Nemocní jsou pro nás darem
9. února 2024 Články

Nemocní jsou pro nás darem

„Není dobré, aby člověk byl sám, uzdravujte nemocné uzdravováním vztahů,“ zní téma poselství papeže Františka k 32. světovému dni nemocných, který si připomínáme 11. února. „Nejlepší terapií pro nemocné je nabídnout jim naši lásku a společenství, navzdory tempu našeho vlastního zběsilého života,“ uvádí svatý otec.

Nemocní jsou pro nás darem

Navštěvuji vždy v neděli Domov seniorů. Dnes na mě už čeká jeden pán, náš bývalý soused. Nějakou dobu využíval i služby naší Charity a byl velmi spokojený, pak ale zhoršení jeho zdravotního stavu znamenalo přesun do pobytového zařízení. Teď je vidět, že si potřebuje popovídat. Jdeme spolu do jeho pokoje a hned se ptá: "Paní, bude mi chodit důchod až do smrti? A jídlo, budou mi nosit každý den, neskončí to někdy? A prát? Uklízet? Léky dávat? Popovídají si se mnou? Už nemusím nikde nic objednávat?" Když ho ujistím, že je už všechno v pořádku, tak se uklidní. "Tak to už v klidu čekám na smrt," usměje se smutně. Ale potom si povídáme o jeho životě, kolik v něm dobrých lidí potkal a hezkých zážitků že bylo také dost. Také o programu, který jeho nový domov nabízí a na co se může těšit.  A pak se už také těší na setkání s těmi, kteří už ho předešli na věčnost. "Všechno je v pořádku, děkuji vám a přijďte zase," říká, když se loučíme. A já si uvědomuji, jaký mi dnes pan soused dal dar svého přátelství a důvěry.

Podle papeže Františka jsme stvořeni, abychom byli spolu, ne sami. Dodává, že tento vztahový aspekt lidství si zachovává svůj význam i ve chvílích zranitelnosti, nemoci a nejistoty, které jsou často způsobeny nástupem vážné nemoci. ´Není dobré, aby byl člověk sám, uzdravujte nemocné uzdravováním vztahů´. 

+Noela Frolková
pastorační asistentka 

Světový den nemocných: Biskupové navštíví pacienty v Olomouci a Zlíně U příležitosti XXXII. Světového dne nemocných (tradičně se slaví 11. února na památku Panny Marie Lurdské) olomoučtí biskupové navštíví pacienty a pozdraví se s personálem a managementem ve dvou největších nemocnicích na území arcidiecéze. Biskup Antonín Basler zavítá v pondělí 12. února 2024 do Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně a biskup Josef Nuzík pak v pátek 16. února 2024 do Fakultní nemocnice Olomouc.

Charita Zlín = ruka podaná v nesnázích, je tu také pro nemocné - pracovníci sociální či ošetřovatelské služby přijíždějí do jejich domácností, stejnějakopracovníci odborného poradenství; ti, kteří jsou soběstační mohou docházet do služby ambulantní.