáním a potřebám klientů a v maximální míře se jim snaží vyhovět. K nám, kolegům, je vždy vstřícná a plná nápadů. Na každý problém umí najít řešení, denní stereotyp bourá svým smyslem pro humor. Ačkoliv pracuje v sociálních službách už mnoho let, nikdy nepřipustila, aby se jí práce stala rutinou. Proto si troufám říct, že je jak pro klienty, tak pro nás, kolegy, důležitým a nezaměnitelným článkem, bez kterého by Domovinka byla poloviční službou."
  • Marcela Václavíková, pracovnice v sociálních službách: "Pracovat s ní je radost, u ní víte na čem jste, protože otevřeně řekne svůj názor a pak se ochotně domluví. Do práce nenosí své soukromé bolístky a o ty radostné se ráda podělí. Je na ní vidět, že ji práce s lidmi baví. Je pracovitá, empatická, obětavá, trpělivá, vždy ochotná pomoci. Pro lidi má vždy slůvko pochopení a povzbuzení. Tahle práce jí nesmírně pasuje, je tady na správném místě v pravý čas."
  • Paní Ladislava Z., klientka sociální služby: "To jste mne opravdu potěšily, že chcete ocenit někoho takového, jako je paní Magdička. Vstřícná, ochotná, citově založená ke starším lidem. To hned poznáte, když posloucháte, jak pěkně mluví o své mamince. Paní Magda mi moc připomíná tu moji maminku, ona byla také tak laskavá a ochotná. Víte, on je to velký dar, když má někdo úctu ke stáří. A paní Magdička jí dostala vrchovatě. Velmi si vážím, jak se k nám všem chová. Díky Domovince jsem úplně ožila, už se tak často netrápím nad mým nešťastným životem a moc mi k tomu pomáhá i paní Magda a ostatní zaměstnanci."
  • Paní Helena J., klientka sociální služby: "Magdička je velmi laskavá a veselá. To je moc dobře, protože nám tím dodává optimismus, do těch našich všedních dní. Ráda a ochotně se snaží vyhovět našim přáním. Líbí se mi, jak nadšeně vypráví o svém vnoučkovi, to je moc prima, protože i my si tak vzpomeneme na naše vnuky a pravnuky a můžeme si o nich povídat. Sluší jí její dlouhé tmavé vlasy a mně se nejvíce líbí, když si je sepne do culíku."

Oceněná Magda Hlavinková, pracovnice přímé péče, sama o své práci, o sobě

"Že ze mě bude ´chariťačka´ jsem si vůbec nemyslela. Ale když přišla nabídka, tak  jsem si řekla, proč to nezkusit. Co se týká mých prvních klientů v pečovatelské službě, tak na ty si pamatuji i po těch letech. Byla jsem vyděšená, protože jsem ani pořádně netušila, co tahle práce obnáší. Ale když vás klient odmění spokojeným úsměvem, tak to je to pravé, proč v práci pokračovat. A právě na úsměv mých prvních klientů si pamatuji. Když jsem opustila pozici terénní pečovatelky, vyděšení z nové práce v centru bylo možná obdobné. Kladla jsem si otázky, jak bude den v centru probíhat, zda klienty dostatečně zabavím, zda mi budou chtít naslouchat. Dnes musím říct, že obavy byly zbytečné. Klienti jsou skvělí, naslouchají, spolupracují, povídáme si, zkrátka ´rodinná´ pohoda. Ke všemu přispívají i dobré podmínky pro práci, zázemí a hlavně kolektiv.

Domovinka je úžasný projekt. Práce zde mne naplňuje. Hlavně už zmiňovaná pomoc druhým. Moje práce mi dává pocit uspokojení. Vím, že zpříjemňuji část dne lidem, kteří by byli sami doma. I když každý člověk má své ´mouchy´ s empatií a laskavým přístupem se dá hodně věcí zvládnout. Přece když pomáháte ostatním, pomáháte i sobě."

Na to, že je Zlínský anděl, má paní Magda Hlavinková ´razítko´Paní Magda Hlavinková, Zlínský anděl 2019 a Vlastimil Vajďák, ředitel Charity Zlín

Ing. Pavla Romaňáková
projektová manažerka